Bordeaux 2010 ….MISKOOP van de eeuw?!

Bordeaux 2010

Wijnen uit de Bordeaux worden veel ‘en primeur’ verkocht. Dit betekent dat de wijnen, die dan nog gewoon op vat liggen, door vele professionele wijnproevers en inkopers geproefd worden en dan worden ook de prijzen bekend gemaakt waarvoor de wijnen verkocht gaan worden.

Chteau-Latour-Pauillac-1CCVergeet niet….de wijnen zijn dan nog niet gebotteld en ondergaan nog een verdere ontwikkeling op de veelal eikenhouten vaten.

Het vergt dan ook veel ervaring om de wijnen ‘door te kunnen proeven’ om te kunnen bepalen of het uiteindelijke product hoog van goede kwaliteit is of niet.

Om goed te kunnen beoordelen of jouw eerdere ervaringen een beetje hout sneden ten tijde van de ‘en primeur’ geproefde wijnen, worden de wijnen ook weer geproefd wanneer ze gebotteld zijn. Dan hebben we te maken met de uiteindelijke product en kunnen we goed bepalen of we te maken hebben met een goed wijnjaar, een zeer goed wijnjaar of een uitmuntend wijnjaar. Tegenwoordig worden er bijna niet echt meer slechte jaren geproduceerd…

Zo hebben wijnproevers van het wijnblad Decanter de Bordeauxwijnen (Medoc) 2010 wederom geproefd. De uitkomst is ONTLUISTEREND….

Een goede graadmeter om de gemiddelde kwaliteit van het wijnjaar te bepalen is de scoren van de Premier Grand Crus. De wijnen waarvan de vraag zo groot is (en de prijs skyhigh gaat) dat een gemiddelde wijnliefhebber alleen maar kan dromen van dit soort wijnen…

Chteau-Gruaud-Larose-Saint-Julien-2CCChateau Latour 2010, die voor een prijs van £1.040 – £1.434 te koop is, scoort 91/100 punten….; Chateau Lafite Rothschild 2010, die net ietsjes minder mag kosten, scoort ‘maar’ 90+/100 punten…, Chateau Margaux 2010 komt met 91/100 punten er nog ‘redelijk’ uit en Chateau Mouton Rothschild 2010 sluit de hekken… 90/100 punten….

Gelet op de reputatie van het wijnjaar 2010 zijn deze scores ONTLUISTEREND!

Als de Premiers al zo matig scoren, dan hou ik mijn hart vast voor de ‘mindere goden’… Zijn er dan ook wel goede wijnen te koop?

Jazeker! Chateau Gruaud-Larose 2010 komt met 95+/100 punten als eerste uit de proeverij. Ook Chateau Haut-Batailley 2010 en Chateau Pichon-Longueville Baron 2010 behalen deze cijfers (95+/100 punten).

Wil je een goede wijn voor een redelijke prijs dan kom je uit bij Chateau Croizet-Bages 2010. Dit chateau behaalde 94/100 punten en kost maar tussen de £ 19 –
£ 28
. Zet dit even af tegen de prijs van Chateau Latour 2010 en als je dan nog niet weet welke wijn je als wijnliefhebber (niet als belegger!) moet kopen dan weet ik het niet meer….

HIER kunt u het allemaal zelf lezen….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!