Alles over de wijnen van Nieuw Zeeland

Alles over de wijnen van Nieuw Zeeland - de wijnrankNieuw Zeeland, ver van Nederland vandaan en een eiland met veel zonuren. Een eiland met een ideaal klimaat voor het houden van druivenstokken en de mogelijkheid om prachtige wijnen te maken. Nieuw Zeeland, alles wat je wilt en moet weten de wijnen van Nieuw Zeeland.

Nieuw Zeeland is een van de meest geïsoleerde landen in de wereld. Toch heeft het de druifluis Phylloxera niet kunnen weerhouden om hier ook alle ranken te vernietigen.
Nieuw Zeeland is een langgerekt land van 2 eilanden – het noordereiland en het zuidereiland. Het noordereiland is deels subtropisch en het zuidereiland daarentegen is deels continentaal. Doordat Nieuw Zeeland zo lang is, heeft het diverse klimaat regio’s en dat maakt het wijnland dan ook weer heel interessant.

Alles over de wijnen van Nieuw Zeeland

Wat je moet weten over wijnen van Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland heeft een zeer zonnig klimaat. Gemiddeld zijn er 2200 zonuren in Nieuw Zeeland. Ondanks dat Nieuw Zeeland een zonnig klimaat heeft, is het er gemiddeld heel koel op het zuidereiland. Het noordereiland heeft een heel ander klimaat. Vooral op het zuidereiland vind je dan ook de koelere druivenrassen als Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Pinot Gris. Door de combinatie van zeewind, koele nachten, een gematigd klimaat en een lange rijpingsperiode geeft dit de wijnen hun karakteristieke aroma.
De wijngaarden liggen veelal aan de oostkant van Nieuw Zeeland. Door de hoge bergruggen van de Southern Alps wordt het slechte en natte weer tegengehouden en profiteren de wijngaarden van de gematigde temperatuur en net voldoende neerslag in de winter. Dit is niet alles wat je moet weten over wijnen van Nieuw Zeeland, er komt nog veel meer.

Nieuw Zeeland is een schoon en jong wijnland

Nieuw Zeeland is schoon, dat kun je wel stellen. Het land gebruikt maar voor 30 procent aan vervuilende brandstoffen. De meeste (70 procent) wordt gehaald uit duurzame energiebronnen. De bedoeling is dat het land in 2025 voor 90 procent haalt uit de duurzame energie.
Misschien vind je dat ook wel terug in de wijnen van Nieuw Zeeland. De wijnen zijn bijna altijd zeer zuiver en profiteren hier dan ook van de schone lucht. Ook heeft het niet veel kleine wijnboeren. In 2014 waren er maar welgeteld 700 wijnbedrijven.Veel van die wijnbedrijven kopen de druiven op van de kleine wijnboeren. Exporteren van wijn kost veel geld en zeker in Nieuw Zeeland. Het vervoer slokt veel geld op en alleen maar om dit gezamenlijk te doen, is het nog te betalen.

Nieuw Zeeland is een jong wijnland. De eerste serieuze pogingen om wijn te maken begonnen pas in 1970. 90 Procent van de wijnen worden geëxporteerd, maar dat maakt van Nieuw Zeeland nog geen groot wijnland qua volume.

Alles over de wijnen van Nieuw Zeeland - de wijngaard

De wijnregio’s van de wijnen van Nieuw Zeeland

De wijnregio’s van noord naar zuid in Nieuw Zeeland

• Northland
• Auckland
• Waikato & Bay of Plenty
• Gisborne
• Hawke’s Bay
• Wairarapa
• Nelson
• Marlborough
• Canterbury & Waipara Valley
• Central Otago
Marlborough op het zuidereiland is de grootste wijnregio in Nieuw Zeeland, daarna volgt Hawke’s Bay. De andere wijnregio’s zijn klein en ook nog eens versnipperd. Nieuw Zeeland, en met name het noordereiland is een volgebouwd eiland, waar het nog moeilijk is om nieuwe wijngaarden te ontwikkelen.