Beschermde Oorsprongsbenaming voor Vijlen en Oolde

Beschermde Oorsprongsbenaming
Goed nieuws voor de Nederlandse wijn: er zijn 2 nieuwe Beschermde Oorsprongsbenamingen toegekend aan Vijlen en Oolde.

Persbericht Vijlen.
De Europese Commissie heeft besloten om wijnen uit Vijlen gelegen in de drielandengemeente Vaals (Limburg) een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB of AOC) te verlenen. Zo treedt Vijlen toe in een rijtje van illustere wijndorpen, zoals Sancerre (Loire) en Châteauneuf-du-Pape (Rhone).
Stan Beurskens van St. Martinus is trots op de erkenning van de EU van zijn wijnen, en is vooral blij dat Zuid-Limburg zich op de kaart kan zetten als de wijnregio van Nederland. Wijndomein St. Martinus had al percelen in de BOB Mergelland, echter door de unieke ligging van de percelen in Vijlen, door de andere bodemstructuur en het gebruik van nieuwe rassen, is er ook een eigen BOB aangevraagd en deze is nu door de EU toegekend. Van de 19 hectare waarvan het St. Martinus label wordt gemaakt liggen ruim 11 ha in Vijlen. Daardoor worden voortaan de streekwijnen gemaakt met een kwaliteit die recht doet aan de strenge eisen van een BOB. De erkenning van Europa dat onze wijnen een beschermde status krijgen met het gebruik van nieuwe druivenrassen is het teken dat kwaliteit gemaakt wordt van zowel klassieke als de ‘nieuwe’ rassen en zorgt voor een goede ontwikkeling voor een duurzame natuurlijke wijnbouw. Het is juist belangrijk dat een wijnregio bestaat uit meerdere professionele wijnbedrijven met hun verschillende rassen, werkwijze, en inzichten zo worden we een serieuze wijnregio, aldus Beurskens. Wijndomein St. Martinus was een pionier om naast de klassieke rassen (Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay) ook te werken met nieuwe rassen, zoals bijvoorbeeld Souvignier Gris, Monarch en Cabernet Cortis. Naast wijndomein St. Martinus heeft ook Domein Holset een gedeelte van zijn wijngaarden in de BOB Vijlen liggen.

Wijngaard St. Martinus

De ligging van Vijlen (± 200 m boven NAP) omringt door heuvels, waardoor de koude lucht wordt weggevoerd (verminderde kans op nachtvorst) en de bescherming van het hooggelegen Vijlenerbos zorgt dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vaals er gemiddeld veel minder regen valt aan de andere kant van de heuvels. De bodem wordt gekenmerkt door löss (kleefaarde) in de bovenste laag, met daarin veel stenen, zoals vuursteen, kiezel, kalksteen. In de laag daaronder wordt het materiaal veel steniger: vuursteeneluvium bestaande uit vuursteen en kalksteen. Dit in tegenstellig tot de BOB Mergelland, die zich kenmerkt door mergel. Door de combinatie van de stenige bodem en de fijne löss wordt de warmte in de wijngaard vastgehouden en de waterhuishouding goed gereguleerd. In combinatie met de gekozen druivenrassen, zorgt dit voor een mooie evenwichtige rijping van de druiven, waardoor veel smaakstoffen en aroma’s gevormd kunnen worden. Deze kwaliteit komt terug in de zowel nationaal en internationaal bekroonde rode en witte wijnen van St. Martinus. De kwaliteit van de wijn wordt nu niet alleen door de internationale gewonnen prijzen en het feit dat de wijngaard al 3 x is uitgeroepen tot beste wijngaard van de lage landen gekenmerkt maar ook door de toelating van de BOB. Ook voor de gastronomie in de regio is dit een goed teken, het zal een nog grotere aantrekkingskracht hebben voor mensen die van het bourgondische Limburg en van een goed glas wijn houden.
Einde persbericht.

Oolde
Daarnaast heeft de Europese Commissie een BOB voor Oolde toegekend. Oolde is een buurtschap in het Gelderse Laren (gemeente Lochem, Achterhoek), waar Wijngoed Gelders Laren sinds 2006 is gevestigd. Wijngoed Gelders Laren bestaat uit 2 hectare wijngaard met 5 druivenrassen. Kwaliteit is vanaf de start de belangrijkste drijfveer van eigenaren Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen. Om die te waarborgen kiezen zij ervoor de werkzaamheden in de wijngaard volledig zelf uit te voeren, de vinificatie in handen te geven van een professionele wijnmakerij en de wijnen samen met de klant te maken. Zo worden sinds 2008 in samenwerking met Thérèse Boer de Nederlandse ‘Kus van Thérèse’ wijnen geproduceerd voor Restaurant De Librije in Zwolle.
(bron: www.wijngoedgelderslaren.nl)

De Nederlandse wijnbouw wordt serieus genomen door deze erkenningen. Wilt u de ontwikkelingen blijven volgen, kijk dan op onze facebookpagina Nederlandse Wijn en meldt u aan als lid (als u dat nog niet gedaan heeft).
Nederlandse wijn