Heger Vitus Grauburgunder 2016, Baden, Duitsland

Heger Grauburgunder
Dit wijnhuis is een begrip in Baden en ver daarbuiten: Heger in Ihringen, Kaiserstuhl. En dat is volkomen terecht.

In de alom gerespecteerde gids Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann wordt Heger dan ook gewaardeerd met het maximale aantal van vijf sterren.
Wijngek Martin heeft ook een positieve kennismaking gehad met Heger, leest u het artikel van Martin er maar eens op na.

Heger bestaat eigenlijk uit 3 merken: Weingut Dr. Heger, Weinhaus Heger en Weingut Fischer. Onder de naam Weingut Dr. Heger worden alle VDP Erste Lage en Grosse Lage wijnen uitgebracht.
De Gutsweine en Ortsweine zijn ondergebracht bij Weinhaus Heger. Dat assortiment bestaat weer uit 2 reeksen, namelijk Oktav en Vitus. De Vitus wijnen hebben een houtopvoeding in barrique ondergaan. De Oktav wijnen hebben, afhankelijk van de druivensoort, een houtopvoeding in grote eikenhouten vaten gehad of geen houtopvoeding.
De wijnen van Weingut Fischer zijn afkomstig uit het Freiburger Becken, het zuidwestelijke deel van Kaiserstuhl. Het assortiment omvat, naast de Burgunder soorten, een fraaie met hout opgevoede Chardonnay.

Kaiserstuhl is een bijzonder wijngebied. De bodem bestaat uit vulkanisch gesteente met plaatselijk dikke lagen löss erop. Het is een klein gebied waarin zich veel producenten bevinden die wijn maken van hoge kwaliteit. In 2016 heb ik het gebied al eens bezocht, u kunt HIER mijn verslag lezen.

Heger Grauburgunder

Ik heb onlangs (augustus 2018) vele wijnen geproefd in de “Stube” bij Dr. Heger. We werden daar uitermate vriendelijk ontvangen en men nam alle tijd voor ons. Er zijn dan ook de nodige wijnen mee naar huis genomen. Enkele hiervan zullen t.z.t. als recensie op de site verschijnen, dus blijf ons volgen.
Deze Vitus Grauburgunder is in de Ferienwohnung in Oberrotweil/Kaiserstuhl opengetrokken, omdat ik het geduld niet meer kon opbrengen…
Zoals gezegd, gekocht bij Heger zelf voor de prijs van € 13,60. De wijnen van Heger zijn in Nederland verkrijgbaar bij enkele wijnspeciaalzaken.

Grauburgunder(Grauburgunder bij uitzichtpunt Mondhalbe, boven Oberrotweil/Kaiserstuhl)

Heger Vitus Grauburgunder 2016

Licht strogeel van kleur en helder. Gemiddelde kleurintensiteit (3/5). Bleek in de rand uitlopend.
Een mooie zuivere neus. Fijn fruit van mirabellen en peer. Een licht zoete geur van honing. Wat kalk, natte steen, mineralen. Lieflijk, geparfumeerd en aantrekkelijk.
Een filmend mondgevoel. En vervolgens een volle en krachtige binnenkomst, wow! Kruiden, amandelen, licht geroosterde noten en iets peper. Prachtig gekonfijt fruit van rijpe gele pruimen en abrikozen. Honing en ook wat tropisch fruit. Fijne, delicate bitters. Kruidig en warm in de afdronk.

Dit is Grauburgunder van een hoog niveau, met een mooie touch van eikenhout. Geconcentreerd, verleidelijk en rijk aan finesse. Als deze Vitus van Heger al zo’n niveau heeft, vraag ik mij af hoe mooi een Grosses Gewächs moet zijn.

Score: 16,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Heger Vitus Grauburgunder

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weinhausheger #baden #kaiserstuhl #grauburgunder