Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn CVC ReserveAls persoon, maar ook als bedrijf maak je verschillende fases mee. Zo is het ook met wijn. Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn en kwaliteitswijnen maken ze tegenwoordig in het mooi gelegen Worcester.

Worcester ligt in het prachtige en behoorlijk warme Zuid Afrika. Worcester ligt rechtsboven het bekende en dure wijngebied Stellenbosch. In Stellenbosch zijn de grondprijzen niet meer te betalen en dat zie je ook terug in de wijnen.
In Worcester ligt het anders. Vroeger bekend van bulkwijnen, maar tegenwoordig richten steeds meer wijnboeren zich op kwaliteitswijnen. Zo is het ook met Albertus Viljoen, voor vrienden Alvi.

Alvi’s Drift

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn

Eigenlijk is de grootvader van de huidige eigenaar (die overigens dezelfde naam heeft) meteen al begonnen als wijnboer voor wijnen. In 1928 is Albertus Viljoen begonnen met wijnmaken aan de Breede Rivier in Worcester. In die tijd was het nog flink aanpoten en werden de druiven verkocht aan grote maatschappijen als bijvoorbeeld KWV. Die maakte er wijn van en zorgde voor de export van de wijnen.
Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn Chenin with fishZuid Afrika – en met name de warme gebieden van Zuid Afrika – zorgde voor de druiven. De vinificatie was toen nog niet zo modern als tegenwoordig en je moest toendertijd een gerenommeerd bedrijf zijn met internationale betrekkingen. Voor de kleine wijnboer was dat toen een onbegonnen zaak en het ontbrak ze toen aan kennis, wil en vooral geld om de wijnen internationaal te verkopen.

In 1959 nam zoom Bertie het bedrijf Alvi’s Drift over en na een paar generaties en flink wat wijnkennis verder is het tijd voor de nieuwe generatie van Albertus Viljoen en het moderne wijnmaken.
Tegenwoordig maakt het bedrijf wijnen die modern gevinifieerd zijn. Koele vergisting, barrique lagering, modern geschoolde wijnmakers, handgeplukte druiven, druiven selectie en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn farm met druiven

Alvi’s Drift, kwaliteitswijn in fles

De huidige generatie heeft het veel makkelijker. Moderne technieken maken het wijnmaken makkelijker, maar door de concurrentie op de internationale markt wordt dat weer teniet gedaan. Het is tegenwoordig veel moeilijker om je wijnen kwijt te verkopen en moet je alle zeilen bijzetten. Dit kun je alleen doen als je kwaliteitswijnen verkoopt tegen een aantrekkelijke prijs.

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Albertus Viljoen profile

Zo is het ook met de wijnen van Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn en die kwaliteitswijn zit tegenwoordig in fles. Wit veelal met schroefdop en rood veelal met een kurk. Uiteraard zitten de wijnen uit de premium serie allemaal in flessen met een kwaliteitskurk. De consument vraagt erom en vraagt ook om aantrekkelijke prijzen.

 

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn tasting wineDe wijnimporteur de Monnik Dranken (kijk HIER) is begonnen met gedistilleerd en heeft zich tegenwoordig ook gestort op het importeren van wijnen. De kennis hadden ze al in huis, het was dus gewoon een kwestie van tijd.
De deal tussen Alvi en de Monnik Dranken was snel gesmeed. Geen wonder eigenlijk, prachtige wijnen in een modern jasje met veel fruit en ook nog eens met een heel interessant prijskaartje.

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Albertus Viljoen

De wijnen van Alvi’s Drift zijn te koop in de betere wijnwinkel.

De Signature Serie is te koop vanaf € 6,95 en er zitten heel aantrekkelijke wijnen in deze serie.
Vooral de Alvi’s Drift Chenin Blanc 2016 viel op door het rijpe karakter, de frisse tonen en het moderne karakter. Veel wijn voor je geld
Ook de Viognier uit de Signature serie viel op. Ook zeer modern gemaakt met bloemige gele appel en tropisch fruit. Een goede body en bijbehorende afdronk, een aanrader.

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn tasting white wine

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn. ChardonnayIn het duurdere segment zit de Reserve Serie. Dit is iets anders. Rode wijnen met barrique opvoeding en toch fruit gedreven. Hier kunnen ze in Bordeaux nog wel iets van leren.
Vooral de CVC 2014 sprong eruit in de Reserve serie. Zeer complex fruit, prachtige lengte en body en zeer fris. Natuurlijk hangt hier ook een prijskaartje aan. Deze wijn kost je € 12,95.
Ook in de Reserve serie zit de Drift Fusion, een Cape blend met krachtig fruit en stijl. Een klein icoon voor maar € 14,95.

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Chenin BlancDe topserie is de Ultra Premium Range wijnen van Alvi’s Drift.
Als kroon vond ik de Alvi’s Drift Viljoen Bismarck uit 2012 ronduit prachtig. Klassiek Bordeaux gevinifieerd met veel hout (dat nog iets moest afronden) en boordevol rijp fruit. Een complexiteit waar je U tegen zegt. Deze wijn is te koop voor € 26,95

Zo zie je maar dat het soms anders kan lopen in de wijnwereld. Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn en die kwaliteitswijn maken ze tegenwoordig. In elke prijsklasse zitten goede wijnen en wil je een icoonwijn dan zit je bij Alvi’s Drift ook goed.

 

Alvi’s Drift, van bulkwijn naar kwaliteitswijn