Terra Personas Negra 2012, D.O. Montsant, Spanje

Terra NegraTerra Personas is de naam waaronder een Nederlandse wijnbouwer in Spanje wijnen produceert. We proeven de Terra Negra, het “vlaggenschip” van Terra Personas.

De familie Persoon zijn de Nederlanders achter Terra Personas. In 2006 is de hele familie naar Noord-Spanje afgereisd om daar vanuit hun finca wijn en olijfolie te maken. Hiervoor heeft Persoon 4 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking en 1200 Arbequina olijfbomen.

Terra Negra is een blend van 3 druivenrassen (ik gebruik gemakshalve de bekende benamingen): volgens het rugetiket is dat 70 procent Carignan, 20 procent Grenache en 10 procent Cabernet Sauvignon. Ik zeg met opzet dat ik deze gegevens overgenomen heb van het rugetiket, omdat op verschillende sites wordt gesproken over Syrah in plaats van Cabernet Sauvignon. Het factsheet op de website van Terra Personas spreekt echter over Cabernet Sauvignon, dus daar hou ik mij aan vast…
De wijn heeft 11 maanden houtrijping in Frans eiken vaten meegekregen in het vinificatieproces. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.

Verschillende wijnen van Terra Personas zijn verkrijgbaar bij slijterijketen MITRA. Deze Terra Negra kost per fles € 12,49 (bij de MITRA geldt 6 halen, 5 betalen).

Terra Personas Negra

Terra Personas Terra Negra 2012

Een redelijk diepe donkerrode kleur. Intensiteit van 3 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt het iets bleek uit.
De neus opent zich goed. Veel fruit van frambozen en kersen. Vanille van de houtrijping en daarnaast ook licht rokerig. Verder geuren van natte aarde, zuivel, cassis en iets nagellak.
Het mondgevoel is licht stroef en iets uitdrogend. Bittere chocolade, zwarte peper, salmiak en zoethout. De wijn heeft aardig wat tannines. Gestoofd, zwarte bessen en kruidig. Terra Negra mist wat frisheid en komt daardoor iets log over. Het aanwezige donkere fruit begeeft zich wat op de achtergrond. Redelijk lang in de afdronk.

Een volle wijn waar je duidelijk de zuidelijke Spaanse zon in proeft. Dit is zeker geen slechte wijn (de score is goed). Toch had ik, gelet op het prijsniveau, wat gelaagdheid en complexiteit in de wijn verwacht.

Score: 14,3 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Terra Personas Negra
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #mitra #montsant #terrapersonas