Montevetrano 2010, IGT Colli di Salerno, Campanië, Italië

Montevetrano Montevetrano is een wijn uit het Zuid-Italiaanse Campanië met een grote reputatie. We proeven de jaargang 2010.

Stuwende kracht achter Montevetrano is Silvia Imparato. Daarnaast draagt Oenoloog Riccardo Cotarella zijn steentje bij aan de kwaliteit en reputatie van deze wijn. De eerste oogst Montevetrano dateert uit 1989.
De oppervlakte van de wijngaarden is thans 26 hectaren. Er worden 3 verschillende wijnen gemaakt: de witte Core (uit Fiano en Greco), de rode Core (uit Aglianico) en de topcuvée Montevetrano.
De wijngaarden liggen dicht bij de kust, boven het plaatsje Salerno. Deze ligging nabij de zee zorgt ervoor dat de ergste hitte wat wordt getemperd.

Montevetrano 2010 is een blend van 3 druivenrassen en dat zijn de Cabernet Sauvignon (40 procent), Merlot (30 procent) en de druif die natuurlijk niet mag ontbreken in een rode wijn uit Campanië: de Aglianico (30 procent).
Rijping vindt plaats in eiken vaten (waarvan 50 procent nieuw) voor een periode van 12 tot 14 maanden (afhankelijk van het oogstjaar). Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Zoals gezegd, de wijn heeft een flinke reputatie en een navenant prijskaartje. Voor deze fles Montevetrano 2010 heb ik bijna 40 euro neergeteld (€ 39,95). Je kunt in de recensie lezen of die prijs ook gerechtvaardigd is…

Montevetrano

Montevetrano 2010 Colli di Salerno

Een geconcentreerde, diepdonkerrode kleur. Vol, met een kleurintensiteit van 4 uit 5 voor rode wijn. In de rand zie je een lichte ontwikkeling in de vorm van een iets bruinrode rand.
De neus opent zich goed. Gebrande koffiebonen, ontbijtkoek en een lichte stallucht. Wat vanille, specerijen en het fruit van zwarte bessen en kersen.
In de mond komt de wijn krachtig en licht alcoholisch over. Vol, rond en intens van smaak. Wat gestoofd en spicy. Witte peper, kaneel, chocolade en vanille. Getoast, duidelijke invloeden van de houtrijping. Licht uitdrogend in de mond. Lang en talmend in de afdronk.

Montevetrano is een stevige, intense wijn. Flink zondoorstoofd met veel power. Misschien is het vloeken in de kerk, maar toch mis ik wat gelaagdheid en complexiteit. Ik vind dat je van een wijn met deze prijs en reputatie wel wat meer complexiteit mag verwachten. In dat opzicht valt de wijn mij dan ook iets tegen.

Score: 16,2 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.
Montevetrano
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #campania #montevetrano #aglianico