Wijn van wijnhuis Montgras behoort tot de beste van Chili

Wijn van wijnhuis Montgras carmenereChili is een prachtig wijnland met diverse wijngebieden. Veel is bulkwijn, maar wijn van wijnhuis Montgras behoort tot de beste wijnen van Chili.

Chili is een prachtig wijnland, maar ook een heel divers wijnland. Een wijnland met veel bulkwijnen en aan de andere kant veel kwaliteitswijnen die niet voor de Europese landen onderdoet.
In dit diverse wijnland zijn het de koele wijngebieden in de kuststreek voor bijvoorbeeld Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Daarnaast heb je de hete binnenlanden, die zijn uitermate geschikt voor de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Wijn van wijnhuis Montgras een selectie van wijnen

Veel wijngebieden in Chili zijn bestemd voor bulkwijnen, menige wijn uit de supermarkt komt hier dan ook vandaan. Wijngaarden met een opbrengst van 120 hl per hectare (wat rond de 50 hl als normaal wordt beschouwd) is geen uitzondering en daarom zijn de prijzen dan ook zo laag.
Aan de andere kant heb je de wijngebieden met kwaliteit. Wijngebieden die zoveel kwaliteit hebben dat je er gewoon zo mooi mogelijke wijnen moet gaan maken. Montgras is zo een wijnhuis die veel van die wijngebieden heeft en daar ook kwaliteitswijnen van maakt.

Wijn van wijnhuis Montgras is de moeite waard

De wijn van wijnhuis Montgras is zeker de moeite waard. Het wijnhuis bestaat al geruime tijd en het is opgericht door Hernán and Eduardo Gras. 20 Jaar geleden zijn deze pioniers gestart met het maken van wijn in het prachtige Chili. Na de ‘Terroir Revolutie’ is het wijnhuis Montgras pas groot geworden, groot in kwaliteit met een kleine selectie aan wijnen.
De Spanjaard Torres heeft het moderne wijnmaken geïntroduceerd in Chili in 1992. Vergisting in roestvrijstaal voor witte wijnen en barrique opvoeding voor de harde tanninerijke wijnen die Chili toen nog had. Ook moderne vinificatie behoorde hiertoe. Het gebruik van minder houtopvoeding dan in Spanje werd toen ook als modern gezien en geniet tegenwoordig nog een enorme populariteit.

Wijn van wijnhuis Montgras, hoe zit het met de kwaliteit van de wijn?

In 1994 begon het eigenlijk écht voor Montgras. Toendertijd kreeg de eerste wijn van wijnhuis Montgras, de Cabernet Sauvignon, de eerste prijs op een mondiaal wijnconcours. De wijnmakers waren uiteraard zeer verheugd door dit feit en door deze internationale erkenning kwamen er meer liquide middelen om meer en nóg betere wijnen te maken.

Veel wijngaarden in Chili voor de wijn van wijnhuis Montgras

Wijn van wijnhuis Montgras IntrigaDe wijn van wijnhuis Montgras wordt in veel wijngaarden geproduceerd. Wijngaarden in de kustlijn voor de Pinot Gris en de Sauvignon Blanc tot de complexe wijngaarden voor rode wijn die tegen het Andesgebergte aan liggen. Het Andesgebergte staat dan ook voor de prachtige wijngaarden met Cabernet Sauvignon. Hier heb je meer en lossere grond met veel stenen en rotsen en dat is ideaal voor dit druivenras.

Montgras is een wijnhuis met 650 hectare aan aanplant wat in totaal goed is voor een jaarlijkse 12 miljoen flessen.
Het wijnhuis maakt natuurlijk niet alleen maar topwijnen. Voor de grote middenmoot (wat overigens ook mooie wijnen zijn) worden de druiven ingekocht bij de lokale wijnboeren, dit zijn druiven van wijnboeren met langlopende contracten en kwalitatief hoogwaardige druiven. Druiven waar heel veel zuivere wijnen van gemaakt worden.

Wijn van wijnhuis Montgras kurkentrekkers
De wijn van wijnhuis Montgras komt uit diverse wijngebieden

Die vele wijnen komen dan ook uit diverse wijngebieden uit heel Chili. In Leyda, een koel klimaat nabij de oceaan, worden veel witte wijnen geproduceerd. Ideaal voor de zeevruchten die hier gevangen worden. In totaal zijn er 86 hectare aangeplant met wijnranken in Leyda
In Itata, een relatief nieuw wijngebied, wordt veel meer Chardonnay aangeplant. Een Chardonnay die soms hetzelfde wordt gemaakt als in de Bourgogne. Ook het klimaat lijkt veel op de Bourgogne met ook hier de problemen met vocht en regen. De invloed van het Andesgebergte is hier ook groot met veel koele nachten

Verder zijn er nog veel andere wijngaarden. In Colchagua is het vooral de Syrah die hier domineert en het zijn ook wijnen van een plateau. In Cachapoal en Maipo is het de Carmenère die hier voor de mooie wijnen zorgt.

De wijn van wijnhuis Montgras mag er zijn. Diverse wijnen in diverse prijscategorieën. Alle wijnen ontstijgen het supermarkt niveau en dat is dan ook wel te ruiken en te proeven. Alle wijnen hebben authenticiteit en complexiteit die je in veel kwaliteits wijnlanden terug kunt vinden.

#wijnhuismontgras #montgras #chile #winesfromchile ##winesfrommontgras #chile #wine #chileanwine #costa #vinotinto #whitewine #glass #santiago #beach #sun #vacation #salud #MontGras #MontGrasWines #NosGustaElVino #TipMontGras #WeLoveWine #AmoVinho #VinoChileno #ChileanWine #VinhoChileno #Vino #ShareThe #vinho #espanha #argentina #franca #catenazapata #catenawines

Meer weten over Montgras kun je HIER