Memorabele wijnen 2018: een terugblik

bad wine
Een persoonlijke terugblik met daarin de meest memorabele wijnen van het jaar 2018.

Het jaar 2018 kenmerkte zich meteorologisch door een uitzonderlijk warme en droge zomer in de meeste wijngebieden van Europa. Ik ben benieuwd of de wijnmakers deze bijzondere oogst tot een succes hebben gemaakt, en dan denk ik niet in de laatste plaats aan de Nederlandse wijnmakers. We zullen zien wat er uiteindelijk in het glas terecht komt. De verwachtingen bij mij zijn in ieder geval hoog.

Ik laat een aantal wijnen de revue passeren die bij mij in 2018 een grote indruk hebben nagelaten. Het is uiteindelijk een selectie van wijnen uit diverse landen geworden. Een lijst waar uiteraard mijn persoonlijke voorkeur uit blijkt. Je kunt doorklikken naar de betreffende recensie.

We trappen af met een echte kanjer, Clos de Trias Pied Porcher 2007. Een wijn met een enorme concentratie en complexiteit, uit de Ventoux. Ik heb bij deze wijn het woord “mondorgasme” gebruikt en daar sta ik nog steeds achter.

Nog een massieve wijn uit het zuidelijke deel van Frankrijk is de Mas Thélème cuvée Grandgousier 2013. Van dit domein heb ik al diverse jaargangen en cuvées geproefd, maar deze Grandgousier was toch wel de beste. Een wijn waar de zon in gebrand is.

Duitse wijnen spelen een belangrijke rol in mijn lijst. De wijnreisjes die ik in 2018 naar Duitsland heb gemaakt hebben zeker bijgedragen aan mijn enthousiasme voor de wijnen van onze oosterburen. Ik heb na een moeilijke selectie er twee uitgelicht.
Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling 2015. “Puur strak Riesling sap met veel kracht en intensiteit“, schreef ik. Ik heb veel mooie Rieslings geproefd en deze staat nog helder in mijn herinnering.
Uit Franken komt de Bürgerspital Würzburg Silvaner Trocken 2017. De Silvaner is een licht onderschatte druif, vind ik. Er worden prachtige wijnen van gemaakt, en zeker in het Anbaugebiet Franken. Deze wijn is daar een mooi voorbeeld van: complexiteit, spanning en elegantie in één glas.

Wijnland Georgië heeft zich ook duidelijk laten zien in 2018. De mooiste exemplaren vind ik wijnen uit de Saperavi druif, waarbij in het vinificatieproces de fermentatie in de qvevri heeft plaatsgevonden en daarna houtrijping is toegepast. En dat is wat er bij deze wijn is gebeurt: Winiveria Saperavi 2015. Het resultaat is een volle, toegankelijke en verleidelijke wijn.

Als ik denk aan een prima kwaliteitswijn voor weinig geld, dan valt deze Bulgaarse wijn zeker in die categorie: Domaine Boyar Cluster 2011. Voor een relatief lage prijs (€ 8,50) krijgt u een wijn met veel diepgang, rijkdom en complexiteit. Een wijn waar zorg aan is besteed.

Tot slot gaat de aandacht naar wijn uit Nederland. De kwaliteit van “onze” wijnen is absoluut stijgende, dat heb ik dit afgelopen jaar kunnen proeven. Er zitten wijnen bij die zich zeker kunnen meten met de buitenlandse concurrentie. Ook hier was het lastig om één wijn uit de geproefde wijnen te belichten. Ik heb besloten om de Wijngaard Saalhof Fantastique Pinot Noir 2017 in de spotlights te zetten. Niet persé omdat deze wijn met kop en schouders boven de rest uitstak, maar omdat ik het bijzonder vond dat een wijn gemaakt in het Westfriese polderlandschap, uit de Pinot Noir druif, tot zo’n mooi product heeft geleid. Dat belooft nog wat…

We gaan zien wat 2019 ons weer voor moois brengt…
Ed Huijzer

Rheingau
#wijn #bestewijn #beste #2018 #medaille #medaillewijnen #wijninformatie #proefrecensie #wijngekken #tastingnote #bestwines #wine