Quinta do Noval Late Bottled Vintage Port 2011, Portugal

Quinta do NovalQuinta do Noval is een vooraanstaand porthuis en 2011 is een uitstekend oogstjaar. Dus dat belooft wat!

Oftewel, dat schept verwachtingen. Ik ga beoordelen of die verwachtingen waar gemaakt worden.

Quinta do Noval, port since 1715. Die zijn al een tijdje bezig. En inderdaad, dit porthuis heeft een enorme reputatie opgebouwd. Het bedrijf is sinds 1993 in het bezit van de Franse verzekeringsgigant AXA Millésime. De dagelijkse leiding is in handen van de Engelsman en Managing Director Christian Seely, getrouwd met Maria Cálem, van porthuis Calém.

Quinta do Noval produceert een zeer breed assortiment aan portsoorten. Eigenlijk zijn alle soorten wel vertegenwoordigd. De Vintage port van Noval is wereldberoemd, zeker de Nacional die van een wijngaard af komt met stokken die nog geënt zijn op onderstokken van vóór de phylloxera epidemie. De naam Nacional is dan ook een aanduiding dat de druivenstokken puur Portugees zijn, en dus niet geënt op de gebruikelijke Amerikaanse onderstokken. Dat er aan deze bijzondere port ook een bijzonder prijskaartje hangt, is niet zo moeilijk te bedenken.
Maar niet getreurd, ook de “reguliere” soorten (om het zo maar eens te noemen) zijn goed verkrijgbaar en betaalbaar. Hier in de lokale supermarkt liggen de Ruby, Tawny en White gewoon in de schappen.

Ik vind Late Bottled Vintage Port (LBV) een uitstekend alternatief voor de prijzige Vintage Port. De kwaliteit is vaak goed, de prijs is een stuk lager dan de Vintage en de wijn is na aankoop meteen op dronk.
Deze LBV uit het oogstjaar 2011 heeft 19,5 procent alcohol en de fles is voorzien van een goede kurk.
De verkoopprijs van deze Noval LBV ligt zo rond de 19 euro en de wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Noval LBV

Quinta do Noval Late Bottled Vintage Port 2011

Een diepe, donkerrode kleur. Intensiteit van de kleur is 4 uit 5 voor rode wijn. Redelijk vol in de rand, iets bleekrood. Mooi, lange tranen in het glas.
De neus opent zich goed. Zoete kersen en rood gekonfijt fruit. Krenten, rozijnen en de geur van een warme appeltaart. Boshoning, melkchocoladebonbons en wat zuivel. Fris en warm tegelijk.
In de mond rond, sappig en fluwelig. Zachte, milde tannines en intens rijp fruit van kersen, donkere pruimen en bramen. Zwarte peper, chocolade en honingdrop. Zalvend en mals. Een medium zoete stijl. Alles smelt samen, er is een mooie balans.

Quinta do Noval heeft een superverleidelijke LBV met veel rijp fruit gemaakt uit het voortreffelijke oogstjaar 2011. Krachtig van smaak en nu al goed te drinken. Een LBV die ook goed geschikt is om nog jaren te bewaren. Een aanrader!

Score: 16,8 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2030.
Quinta do Noval
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #quintadonoval #port #douro