Brunello di Montalcino, de beste wijn van Italië

De Brunello di Montalcino is één van de meest befaamde en geliefde Italiaanse wijnen. De Brunello di Montalcino wordt geproduceerd in de gemeente Montalcino, het zuidelijke deel van de regio Toscane in Italië.

Het stadje Montalcino is zeer klein en telt zo’n 5.000 inwoners, die grotendeels in de wijnsector werkzaam zijn. Wereldwijd is er veel vraag naar deze Toscaanse wijn, geliefd omdat zij krachtig is, een schitterende complexiteit heeft, vol is, met heerlijke geuren en smaken van rijp donker rood bosfruit. In de lang aanhoudende afdronk kun je volop genieten van de zijdezachte tannines.

 

De kwaliteit van de Brunello di Montalcino

De kwaliteit van de wijnen wordt gegarandeerd door het Consortium di Brunello di Montalcino. De Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, dit is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië voor wijnen.
– Hierbij is vastgelegd wat de maximale opbrengst per hectare mag zijn;
– De Brunello wijnen moeten worden gemaakt van 100% Sangiovese Grosso druiven;
– Uit wijngaarden gelegen in de gemeente Montalcino;
– Brunello wijnen hebben een verplichte rijping van minimaal 24 maanden in eiken vaten;
– De wijnen mogen pas 4,5 jaar na de oogst op de markt komen;
Bovendien moeten de wijnen ook worden gebotteld in de plaats Montalcino.

Sommige producenten hanteren een houtrijping van 36 maanden, anderen kiezen voor 30 of 24 maanden. Het Consortium controleert gedurende het jaar vele malen de bedrijven. Zij moeten ook een logboek bijhouden waarin zij vastleggen welke handelingen zij hebben verricht. Ook worden monsters van de wijn door de controleurs van het Consortium genomen. Het Consortium controleert of de wijnboeren hun wijn hebben gemaakt volgens de regels van de Brunello di Montalcino DOCG.

 

De eerste Brunello di Montalcino

De eerste Brunello werd gemaakt eind 19e eeuw. Deze werd gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Biondi Santi is nog steeds één van de meest befaamde producenten van Brunello wijnen. Zij maken de Brunello di Montalcino wijn nog steeds op een zeer traditionele methode met behoud van de oorspronkelijke smaken. Hun wijnen zijn extreem lang houdbaar tot wel 100 jaar.

Brunello di Montalcino, Biondi Santi

 

Hoe lang kun je een Brunello di Montalcino bewaren?

Brunello wijnen zijn in het algemeen lang houdbaar, gemakkelijk kunnen deze wijnen worden bewaard tot zo’n 20 tot 25 jaar. Het is ook aan te bevelen om een Brunello di Montalcino pas op z’n vroegst zo’n jaar of 8 tot 10 na de oogst te drinken. Dan geven de wijnen hun complexiteit en kracht volledig prijs evenals hun zijdezachte tannines.

De Brunello di Montalcino Riserva’s mogen pas na 5,5 jaar na de oogst op de markt komen. Meestal ondergaan deze Riserva’s een houtrijping van 48 maanden in eiken vaten.

Brunello di Montalcino Capanna

Een fles Brunello di Montalcino is niet goedkoop. Het is eigenlijk niet mogelijk om een echte Brunello te kopen voor een prijs onder de € 25. Waarom kan een echte Brunello di Montalcino niet goedkoop zijn? In de allereerste plaats mogen er in Montalcino geen nieuwe wijngaarden met de Sangiovese Grosso druiven meer nieuw worden aangeplant. Het areaal is voorzien van een quotum. Een ha. grond dat is geschikt voor de aanplant van Sangiovese Grosso druiven, voor het maken van Brunello druiven kost op dit moment (2018) zo tussen 1 en 1,5 miljoen euro. Van een wijngaard van 1 ha komen ca 5.000 flessen Brunello wijn. Bovendien mag een Brunello pas 4,5 jaar na de oogst op de markt komen en moet een rijping ondergaan in eiken vaten van minimaal 24 maanden.

Door de populariteit van de wijnen zoals de Brunello di Montalcino zijn er ook “namaak Brunello’s” op de markt. Deze Brunello’s worden niet volgens de regels van het Consortium gemaakt. Deze Brunello’s smaken en ruiken soms totaal verschillend ten opzichte van een “echte Brunello” Ondanks dat de Brunello goedkoop lijkt, is hij dus eigenlijk heel duur. Als je een goedkope Brunello ziet en zou willen kopen. Voorkom dat je een “dure” namaak Brunello koopt. Want de prijs van deze “namaak Brunello” is al snel te duur! Koop uitsluitend Brunello’s van producenten die lid zijn van het Consortium, dan weet je 100% zeker dat je een “echte Brunello” koopt. Check gemakkelijk hier de producent.

Brunello di Montalcino Bottaia MastrojanniHet is goed om te weten dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende Brunello di Montalcino wijnen, niet alleen omdat er volgens een andere methode wordt gewerkt, maar ook omdat het microklimaat duidelijk verschillend is. De wijngaarden in het noorden hebben een duidelijker “kouder” klimaat dan de wijngaarden in het “zuiden”, waar de bescherming is van de Monte Amiata. Uiteraard heeft de temperatuur gedurende het groeiseizoen hier ook veel invloed op. Bij “hete” zomers of “koude” zomers is de invloedt zeer groot op de kwaliteit van de wijnen. Zie hiervoor ook onderstaand overzicht van de oogstjaren opgesteld door het Consortium.

Brunello di Montalcino andrea cortonesi uccellieraIn het algemeen kan worden gesteld dat de wijnen uit het noorden wat meer finesse hebben en de wijnen uit het zuiden wat voller zijn. Brunello’s uit het noorden zijn o.a. Capanna en Casanova di Neri. uit het zuiden o.a. Ucceliera en Mastrojanni. Enkele producenten maken hun Brunello met een Bio certificaat. Een van de beste bedrijven hierin is San Polino met een score van 98/100 punten voor hun 2013 Brunello.

Ontdek de diversiteit van de Brunello di Montalcino bij http://www.fattoria.nl Je vindt hier een uitgebreide selectie van meer dan 50 van de beste Brunello wijnen. Beginnend bij prijzen van rond de € 30 en oplopend tot € 100 en meer. Alle wijnen zijn gemaakt door leden van het Consortium.

Brunello di Montalcino San Polino wijngaard in Toscane

Beste oogstjaren Brunello di Montalcino

Volgens de opgave van het Consortium van de Brunello di Montalcino krijgen de oogstjaren de volgende scores:

Sterren beoordeling van de Brunello di Montalcino:

– 1 ster – * – onvoldoende kwaliteit;
– 2 sterren – ** – redelijke kwaliteit;
– 3 sterren – *** – goede kwaliteit;
– 4 sterren – **** – uitstekende kwaliteit;
– 5 sterren – ***** – buitengewone kwaliteit.

Oogstjaren overzicht van de Brunello di Montalcino

– 1995 – 5 sterren – *****;
– 1996 – 3 sterren – ***;
– 1997 – 5 sterren – *****;
– 1998 – 4 sterren – ****;
– 1999 – 5 sterren – *****;
– 2000 – 3 sterren – ***;
– 2001 – 4 sterren – ****;
– 2002 – 2 sterren – **;
– 2003 – 4 sterren – ****;
– 2004 – 5 sterren – *****;
– 2005 – 4 sterren – ****;
– 2006 – 5 sterren – *****;
– 2007 – 5 sterren – *****;
– 2008 – 4 sterren – ****;
– 2009 – 4 sterren – ****;
– 2010 – 5 sterren – *****;
– 2011 – 4 sterren – ****;
– 2012 – 5 sterren – *****;
– 2013 – 4 sterren – ****;
– 2014 – 3 sterren – ***;
– 2015 – 5 sterren – *****;
– 2016 – 5 sterren – *****;


Dit artikel is geschreven door Clement van Dijk van http://www.fattoria.nlFoto’s: copyright www.fattoria.nl

 

Tags: brunellodimontalcino #biondi #bottaiamastrojanni #uccelliera #toscane #docg #bestwineofitaly