Bordeaux wijnen uit 2016, de beste wijnen uit de Bordeaux wijn classificatie

Bordeaux wijnen uit 2016, de beste wijnen uit de Bordeaux wijn classificatie. de entreeBordeaux wijnen uit 2016, wat zijn de beste wijnen? Het wijnjaar 2016 is een goed jaar voor de dure Bordeaux wijnen, maar je moet wel de goede keuzes maken. Een overzicht van de Bordeaux wijn classificatie.

Het wijnjaar 2016 in Bordeaux is een uitermate goed wijnjaar. In onze wijnjarentabel staat dit wijnjaar dan ook genoteerd met een maximale score van 5 sterren. (deze tabel is ook gratis te downloaden). Bordeaux wijnen uit dit mooie wijnjaar moet je gewoonweg hebben, maar is het ook een wijnjaar om te bewaren en zijn alle dure Bordeaux wijnen even goed? Veel wijnen uit de Bordeaux wijn classificatie zijn interessant, maar opletten is wel het het devies.

Onlangs heeft wijngekken.nl een tal van Bordeaux wijnen mogen proeven en beoordelen. De conclusie was eensluidend, niet alle wijnen van 2016 zijn goede bewaarwijnen en niet alle dure Bordeaux wijnen zijn goede wijnen. Je moet de juiste keuzes maken om niet de verkeerde Bordeaux wijn te kopen.

Het Bordeaux wijnglas moet groot zijn en je moet de wijn goed kunnen walsen

Het Bordeaux wijnglas, de meest belangrijke keuze is het goede wijnglas

Bij jonge Bordeauxwijnen is het cruciaal om het juiste glas te kiezen. Als je een te klein wijnglas neemt komt de jonge Bordeauxwijn niet goed los in het glas. Rode Bordeaux moet kunnen ademen en heeft lucht nodig. Jonge Bordeaux wijnen hebben nog veel meer lucht nodig. Jonge Bordeaux moeten zich goed kunnen ontplooien in het grote Bordeaux wijnglas, dus neem een groot wijnglas voor jonge Bordeauxwijnen of beter nog: karafferen die jonge Bordeauxwijnen.

 

Alle grote Bordeaux chateaux uit de classificatie van Bordeaux waren aanwezig
De grote Bordeaux proeverij met wijnen uit het wijnjaar 2016

2016 mag dan wel een top wijnjaar zijn voor Bordeaux, maar toch waren er wijnen die tegenvielen. Ook waren er genoeg wijnen die een grote kwaliteit hadden. Het proeven van jonge Bordeauxwijnen is niet makkelijk. Je moet oppassen dat de tannines je mond niet gaan overheersen. Heb je teveel tannines in de mond, dan proef je helemaal niets meer.

De kleine Bordeaux wijnen. Bordeaux wijn uit de Médoc

De wijnen uit het noordelijke deel van de Bordeaux vielen in het geheel niet tegen. Sommigen stonden zelfs hun mannetje tegenover de duurste Bordeaux wijnen uit de Grand Cru galerij. Vooral Chateau La Tour de By gooide hoge ogen bij de mannen van wijngekken.nl. Voor een ‘eenvoudige’ Médoc had deze Cru Bourgeois genoeg fruit en karakter. De kleigrond was kenmerkend aanwezig en deze rode Bordeaux was zeker niet drogend.

La Tour de By is een relatief groot bordeaux chateau. Het is 110 hectare groot en de productie is 480.000 flessen. De blend is 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot en 5% Petit Verdot. De wijnen worden voor 12 maanden gelagerd in eikenhouten vaten, waarvan er 30% nieuw is.

 

De wijnen uit de Haut Médoc

De wijnen uit de streek Haut Médoc waren in mijn ogen niet erg interessant. Deze chateaux liggen dan ook meer landinwaarts. Het verschil van de grond is terug te proeven in de wijnen. De wijnen waren dan ook vrij drogend en hadden een gebrek aan fruitigheid.

Martin Kuhlman van wijngekken.nl staat aandachtig te luisteren wat voor Bordeaux jaar 2016 nu eigenlijk is

De wijn van Chateau Clerc Milon was fantastisch en een mooie bewaarwijn

De wijnen uit Pauillac

De wijnen uit Pauillac van 2016 waren erg interessant. Van grote klasse met een fantastische structuur. Fruitigheid met genoeg tannines om de wijnen te laten ouderen. De wijnen die eruit sprongen waren Chateau Batailley en Chateau Clerc Milon.

Chateau Batailley is een pure Pauillac wijn. Met 70% aan Cabernet Sauvignon is het een krachtpatser, de overige druiven zijn Merlot (25%), Cabernet Franc met 3% en Petit Verdot met 2%. De wijnen worden 16 tot 18 maanden opgevoed in eikenhout. Elk jaar wordt 50 tot 60 % van de vaten vernieuwd. De wijngaard bestaat door de ligging van Batailley uit veel keien. De wijngaarden die 50 hectaren groot zijn hebben dan ook een goede afwatering.

Chateau Batailley uit Pauillac heeft een fantastisch mooie wijn gemaakt

 

De wijnen van Saint-Julien

De wijnen uit de Saint-Julien mochten er zijn. Vooral Chateau Talbot sprong eruit, maar ook Leoville Poyferre en Château Beychevelle. Prachtig fruit, tannines en structuur. Een wijn voor de lange adem, want deze Talbot heeft tijd nodig.

Chateau Beychevelle is voor Bordeaux begrippen vrij groot. Maar liefst 92,5 hectare aan wijngaarden zijn actief. Evenals bij Chateau Batailley bestaat de ondergrond uit kiezel. Cabernet Sauvignon is dol op een goed gedraineerde ondergrond. Toch heeft Chateau Beychevelle maar een schamele 52% aan Cabernet Sauvignon. De rest is Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Ook de lagering op vat is lang bij Chateau Beychevelle, maar liefst 18 maanden krijgen de jonge wijnen een vatrijping. Elk jaar wordt er 50% nieuw vaten aangeschaft.

Chateau Leoville Poyferre heeft fantastische wijnen

De wijnen uit de Margaux

Jammer genoeg heb ik te weinig geproefd van de wijnen uit de mooie Margaux streek om hier een conclusie op te baseren. De paar wijnen die ik geproefd heb waren best goed met een goede structuur.

 

Chateau Talbot uit Saint Julien

De wijnen uit de Saint-Emilion en de Pomerol

Bijna alle Saint-Emilion Grand Cru wijnen waren fantastisch. 2016 is een echt jaar voor de Cabernet Franc. Wijnen met een flink percentage aan Cabernet Franc sprongen er echt uit. Ook de wijnen die van kalkgronden kwamen waren prachtig en bijna lichtvoetig. Dit terwijl de wijnen die van de kleigrond afkwamen veel robuuster waren. De klei houdt dan ook veel meer water vast en hier profiteerden de druiven dan ook van.

Chateau Gazin uit de Pomerol

Chateau Canon La Gaffeliere uit Saint Emilion

De wijnen van Pomerol vielen wat mij betreft tegen. Ondanks de kleigrond had de Merlot het moeilijk in 2016. De Merlot was vaak drogend en met een vrij lichte structuur. Het fruit was ver te zoeken en dit maakt de wijnen uit Pomerol dan ook niet koopwaardig. De enige die eruit sprong was Chateau Gazin, die kon mij erg bekoren, maar die is dan ook weer vrij duur.

De wijnen uit Graves en Pessac-Léognan

De wijnen uit deze Bordeaux streek waren uitermate goed. Vooral dan ook de wijnen met een flink percentage Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc waren fantastisch. Het wijnjaar 2016 is dan ook een fantastisch wijnjaar voor deze druivenrassen.

Domaine de Chevalier was super. Dit Chateau heeft dan ook maar liefst 63% Cabernet Sauvignon als aanplant en dat kon je proeven. Structuur met elegantie en tannines. Dit Chateau heeft een bodem met veel kiezels en soms wat klei. De Cabernet Sauvignon profiteert hier dan ook van. De wijnen worden voor 18 maanden op vat gelagerd waarvan 35% nieuw hout.
Ook aanraders zijn Chateau Larrivet Haut-Brion met 45% Cabernet Sauvignon en Chateau Pape Clement.

 

Chateau Larrivet Haut Brion uit Pessac-Léognan

Met dank aan Perswijn, http://www.perswijn.nl