Divai Reserva 2013, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Divai Reserva 2013, Vinho Regional Alentejano, PortugalZoals eerder en vaker al gezegd: Portugal is een kwaliteitswijnland en dat moet eens een beetje doordringen bij de gemiddelde wijnliefhebber.

En een kwaliteitswijn is deze Divai Reserva 2013, samengesteld uit een drietal druivenrassen t.w. Alicante Bouschet, Touriga Macional en Aragonez. Een kwaliteitswijn heeft meestal ook houtopvoeding genoten en ook deze rode Portugees heeft twaalf maanden opvoeding gehad op Frans eikenhout.

Al deze aandacht heeft een prijs en die prijs komt dit keer uit op € 19,50 en is te koop bij Alentejowijnen.nl. (HIER TE BESTELLEN) Het alcoholpercentage ligt op een respectabel niveau van 14,5%.

Laten we gewoon de wijn gaan proeven…

Laat de wijn spreken!

Divai Reserva 2013

Divai Reserva 2013 heeft een volle diepdonkerrode kleur over de tong tot diep in de rand. De diepte is diepdonker. Mooie volle diepe kleur. (2,9)
In de neus laat Divai Reserva 2013 rond kersenfruit zien. Wat mint, wat menthol en laurier in combinatie met wat chocolade/hout en ook nog zacht overkomend. De neus komt redelijk los. (4,1)
Op de tong is deze Portugese rode wijn heel lichtjes droog en komt heerlijk rond en zacht over. Rond kersenfruit dat tonen laat zien van licht menthol en licht mint. Ook wat drop en dat allemaal in combinatie met genuanceerde houttonen (eikenhout en wat chocolade) laten zien dat we hier te maken hebben met een kwaliteitswijn. Smakelijk en sappig. Goed op de mid-palate, breedte en diepte. De iets plakkerige, rond en zacht, maar ook brede en licht hete afdronk, die ook wat leer laat zien maakt het geheel af. (7,6)
We hoeven hier niet zo moeilijk over te doen: dit is een zeer mooie wijn. Mooie diepe kleur, mooi fruit en ook de mooie opvoeding en selectie is duidelijk te waarnemen. Mooie wijn! (2,4)

Zoals gezegd laat Portugal ook zien dat ze kwaliteitswijnen kunnen maken en door selectie, aandacht, opvoeding en liefde weten ze met deze Divai Reserva 2013 een mooie wijn neer te zetten. Het is geen zware wijn en het hoge alcoholpercentage is bijna niet waarneembaar. Een zachte, delicate, maar toch smaakvolle en sappige wijn die gewoon wegloopt met 17,0 punten. Een mooie wijn dus die nu wel drinkbaar is, maar zeker nog een paar jaar kan liggen en er nog beter op gaat worden! Mooi én een welverdiende BRONZEN MEDAILLE!

#wijn #proefrecensie #proefnotitie #tastingnote #alentejo #alentejowijnen #Portugal #wine #wein #kwaliteit