Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016, DO Almansa, Spanje

Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016, DO Almansa, SpanjeDe Wijnbeurs heeft altijd een goede neus voor goede wijnen voor leuke prijzen.

En ik vind dat deze Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016 ook in die categorie valt; een biologische, ecologische en organische wijn die 14 maanden op nieuw eikenhout heeft mogen liggen en een alcoholpercentage heeft van 13,5%.

Op de website van de Wijnbeurs lees ik dat Bodegas Tintoralba een wijncoöperatie is in het noordwesten van Spanje met 225 leden die uitzonderlijke biologische wijn maken. De wijngaarden liggen tussen de 900 en 1100 meter hoog wat resulteert in een mooie spanning in de wijn.

Verder is de druif Garnacha Tintorera ook wel bekend als ‘Alicante Bouschet’ en is één van de weinige blauwe druiven met ROOD vruchtvlees. De meeste druivenrassen (zowel wit als blauwe druiven) hebben wit vruchtvlees en dus is de Garnacha Tintorera best wel uniek.

Zoals gezegd verkrijgbaar bij de WIJNBEURS (bestellen kunt u het middels de BANNER hier aan de bovenkant van dit artikel) voor een prijs van € 12,99.

Laat de wijn spreken.

Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016

De kleur van deze Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016 is massief. Vol diep donkerrood/paars over de gehele tong tot diep in de rand. De diepte is zeer diep donker. Een jonge topkleur. (3,0)
In de neus toont de houtopvoeding zich direct aan het begin gedragen door mooi donkerrood fruit en rood fruit (bramen en rode bessen). Mooi rond en verleidelijk. De neus komt redelijk goed los. (4,0)
Op de tong laat Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016 direct zien dat we hier te maken hebben met niet zomaar een ‘wijntje’. Nee, mooi diepdonker rood fruit (zwarte en rode bramen, zwarte bessen en pruimenfruit) dat mooi rond over komt. Licht droog en wat ruw eikenhout. Tanninehoudend. Wat laurier en donker chocolade. Een wijn met smaak dat goed is op de mid-palate en genoeg breedte en diepte in zich heeft. Zachte, doch wel frisse zuren. Een brede smakelijke licht ruwe afdronk. (6,2)
Een prima wijn deze Tintoralba Garnacha Tintorera Selection 2016; daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen. Krachtig en een beetje robuust, maar wel mooi rond en kan nog jaren mee. Heel subtiel is het (nog) niet, maar wellicht na een paar jaar flessenrust? (2,3)

Een echte terroirwijn waarbij de puurheid van het land te proeven is. Kracht, zon, selectie en kennis laten zich zien in deze Spaanse krachtpatser. Prima wijn!

Een totaal van 15,5 punten

Nu te drinken, maar ook jaren en jaren houdbaar.

#wijn #wijnbeurs #proefrecensie #eikenhout #Spanje #Garnacha #wine #tastingnote