Blik op de Pfalz

Pfalz
In het zuiden van de deelstaat Rheinland-Pfalz ligt het bijzondere wijngebied Pfalz.

Ligging
Het gebied loopt, van zuid van noord gezien, vanaf de Frans-Duitse grens (als uitloper van de Elzas) tot ongeveer het wijnstadje Alzey in het noorden. Het is een langgerekt gebied van 80-85 km, met een oppervlakte van ruim 23.000 hectare aan wijngaarden. Daarmee is de Pfalz het één na grootste wijngebied van Duitsland. Middelpunt van de Pfalz is het stadje Neustadt a/d Weinstrasse. Er zijn 2 delen te onderscheiden: de Mittelhaardt/Deutsche Weinstrasse en de Südliche Weinstrasse.

(foto vanuit de burcht bij Neustadt a/d Weinstrasse)
Neustadt Pfalz

Klimaat
De Pfalz is één van de warmste gebieden van Duitsland. Het “Anbaugebiet Pfalz” heeft een beschutte ligging. Het Haardt-gebergte (Pfälzerwald) biedt bescherming tegen weersinvloeden vanuit het westen. Als je vanaf de A-65 de Pfalz nadert, zie je het gebergte duidelijk afgetekend aan de horizon. Het gemiddeld aantal zonuren bedraagt rond de 1.700. Het gebied wordt ook wel het Duitse Toscane genoemd.

Pfalz

Bodem
Ik begon dit artikel met de zin dat de Pfalz een bijzonder wijngebied is. Dat geldt zeker voor de grondsoorten. De Pfalz ligt op de rand van een geologisch breukvlak, waardoor het Pfälzer Wald plotseling eindigt (wat je ook duidelijk ziet als je het gebied nadert) en overgaat in de Rijnvlakte.
Er is veel variatie en complexiteit in de grondsoorten. Over het algemeen bestaat de bodem uit zandsteen, kiezel, zand en kalkhoudende leem, ook wel “Buntsandstein” genoemd. Op sommige plaatsen is er graniet en leisteen. In de Südpfalz bestaat de bodem uit een mix van kalk, klei en löss.

Pfalz

Druiven
Door de grote variatie aan bodemsoorten is het mogelijk om veel verschillende druivenrassen te verbouwen in de Pfalz, hetgeen ook door vele wijnboeren wordt gedaan. Ongeveer 40 procent van de wijngaarden zijn aangeplant met blauwe rassen. Spätburgunder is natuurlijk een belangrijk blauw ras, naast Dornfelder en Portugieser. Maar ook de bekende rassen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en zelfs Syrah doen hun intrede, mede veroorzaakt door de klimaatverandering.

Bij de witte rassen is Riesling de hoofdspeler. Grauburgunder en Weissburgunder zijn ook goed vertegenwoordigd. Wat je nu ook regelmatig (succesvol) ziet opduiken in deze regio zijn wijnen gemaakt van de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muskateller, Silvaner en Gewürztraminer.

Proeven!
Vorig jaar ben ik een weekje in de prachtige Pfalz geweest. Helaas heb ik toen geen wijnproducenten bezocht, maar wel wijnen gekocht en geproefd! Enkele daarvan heb ik reeds als proefnotitie gepubliceerd. Als je in de zoekbalk links op onze website het woord Pfalz intikt vind je een viertal recensies.

Tot slot hieronder nog een recensie van een mooie Spätburgunder (voor zover ik kan zien niet in Nederland verkrijgbaar) die ik in de Pfalz heb aangeschaft.

Weingut Neuspergerhof “Alte Reben” Spätburgunder 2015
Een robijnrode, heldere kleur. In de rand licht bleekrood.
De licht zoete neus is aangenaam met fruit van zwarte kersen, wat aardse tonen (bosgrond) en bloemig.
In de mond warm en vol. Iets stroef met kruiden en specerijen (kaneel, peper, laurier en anijs). Wat zoute drop. Vrij krachtig, breed en rijk met een mooie, lange afdronk. Een volle en robuuste Spätburgunder.
Score: 15,5 punten. Nu drinken tot 2021.

De Pfalz, een bezoek meer dan waard. Ik ga zeker nog eens terug…

Pfalz
Pfalz