Castilla-La Mancha, Spaanse wijn uit een Spaans wijngebied

moderne wijnetiketten op spaanse wijnflessenCastilla-La Mancha is een groot Spaans wijngebied en het grootst aaneengesloten wijngebied van de wereld. Toch komt hier mooie Spaanse wijn vandaan. Spaanse wijn die modern gemaakt wordt.

Zo’n 60 kilometer van Madrid, in het zuiden van het Castiliaans Plateau ligt Castilla-La Mancha. Spanjes grootste aaneengesloten en waarschijnlijk internationaal meest bekende wijngebied. Het is dan ook niet zo gek dat 50% van de totale wijnproductie van Spanje hier vandaan komt. Het Spaanse wijngebied bestaat uit 9 D.O.’s en 8 Pagos (de “grand crus van Spanje”), daarnaast vinden we er Vino de la Tierra de Castilla (de Spaanse landwijn). Door het gunstige klimaat staat de regio bekend om haar constante kwaliteit van mooie wijnen. Ook de prijzen zijn laag in vergelijking met wijnen uit andere Europese gebieden.

ook oranje wijnen uit spanje

Castilla-La Mancha wordt ook wel Castilla la Nueva genoemd. Castilla-La Mancha ligt in het midden van Spanje op een hoog plateau. Een hoog plateau met uitgestrekte wijngaarden die veel Spaanse wijn voortbrengen. Het leven is hier hard en het is hier overleven. Castilla-La Mancha heeft in de zomer temperaturen die overdag 45 graden Celsius kunnen halen. In de winter is het hier koud en vaak ver onder nul. Door de harde wind voelt het hier nog veel kouder aan.

mooie spaanse wijnflessen staan te pronken met moderne wijndruiven

 

Welke wijn provincies zijn er in Castilla-La Mancha

Castilla-La Mancha kent 5 provincies. De provincies zijn Cuenca, Ciudad Real, Albacete, Guadalajara en Toledo. Al die provincies hebben hun eigen wijnstijl. Ligt de ene provincie meer richting de Middellandse Zee, dan is het klimaat milder met zachtere winters en meer koele zomers. In het binnenland is het klimaat echter strenger en heeft het meer trekjes van een landklimaat, waardoor je ook een ander type wijn krijgt.

spaanse sangria met een vrolijk wit wijnetiket

Hoe ziet het landschap eruit van dit Spaanse wijngebied

spaanse wijn drinken op een spaanse wijnproeverijHet landschap van Castilla-La Mancha is uitgestrekt. Tot aan de horizon zie je hier wijngaarden. Wijngaarden waar je als kleine wijnboer alleen maar van kunt dromen. Bijna alle druiven worden hier dan ook machinaal geplukt. De grond is hier relatief goedkoop, dus kun je de rijen verder uit elkaar planten. Dit werkt positief voor de wijndruiven. Veel verdelgingsmiddelen gebruiken ze hier niet. Veelal wordt er in dit grote wijngebied dan ook biologisch gewerkt, maar het biologische label ontbreekt wel vaak op het etiket om prijstechnische redenen.

 

De biologische wijnen van Castilla-La Mancha

3 mooie moderne mousserende wijnen uit de spaanse wijnwereldToch zie je ook hier een omschakeling. Vaker worden hier biologische wijnen gemaakt met het biologische Europese wijncertificaat. Ook zie je een omschakeling van typen wijn. Waar vroeger alleen de Tempranillo druif belangrijk was, zie je tegenwoordig ook veel Garnacha, Mazuelo, Verdejo en zelfs Sauvignon Blanc. Ook worden er in Castilla-La Mancha veel goede mousserende wijnen gemaakt. Mousserende wijnen die kwalitatief de strijd aankunnen met Cava en Champagne en maar een fractie van de prijs kosten van die meer bekende mousserende wijnen.

spaanse wijnkurken uit spaanse wijnflessenNatuurlijk zijn de mousserende wijnen van Castilla-La Mancha en Champagne niet te vergelijken. Het zijn wijnen met een ander karakter, maar het zijn wel gewoon goed gemaakte wijnen.

Welke typen Spaanse wijn zijn er

lekker eten en wijn drinken met spaanse wijnOok viel het mij op dat er ook veel nadruk gelegd op meer subtiele wijnen. Was het vroeger alleen maar robuuste wijnen met veel alcohol, zie je tegenwoordig subtiele wijnen die zelfs een alcoholpercentage van 12% of minder kunnen halen. Fris en subtiel is het toverwoord tegenwoordig. De nieuwe wijnconsument vraagt om minder alcohol, een frisse wijnstijl, knapperig fruit en delicate aroma’s in een wijn.

sauvignon blanc met een modern wijnetiket, een heerlijke frisse witte wijn met laag alcohol

Welke DO wijnregio’s zijn er in dit Spaanse wijngebied

Castilla-La Mancha bestaat uit 9 wijnregio’s en iedere regio heeft zijn eigen stijl en type wijnen. De verschillen moet je gewoon proeven en ondervinden. Het makkelijkste om dit te doen is op een wijnproeverij. Heerlijk rondlopen met je wijnglas en elke wijn uit elk wijndistrict proeven.

De DO wijnregio’s zijn: Almansa, Jumilla, La Mancha, Manchuela, Méntrida, Mondjar, Ribera del Júcar en Valdepenas.

tempranillo is de oerdruif in spaanse rode wijnen

ook chardonnay in een spaanse mousserende wijn