Domaine des Gandines 2017, AOP Viré-Clessé, Terroir de Clessé, Frankrijk

Domaine des Gandines 2017, AOP Viré-Clessé, Terroir de Clessé, FrankrijkEen witte Bourgognewijn is vrijwel altijd gemaakt van de Chardonnaydruif en dus ook deze Domaine des Gandines 2017.

Deze zeer vriendelijke wijn komt uit de wijnstreek Viré-Clessé dat sinds 1999 is ontstaan en vervangt sindsdien de benamingen Mâcon-Clessé en Mâcon-Viré. Je zal in deze streek geen Premier Grand Crus wijnen of Grand Cru wijnen vinden, maar er zijn zeker kwaliteitswijnen te vinden zoals die overigens door de Wijnbeurs is geleverd.

Op Domaine des Gandines zijn ze goed bezig, want ze werken daar niet alleen biologisch, maar ook biodynamisch. Biodynamische productie is gebaseerd op de gedachte dat de aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van gewassen.

Het spreekt voor zich dat de druiven natuurlijk met de hand geplukt zijn en dat een strenge selectie heeft plaatsgevonden. 12 maanden op de ‘lie’ zorgt voor een mooie zacht omlijsting en een mooie volle smaak en dat zie je terug in de proefrecensie.

Al deze facetten kosten geld en dat zie je terug in de prijs van de wijn. De vraag is echter, dekt de wijn de lading…?

13,5% aan alcohol en HIER VERKRIJGBAAR bij de Wijnbeurs voor een prijs van € 14,99.

Laat de wijn spreken!

Domaine des Gandines 2017

De kleur van deze Domaine des Gandines 2017 laat best wat kleur zien; geelgoud over de tong en ook een wat witgouden kleur in de rand met een licht groene zweem. Mooi fonkelend in de rand en zoals vaak, een kraakheldere en loepzuivere diepte. (2,8)
In de neus vrij droog overkomend. Wat mineralig. Appelfruit (rood) met wat vriendelijk honing en licht boter. Ook bloemerig. De neus komt redelijk los. (3,7)
Op de tong komt deze Domaine des Gandines 2017 vriendelijk over. Mooi rond en droog (ook wat mineralig), maar wel met vriendelijk fruit dat je ook al tegenkwam in de neus: rode appel, wat honing en wat exotisch fruit. Zachte zuren. Redelijk goed op de mid-palate en ook redelijk goed in de diepte en breedte. Een zachte, licht boterige, ronde vriendelijke goede afdronk. (6,3)
Domaine des Gandines 2017 is een vriendelijke wijn en dat had u, denk ik, al begrepen. Nergens vervelend of laat het steken vallen. Wel een beetje op ‘safe’ gespeeld, maar daar is ook niks mis mee, want deze wijn kunt u heerlijk als aperitief inschenken voor uw vrienden en vriendinnen, maar ook zal het prima smaken bij diverse gerechten, want omdat het zich misschien wat bescheiden opstelt, het is wel een wijn die staat voor wat het is: een mooie vriendelijke wijn met kwaliteit. (2,2)

Vriendelijk is het woord, maar ook met vlees op de botten waardoor het ook een prima eetwijn is. Eigenlijk een manusje van alles en altijd te openen bij elke gelegenheid en met iedereen. Want iedereen waardeert deze wijn op zijn vriendelijkheid en daar kan niemand tegenop….!

Een totaal van 15,0 punten

en nu heerlijk gekoeld te drinken en wel een paar jaar houdbaar.

#wijn #proefrecensie #wijnbeurs #Bourgogne #Chardonnay #Macon #Gandines #biologisch #Biodynamisch #wine #tastingnote