De beste tips voor Languedoc te bezoeken

De lekkerste wijnen komen uit de Languedoc

Languedoc is een mooie wijnstreek. Ik geef je de beste tips voor Languedoc om de mooiste wijnen te vinden en de leukste stadjes te ontdekken.

Languedoc heeft de oudste wijngaard van Frankrijk. Het gebied is ontstaan uit de Middellandse zee en daarna is het in het bezit geweest van de Etrusken, de Grieken en daarna de Romeinen.
Talloze oude wijngaarden liggen in de Languedoc, maar er zijn ook veel nieuwe wijngaarden en wijngebieden bijgekomen.

De wijngebieden van de Languedoc

De VVV kantoren van de Languedoc

De beste tips voor Languedoc te bezoeken. Alle VVV kantoren van de Languedoc

Maar de Languedoc heeft meer, de beste tips voor Languedoc te bezoeken is om de VVV kantoren te bezoeken. Een overzicht vind je hieronder:

De beste tips voor Languedoc te bezoeken. Alle VVV kantoren van de Languedoc

Wijntoerisme en de wijnstreek Languedoc

De Languedoc heeft veel te bieden. Buiten de kuststreek met zijn prachtige stranden heeft de Languedoc nog een veel mooier achterland. Pittoreske dorpjes en stadjes staan klaar om jou te verwelkomen. Veel van die dorpjes staan in het teken van de wijn.

Languedoc, een authentieke wijnstreek in een mooi wijngebied
Leukte gîtes vind je in de Languedoc. Eerlijke prijzen voor een eerlijke overnachting.

Wijn, wijntoerisme en de hele Languedoc bieden je een schat aan prachtige wijnen die helemaal niet duur zijn. Koop lokale wijnen in de dorpjes, je vindt er zeer mooie exemplaren die je in de Nederlandse wijnwinkels helemaal niet tegenkomt.

Overnachten in de wijnstreek Languedoc

Overnachten in de wijnstreek Languedoc kan heel eenvoudig. Langs vele wijnroutes vind je veel gîtes. Gîtes zijn overnachtingsplaatsen voor de buitenlanders die de streek omarmen. De gîtes zijn vaak eenvoudig, maar comfortabel ingericht. Vaak bieden de gîtes een heerlijke overnachting met een bijpassend ontbijt. Dineren kun je eenvoudig in de lokale eettentjes met de bijpassende heerlijke wijnen in de kleuren rood, wit en rosé.

Languedoc, een authentieke wijnstreek in een mooi wijngebied

De plekken om te ontdekken in de Languedoc

Er zijn veel plekken in de Languedoc die je moet ontdekken. De beste tips voor Languedoc te bezoeken vind je natuurlijk ook in de VVV kantoren, maar vaak zijn die in de Franse taal en sporadisch in de Engelse taal. Hier kun je het allemaal in het Nederlands lezen.
Leuke plekken om te bezoeken zijn de wijnkelders, culinaire tochten die je kunt maken per fiets, auto of zelfs met de benenwagen. Ook kun je kooklessen volgen bij diverse gelegenheden in de Languedoc.

De wijngebieden van de Languedoc
De belangrijkste wijndistricten vind je op deze wijnkaart van de Languedoc.

Welke wijnstreken of districten zijn er in de Languedoc

De Languedoc heeft veel wijnstreken of districten. Bij de kust vind je veel wijnstreken met witte wijnen. Die wijnen passen dan weer bij de lokale gerechten met vis. Vaak zijn het droge witte wijnen van de Chardonnay, de Marsanne en de Roussanne. De Picpoul blanc is een uitzondering, maar wel een witte wijn die past bij diverse visschotels.

In de Languedoc maakt men ook veel rode wijnen, bijvoorbeeld de wijnen van de Saint Chinian, de Faugères en de Terrasses du Larzac geven veel mooie rode wijnen. De Pic Saint Loup is een van mijn favorieten in deze streek. Wel moet je hier dichtbij in de buurt zitten, want de binnenwegen zijn mooi om te zien, maar rijden niet vlot door.

Wat moet je zeker gaan zien in de Languedoc, een overzicht

Wat moet je zeker gaan zien in de Languedoc. De lijst is ellenlang, maar hier geef ik je wat hoofdpunten:
In april kun je de wijnkelders bezoeken in Montpeyroux. Allen hebben een soort van open dagen en in de hele maand april zijn ze geopend.
In de maand mei kun je de Floréales van de wijn bezoeken in het Coeur d’Hérault, een leuk evenement over wijn en alles eromheen.
Vinocap in Cap d’Agde

In de maand juni zijn er de wilde wijngaarden dagen op de Pic Saint Loup, een evenement dat je niet mag missen, heerlijke wijnen proeven in de zomerzon
Ook in de maand juni is de Estivales van Pézenas en met muskaat wijnfestival in Frontignan
In juli zijn er de Estivales van Montpellier, de Emmuscades in Frontignan en de wijnbeurs in Aniane.
Een leuke tocht is de ‘grote wegen van de Minervois’. Een heerlijke tocht om in de ochtend te rijden en daarnaast in de middag van de overheerlijke wijnen van uit deze streek te gaan genieten.

Lees voor meer wijn agenda items op http://www.languedoc.com

Ontdekkingstochten over wijn en de wijncentra

In de Languedoc kun je veel leren over wijn maken en proeven. In Montpeyroux kan je alles leren over de geschiedenis van het wijn maken en in Saint Saturnin de Lucian leer je alles op de wijnroute.
Een mooie coöperatie om te bezoeken is de wijncoöperatie van Montagnac. Ook leuk is het wijngaard treintje van het wijndomein Alexandrin in Saint Jean de Fos.

Wijncentra’s zijn er heel veel in de Languedoc. De beste tips voor Languedoc te bezoeken en alles over wijn te weten te komen kun je in Saint Christol, De Vinipolis in Florensac en in de wijngaarden van het burggraafschap van Aumelas in le Pouget.

De lekkerste wijnen komen uit de Languedoc

De beste wijnhuizen om te bezoeken in de Languedoc

De Languedoc heeft veel mooie en interessante wijnhuizen. Vaak zijn de wijndomeinen klein, maar hieronder heb ik wat grote wijnhuizen voor je op een rijtje gezet:
In Lattes vind je de AOC Languedoc, de Mas de Saporta, een interessant wijnhuis dat veel informatie biedt.
De Vinothèque van Grand Site de France is wat kleiner, maar niet minder interessant. Je vindt het in de stad Aniane.
Het wijnhuis in Saint Chinian biedt veel wijnen van domeinen in de omliggende streek. Heel interessant om die wijnen naast elkaar te proeven en de juiste keuze voor wijn te maken.

Meer informatie vind je op http://www.destination-languedoc.nl

Leuke wijnen scoren op verschillende markten in de Languedoc

De Languedoc biedt ook talloze leuke en kleine markten. Vaak staan op die markten ook lokale wijnboeren. Daar kun je heel voordelig wijnen bemachtigen van een uitstekende kwaliteit. Eerst proeven kan ook heel vaak, dan weet je wat je koopt. Genieten op de markt en dan ook nog eens heerlijk wijn proeven.

Er zijn markten van veel verschillende typen, er zijn wekelijkse markten in de grote steden, de biologische markten en zelfs de avondmarkten. Het leukst vind ik de lokale markten. Veel kleine wijnboeren zijn bijna verplicht om hier te komen. Heerlijke verse groente en fruit kopen en daarbij ook nog van de prachtige wijnen van de Languedoc genieten.

Kleine dorpjes en heerlijke terassen in de Languedoc