Biologische wijn is gezonder

biologische wijn is gezonderBiologische wijn is gezonder zeggen veel experts, maar is dat wel zo? Wij leggen het uit met veel tips en reviews van wijnen.

Biologische wijn, biodynamische wijn, vegan wijn? Wat doen die dingen allemaal met rode en witte wijn. Steeds meer duiken er wijnen op met de termen biologisch, biodynamisch, vegan, en vegan friendly op het etiket. Ook termen als EKO, organic of no added sulphur worden niet geschuwd.
Biologische wijn is gezonder, maar wat is biologisch wijn?

biologische wijn is gezonder, een test van biologische wijnenOm te weten wat biologische wijn is moet je eerst weten waar biologische landbouw voor staat. In het kort uitgelegd zijn biologische boeren en wijnboeren werken samen met de natuur en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Biologische landbouw is wettelijk erkend en gecontroleerd. Het is dus geen vrijblijvende vorm van landbouw. In Nederland worden biologische boeren gecontroleerd door SKAL. Dit in tegenstelling tot wijnboeren die conventionele wijnbouw hanteren. Er gaan veel bestrijdingsmiddelen om bij de conventionele wijnbouw. Vooral de wijngebieden in de koelere en meer vochtige districten grijpen snel naar bestrijdingsmiddelen.

 

Wat betekent biologische wijn?

Biologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven, sinds 2012 heet dat biologisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat zowel de druiven biologisch geteeld zijn, maar ook het proces van wijnmaken (de vinificatie) in de wijnkelder. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gentechnologie, met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen en er wordt gewerkt met veel zorg en aandacht voor het milieu. Op buitenlandse flessen wordt de term organic gebruikt. Deze wijnen zijn gecertificeerd met het EKO keurmerk.
Maar… een logo op de fles van biologische wijn kost geld. Veel wijnboeren kunnen dat niet bekostigen en moeten die doorberekenen in de prijs van de wijn. Biologische wijn maken kost duurder en daarbovenop komt nog de prijs die de wijnboer moet betalen voor het gecertificeerde logo.

Biologische wijn is gezonder, met of zonder toegevoegd sulfiet

Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren. De regels stellen nu dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in de conventionele tegenhangers. Sulfiet is niet de schuldige aan de hoofdpijn die sommigen krijgen van wijn, het zit veel gecompliceerder in elkaar.

Zoek je heerlijke biologische wijnen? Kijk op https://www.wijngekken.nl/category/biologisch/

biologische wijn is gezonder, het logo van biologische of organic wijn