Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017, IGP Pays d’Oc, Frankrijk

Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017, IGP Pays d’Oc, FrankrijkCalmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017 heeft een mooie zilveren medaille ontvangen.

Nu ontvangen veel wijnen medailles bij verschillende wijnconcours en dat maakt het voor de consument er niet duidelijker op. Want wat zegt zo’n medaille? Is het echt een topwijn, of is het de beste wijn van de slechtste wijnen? En houdt men de prijs/kwaliteit in de gaten? Je weet het gewoon niet….

Wijngekken.nl is daar duidelijk in. Wij geven een puntenaantal en die is gebaseerd op de kwaliteit van de wijn. Is de kwaliteit hoog en de prijs laag dan komen de wijnen in aanmerking voor een medaille, oplopend van een bronzen kleur, via een zilveren plak om uiteindelijk terecht te komen bij het allerhoogste: de GOUDEN medaille. Kijk maar eens HIER voor de gouden wijnen!

Op de site van de WIJNBEURS lees ik het verhaal van Calmel & Joseph: “Het verhaal begint met Jérôme Joseph. Zijn roots hebben altijd al in de Languedoc Roussillon gelegen. Hij is hotel management gaan studeren en had enorm veel interesse in gastronomie en wijn, maar de wijnwereld was voor hem nog geheel onbekend. Hij besloot in 1995 de stoute schoenen aan te trekken: zijn eigen wijnbedrijf JJoseph op te richten en zich het vak stap bij stap eigen te maken met de hulp van verschillende partners en door het gewoon te doen. Hij selecteerde toen nog enkel de wijnen en maakte ze nog niet zelf. Toch werd dat een droom van hem die hij met de komst van oenoloog Laurent Calmel in 2007 kon verwezenlijken.

Laurent Calmel heeft wijnbouw en oenologie gestudeerd en startte zijn wijncarrière in Languedoc, Provence en de Rhône. Om alle aspecten van het wijnvak te leren, heeft hij de wereld rondgereisd, waaronder Amerika, Chili en Australië. Verrijkt met diverse inzichten keerde hij in 2003 terug naar de Languedoc en werkte daar voor verschillende succesvolle domeinen in Zuid-Frankrijk en Spanje. In 2007 sloeg hij de handen ineen met Jérôme en werd hij mede-eigenaar van JJoseph dat toen werd omgedoopt naar Calmel & Joseph. En dat is een groot succes gebleken, want hun Franse wijnen zijn van sublieme kwaliteit en worden door de wijnpers hoog aangeschreven.”

Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017 heeft een alcoholpercentage van 13,5% en is voor € 9,50 te koop bij de Wijnbeurs (Klik op banner boven dit artikel).

Laat de wijn spreken!

Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017

De kleur van deze Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017 is lichtgeelgoud over de tong met een zeer mooie geelgouden fonkeling in de rand. Kraakhelder en loepzuiver. Leuke kleur.
In de neus komen diverse fruittonen met elkaar in aanraking en versmelten tot een geheel. Exotisch fruit zoals perzik, citrus en ananas, maar ook peerfruit (witfruit). Wat mollig van de houtopvoeding. De neus komt redelijk goed los.
Op de tong is het ook een en al fruit dat de toon slaat. Dezelfde fruittonen als die van de neus doen ook hier hun dansje en het is een feestje op de tong. Heerlijk exotisch fruit met witfruit dat wel wat aan de zoete kant is. De zachte zuren houden het in evenwicht maar maken het, in mijn ogen, niet (genoeg) knisperend. Dat heeft ook te maken met de houtopvoeding (3 maanden) waardoor de wijn zacht en rond is geworden. Redelijk goed op de mid-palate en ook in de diepte en breedte is het goed gesteld. De afdronk is sappig, fruitig en is qua lengte goed.

Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017 is een speelse en exotische Chardonnay uit een van de warmere streken uit Frankrijk. Zacht en sappig en deze Zuid-Franse Chardonnay geeft u exact wat het belooft. Veel fruit (iets aan de zoete kant) en zachte zuren, maar ook mooi rond en zeer zacht en met voldoende breedte en diepte. Een pure Zuid-Franse Chardonnaywijn die je makkelijk bij een mooi gerecht kan serveren, want de body is voldoende om het gerecht te compenseren.

Calmel & Joseph ‘En Preambule’ Chardonnay 2017 krijgt van mij een totaal van 15,0 punten.

Drinken nu en een paar jaar houdbaar.

#wijn #wijnbeurs #proefrecensie #tastingnote #wine #Chardonnay #Calmel #Joseph #Pays #d’Oc #Frankrijk #houtopvoeding #sappig #smakelijk #leukewijn