Prachtige wijnen in 2018 in de Loire vallei

Prachtige wijnen in 2018 in de Loire valleiIn meer delen van Europa is 2018 een prachtig wijnjaar. Zo ook in de Loire Vallei. Er zijn prachtige wijnen in 2018 in de Loire vallei gemaakt en dat mag de wereld wel weten.

De Loire vallei gaat met 2018 de boeken in als ‘het wijnjaar van de eeuw’. Dat laat interprofessionele wijnproducentenorganisatie Interloire weten. De uitstekende weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, gevolgd door een historisch warme (na)zomer, hebben de basis gelegd voor dit top wijnjaar. Ook tijdens de oogstperiode van eind augustus tot het midden van oktober waren de weergoden de Loire boeren goed gezind.
De druiven hebben zo in alle rust hun perfecte rijpheid kunnen bereiken. Ook in termen van volume is 2018 een zeer goed jaar, zeker in vergelijking met de lage druivenopbrengsten van de afgelopen vintages.

 

Prachtige wijnen in 2018 in de Loire vallei voor rood en wit

In de Nantais werden de eerste trossen melon de Bourgogne (wit druivenras) eind augustus al geoogst. De druiven zijn zeer rijk van smaak en hebben mooie complexe aroma’s. De zuurgraad van de druiven is iets lager dan in een gemiddeld jaar. Hetzelfde geldt voor de chardonnay en chenin blanc druiven, die de basis leveren voor de droge witte wijnen of de basiswijnen voor crémants.

In de Touraine regio laten de geoogste sauvignon blanc druiven mooie aroma’s van citrus-, steenvruchten en tropisch fruit zien. Ook voor de rosés op basis van cabernet franc, grolleau, côt en gamay ziet het er rooskleurig uit: wijnen op het fruit gemaakt, boordevol aroma’s van kers en rode bes.

De rode wijnen van de Loire vallei

De rode wijnen van cabernet franc en cabernet sauvignon zullen dit jaar door het warme weer wat hoger in alcohol zijn dan gemiddeld. Daarbij mogen we ons verheugen op een groot aandeel vins de garde.

Jean-Martin Dutour, voorzitter Interloire heeft hier het volgende over te zeggen: “In september en oktober hebben we goed kunnen profiteren van het droge en warme weer, waardoor we de druiven onder de meest ideale omstandigheden binnen hebben kunnen halen. Weinig Val de Loire producenten hebben in hun leven een dusdanig uitzonderlijk wijnjaar meegemaakt. En, niet onbelangrijk: met deze 2018 vintage kunnen we ruimschoots voldoen aan de vraag vanuit de verschillende markten.”

#loirevallei #kriskras #jardinsdevillandry #reistip #traveltip #loire #loirevalley #chinon #medieval #kasteel #castle #cot #river #beautifullandscape #melondebourgogne #frankrijk #france #visitfrance #igersfrance #gamay #pinotnoir #sauvignonblanc #ilovetravel #traveladdict #discovertheworld #reisblog #reisblogger #travelblog #travelandlife #traveladventures