Clairette de Die van de Hema, AOP, Rhône, Frankrijk

Clairette de DieMousserende wijn met een halfzoete smaak en laag in alcohol: Clairette de Die van de Hema is er zo één.

De Clairette de Die van de Hema is een mousserende witte wijn uit het Rhône-gebied, om precies te zijn liggen de wijngaarden in de vallei van het riviertje Drôme.
De wijn is gemaakt volgens het Methode Dioise Ancestrale. Dit is een techniek waarbij de most enkele maanden langzaam gist in tanks, onder een zeer lage temperatuur. Als er nog zo’n 55 gram suiker overblijft (en dus niet in alcohol is omgezet), wordt het sap gefilterd in flessen gedaan om daar verder te gisten. Deze laatste vergisting van de suikers in de wijn veroorzaakt de zachte bubbels. Voordat alle suikers zijn vergist wordt -na een paar maanden (in dit geval 4 maanden)- het laatste depot (bezinksel) uit de fles verwijderd waarna de wijn in schone flessen wordt gebotteld.
Clairette de Die is de bekendste wijn die gebruik maakt van deze techniek.

Doordat de wijn niet volledig is uitgegist, heeft deze een halfzoete smaak en zit deze vrij laag in de alcohol: het geproefde exemplaar bevat 7 procent. De gebruikte druivenrassen in de Clairette de Die zijn de Muscat Blanc à Petit Grains en de Clairette Blanche.

Mousserende wijnen hebben vaak (door het productieproces) een wat hoger prijskaartje dan “stille” wijnen. Deze Clairette de Die kunt u vinden in het assortiment van de HEMA voor het vriendelijke prijsje van 7 euro.
Je kunt de Clairette de Die van de Hema bestellen bij de HEMA via deze LINK.

Clairette de Die van de Hema etiket

Clairette de Die van de Hema

Een heldere, licht geel/groene kleur met een intensiteit van 1,5 uit 5 voor witte wijn. Hele fijne belletjes zijn er in de flute te zien.
Een frisse neus. Een lichte geur van gemaaid gras. Fruit van ananas, peer en banaan. Ook wat citrusfruit en natte kalk. De neus is wel wat ingetogen.
Een wat lobbig en romig mondgevoel. Zacht, medium zoet en heel licht tintelend. Deze Clairette de Die heeft veel fruit in zich: peer, perzik, nectarines en iets limoen. De smaak van schuimpjes en wat vanille. Soepel en mals.

Dit is een zachte, frisse, halfzoete mousserende wijn met mooie rijpe fruitsoorten. Rond en ongecompliceerd. Deze wijn is goed te combineren met fruit, kwarktaart, vele soorten zoet gebak en ijs.
Tip: goed gekoeld drinken.

Score: 11,9 punten.

Dit is geen wijn om te bewaren; nu drinken.
Clairette de Die van de Hema
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #hema #clairettededie #mousserend