Vinoterra Kisi Qvevri 2016, Kakheti, Georgië

Vinoterra Kisi Qvevri 2016, Kakheti, GeorgiëDeze Vinoterra Kisi Qvevri is uiteraard gemaakt in de qvevri. Dat betekent een lang contact met de druivenschillen en een kleur die de richting op gaat van oranje.

Ja, oranje. De kleur komt namelijk van de schillen en ook schillen van witte druiven geven kleur af. Het schilcontact zorgt voor de diep gele of oranje kleur, een gele kleur krijg je bij minder lang schilcontact en een oranje kleur krijg je bij lang schilcontact. Het schilcontact kan overigens wel maximaal 12 maanden of langer duren.

Qvevri wijn

Qvevri is dé manier van wijnmaken in Georgië. Qvevri en Georgische wijnen zijn ook aan elkaar verbonden. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is dé klassieke manier van wijnmaken in Georgië. Het is een intensieve manier van wijn maken. Qvevri is ook de enige manier van wijn maken dat beschermd is door de UNESCO. Kisi is het druivenras, het is een oud en inheems wit druivenras in Georgië.

Qvevri wijnen ruiken en smaken wel apart, dat moet ik toegeven. Een aparte kleur, maar ook een aparte neus en een aparte smaak. Misschien een smaak waar je aan moet wennen, maar ben je een wijnproever die een uitdaging wilt, dan moet je een Qvevri wijn ook eens proberen. Ik ben eraan gewend en dan wil je bijna niets anders meer. Ik zal de wijn zorgvuldig beschrijven en jou het water in de mond doen laten lopen.

Qvevri wijnen worden in Nederland mondjesmaat geïmporteerd. De beste importeur van Qvevri wijnen is wel Ghvino, je kunt hem vinden op https://ghvino.nl en zijn mooie winkel zit in Purmerend. Je kunt er terecht voor wijnen en prachtige Georgische handgemaakte juwelen.
Deze Vinoterra Kisi Qvevri is te koop voor € 15,45, je kunt de wijn vinden op https://ghvino.nl/product/vinoterra-kisi-2016/ voor meer info en om te bestellen.

 

Geproefd:
Vinoterra Kisi Qvevri 2016, Kakheti, Georgië

Kleur: de kleur van de Vinoterra Kisi Qvevri is donkeroranje. Donker op de tong en bijna donker goud. In de rand donkergeel tot oranje / 3,0

Neus: in de neus vind ik gedroogd steenfruit, hoofdzakelijk perzik, maar ook meloen, wat druivenpitjes, een basis van verse appel en wat groene kruiden en wat tabak. Ook vind ik de tannines terug, niet veel, maar wel waarneembaar. De neus lijkt zelfs iets van framboos te hebben – rood fruit. De neus is vol en diep. De neus komt ook nog eens goed los / 3,9

Smaak: de smaak heeft toch wel meer vers fruit. Ik merk perzik, peer, appels, maar ook hier de gedroogde vruchten. Rood fruit merk ik ook op. De framboos en aardbei komen duidelijk naar voren. De tannines zijn licht aanwezig, maar ook hier waarneembaar. Appelpitjes zorgen voor een miniscuul bittertje en wat drogend in de mond. De body is vol, maar niet té veel aanwezig en de afdronk is lang, heel lang / 7,5

Mijn eindoordeel over deze Vinoterra Kisi Qvevri uit Kakheti in Georgië:
Een fantastische wijn, dat vind ik van deze Vinoterra Kisi Qvevri. Een mengeling van vers en gedroogd fruit en daarbij nog een mengeling tussen witte wijn en rode wijn. Doe ik mijn ogen dicht, dan proef ik zo een cru de beaujolais. Doe ik ze open, dan zie ik een sherry en als ik proef en ruik dan merk ik de kwaliteit op. Een alleskunner die je ook bij alles kunt serveren. Je kunt deze Vinoterra Kisi Qvevri koel drinken (14 graden) en wat warmer (16 graden). De Vinoterra Kisi Qvevri is een genot om te proeven en om te beoordelen, maar bovenal om lekker en lekker lang van te genieten… / 2,3

Dus geef ik deze Vinoterra Kisi Qvevri, deze knaller uit Georgië, een totaal van 16,7 punten, een voortreffelijke score en een verdiende medaille.

#vinoterra #kisi #qvevri #kakheti #georgia #georgianwine #winefromgeorgia