Chateauneuf-du-Pape is wel het mooiste gedeelte van de Rhône vallei. In ieder geval is het het duurste gedeelte van de Rhône vallei. In deel 2 van de druivenrassen van de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape komen de meer onbekende druivenrassen aan bod.
De volgende van de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Cinsault. Cinsault is een veel gebruikt druivenras in het zuiden van Frankrijk, voornamelijk voor rosé is de druif belangrijk, waar hij wordt gekenmerkt door verfrissende aroma’s van perzik, framboos en aardbei. Als de druif in toom gehouden wordt, dan voegt dit druivenras veel elegantie, fruit en soepelheid toe aan de wijnen.
Een onbekende is de Picardan. Een zeldzaam ras dat bijna uitsluitend gebruikt wordt in blends. Hij wordt vaak gebruikt om rosé te maken in combinatie met Syrah of Mourvèdre en natuurlijk in de assemblage van Chateauneuf-du-Pape.
Een onbeduidend druivenras in de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Picpoul. De Picpoul vinden we voornamelijk terug in het zuiden van Frankrijk en in Spanje. Hij bestaat ook in een rode variant. Hij geeft wijnen van wisselende kwaliteit en je moet als wijnboer de druif goed in de gaten houden, de druif is rijk aan alcohol en bezit een kenmerkende frisheid. Aromatisch in de neus met florale parfums en citrustonen.
Een oude bekende is de Bourboulenc. Dit oude druivenras vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in de Provence, maar dat is nog niet helemaal zeker. De Bourboulenc produceert medium tot grote druiventrossen met relatief grote druiven en geeft goede resultaten in assemblage met andere wijnen. In monocépage wijnen is hij niet erg interessant en soms wat vervelend in de smaak. Zijn kenmerkende aroma’s zijn floraal en citrusgeuren. De wijnen zijn licht gekruid en met met een licht bittertje in de afdronk.
Een belangrijk druivenras van de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Roussanne. Dit edele druivenras geeft zijn beste resultaten in de Rhône vallei en produceert hier als monocepage dan ook prachtige wijnen. Ook vinden we hem ook terug in de Savoie. Het is een lastig druivenras en niet bij elke wijnboer geliefd. Ben je een luie wijnboer, dan moet je er zeker niet aan beginnen. De neus wordt gekenmerkt door aroma’s van abrikoos, honing en kamperfoelie.
De meest onbekende druiven van de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape
Nog een onbekend druivenras voor de velen uit de druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Muscardin. Dit van oorsprong Provençaals druivenras wordt hoofdzakelijk nog in de zuidelijke Rhône teruggevonden. In de neus herken je vaak veel bloemen. Muscardin wordt bijna altijd geblend en zijn sappige frisheid maakt hem hiervoor uiterst interessant.
De Terret Noir. Terret is één van de oudste druivenrassen van de Languedoc en ook van heel Frankrijk. Veel zie je deze druif niet meer, Het is nog wel bekend in Minervois en Corbières en geliefd voor zijn hoge opbrengst..
De Vaccarèse. De bloemige aroma’s zijn zeker te herkennen in dit druivenras. Toch wordt dit druivenras niet veel meer gebruikt en misschien is dit wel ten onrechte.
De volgende in de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape is de onbekende Counoise. De Counoise komt in de praktijk enkel nog voor in de assemblages van Châteauneuf-du-Pape en vindt hier ook zijn ideaal terrein terug. De Counoise heeft een pittige zuurgraad, die zeker de zoetheid van de alcohol kan temperen, ook vind je groene peper en muskaattonen terug in de Counoise.
Een van de belangrijkste van de blauwe en witte druiven in Chateauneuf-du-Pape is de Mourvèdre. De Mourvèdre is een druivenras die je kunt bewaren en geeft de Chateauneuf-du-Pape zijn bewaarcapaciteit. Het is wel een druivenras dat gevoelig is voor droogte, dus in de toekomst zullen ze misschien wel naar een alternatief op zoek moeten gaan. De Mourvèdre staat bekend om zijn tonen van zwart fruit en geeft de body aan de Grenache.