Restje wijn…? 9 tips wat je kan doen met een restje wijn

Het zou zo wel eens kunnen gebeuren… Je houdt een restje wijn over….

Ja…., dat gebeurt wel eens!

Hier een leuk artikel van Sophie Vereycken waarin 9 tips worden besproken wat je zoal met een restje wijn kan doen!

Saus

Niets dat zo lekker smaakt bij een stukje vlees, wild of gevogelte als een saus op basis van rode wijn. En die is niet eens moeilijk te maken. Laat een klontje boter smelten en voeg daar wat look en sjalotjes aan toe, laat borrelen tot ze glazig zien. Vervolgens zet je het vuur hoog en blus je met rode wijn. Even omroeren, de fond van je gekozen vlees toevoegen en laten inkoken. Breng op smaak met peper en zout en genieten maar.

Vinaigrette

Restje roséwijn over? Ook daar kan je een heerlijk frisse vinaigrette van maken. Besprenkel de fijngesnipperde sjalotjes met zeezout, en maak er vervolgens met een scherp mes een soort papje van. Doe die in een kom, samen met roséwijn en wat suiker. Laat 10 minuten rusten en voeg er vervolgens olijfolie aan toe, terwijl je zachtjes omroert. Een beetje room erbij en je vinaigrette is klaar!

Mosselen

Elk excuus om mosselen te eten is goed genoeg, al helemaal wanneer er witte wijn over is (ook al moet je misschien nog een extra fles opentrekken voor je voldoende hebt). Fruit de ui in een grote pot in wat olijfolie tot ze er glazig uit ziet. Vervolgens doe je er de mosselen en de witte wijn bij. Laat zo’n 10 minuutjes koken tot de mosselen beginnen openen. Minder het vuur en voeg de room toe. Kruid af met peper en zout.

Gepocheerd fruit

Toegegeven, een liter rode wijn is nog moeilijk een bodempje te noemen, maar voor deze heerlijke gestoofde peren zien we dat graag even door de vingers. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Breng de wijn samen met het water en de vanille en kaneel aan de kook. Minder het vuur en voeg de peren toe. Laat het geheel 40 minuten op een laag vuurtje koken. Even afkoelen, en smakelijk!
Siroop

Doe de rode wijn, citroensap, roze peper en suiker in een sauspan en zet op een medium vuur. Roer zachtjes terwijl je het vuur hoger zet tot de saus begint te koken. Laat 10 minuten afkoelen, snij de aardbeien in kleine stukjes en doe ze dan samen met de saus in een kom. Smaakt heerlijk bij een stukje cheesecake, chocoladetaart of bolletje vanilleijs.

Ijsblokjes

Simpeler kan haast niet. Giet gewoon je restje wijn in een mal voor ijsblokjes, en gooi in de koelkast. Volgende keer dat je een fles opentrekt (wel liefst dezelfde soort), heb je heerlijk gekoelde ijsblokjes die niets afdoen aan de smaak. Mag het extra fancy? Voeg er dan wat stukjes aardbei of framboos aan toe.

Zout met een smaakje

Verwarm de oven voor op 300 graden. In een kom meng je het zeezout met het restje wijn. Vervolgens spreid je dat mengsel uit over een bakplaat, die je 15 tot 20 minuutjes in de oven zet, tot het zout weer droog is en de vloeistof helemaal verdampt is. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot. Smaakt heerlijk met een bolletje ijs, en wat chocolade.

Vetvlekken verwijderen

Zit die ovenplaat vol vetvlekken die je er maar niet afkrijgt? Probeer eens een mengsel van witte wijn en natriumcarbonaat (baking soda). Zowel witte wijn als baking soda is uitstekend in het absorberen van vlekken, en zal ervoor zorgen dat je oven in een mum van tijd weer staat te blinken. Laat het goedje even intrekken voor je het weer afveegt, dat geeft de beste resultaten.

Eten voor de planten

Het blijft natuurlijk zonde van de wijn, maar als je dat laatste restje toch weggooit, doe het dan in de composthoop. Daar zal het namelijk de bacteriën activeren, die ervoor zorgen dat je planten beter zullen groeien.

Bron: goedgevoel.be

#wijn #rest #restje #wijntip #mosselen #eten #ijsklont #ijsklontje #vet #vetvlek #plant #ijsblokje #fruit #wijninformatie