Douro wijngebied kent veel familiebedrijven

Douro wijngebied kent veel familiebedrijvenHet Douro wijngebied kent veel familiebedrijven en veel van die wijnbedrijven zijn kleine wijnbedrijven. Het is voor kleine wijnbedrijven bijna onmogelijk om de wijnen internationaal te verkopen. Er moeten investeringen gedaan worden, het kost veel tijd en je hebt iemand nodig die de marketing verzorgt.

Vooral Portugal, en met name het Douro wijngebied, heeft dit probleem. Mooie wijnen die het internationale licht niet zullen zien. Vaak zijn het familiebedrijven die het moeilijk hebben om zich internationaal te profileren.

Het Douro wijngebied kent veel familiebedrijven en ook veel kwaliteit

Een wijnboer die een wijngaard heeft en daar met hart en ziel zijn druiven verbouwd, maakt in het algemeen mooie wijnen. De wijnen hebben meer authenticiteit, meer neus en smaak en je proeft meer terroir.

Ook heeft het produceren van kwaliteitswijn te maken met de regelgeving. Heb je een wijnboer in een gebied waar de regelgeving redelijk vrij is, dan kán de wijnboer bijvoorbeeld flink hogere opbrengsten van het land halen met als gevolg dat je dunnere en slappere wijnen krijgt. Soms betaal je dan ook minder voor dit soort wijnen, maar dat is niet altijd het geval.
In het Douro wijngebied gaat dit niet op. Het Douro wijngebied kent veel familiebedrijven die ook te maken hebben met strenge regels, wetgeving en controles maken het onmogelijk om in de Douro vallei te sjoemelen.

Douro wijngebied en de shippers

Lage opbrengsten in het Douro wijngebied, maar ook strenge wetgeving

De wetgeving in de Douro vallei is zeer streng en elke fles wordt gecontroleerd. Op deze individuele flessen controle zijn ook nog controleurs in het veld aanwezig die alles nauwlettend in de gaten houden.

Elke port die een wijnmaker op de markt wilt brengen, wordt in het laboratorium onderzocht en getest en daarbij wordt elke fles organoleptisch (proefondervindelijk) gecontroleerd. Daarna kan de wijnboer controle zegels kopen en die zegels worden over de hals van de fles geplakt, op de kurk en onder de capsule. De wijnboer kan ook maar precies zoveel zegels kopen als de de hoeveelheid flessen die hij heeft, een zeer strenge maatregel dus.

Douro wijngebied en veel druivenplukkers

Alles wordt geregistreerd in het Douro gebied. Van de druivenrassen die je aangeplant hebt tot de hoeveelheid wijn die je dat jaar geproduceerd hebt. Heb je één deel gebotteld dan komt de wetgever dat controleren en alles wordt geregistreerd. Zelfs de aantal druivenranken die je hebt staan in de wijngaarden worden geregistreerd.

Zoals je kunt lezen heeft de wijnboer wel iets beters te doen dan naar internale wijnproeverijen te gaan en in het buitenland zijn wijnen te verkopen. Vaak is het voor kleine wijnboeren onmogelijk om iemand in dienst te nemen die zijn zaken behartigd. Het is een probleem, maar dit probleem is simpel uit de weg te helpen: een consortium. Soul Wines is zo’n consortium of samenwerking. Het samenwerken van kleine wijnboeren is een antwoord op dit probleem. Soul Wines is een samenwerkingsverband van 46 wijnboeren die de handen ineen hebben geslagen en niet zonder succes en de kans op uitbreiding is wel degelijk aanwezig.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze samenwerking en welke wijnboeren hierbij zijn aangesloten? Neem een kijkje op https://soulwines.com.pt/en/ en zie wat het mooie Portugal nog meer te bieden heeft.

Kleine wijnboeren in het Douro wijngebied

Tags: #soulwines #douro #drydourowine #redwine #portugal