Chenin Blanc wijn is van alle markten thuis

Chenin Blanc wijn, een druif om trots op te zijn De Chenin Blanc wijn is van alle markten thuis. De druif heeft veel zuren, maar in warme klimaten kun je veel tropisch fruit verwachten.

De Chenin Blanc is een alleskunner. Van het koele Loiredal tot het hete Zuid-Afrika. Het kan wijn maken die erg droog of heel zoet is, een stille wijn of een wijn met bubbels. Het is ook een witte druif die veel houtopvoeding kan hebben. Heb je een Chenin Blanc wijn met houtopvoeding dan is de wijn complex en met veel lagen. Heb je een Chenin Blanc wijn die op roestvrijstaal vergist is, dan is de wijn makkelijk en misschien wel eenvoudig, maar heerlijk voor op het terras.

De Chenin Blanc wijn is een alleskunner van een mensenvriend

Chenin Blanc wijn is van alle markten thuisDruiven van Chenin Blanc kun je oogsten van heel jonge stokken tot stokken die meer dan 100 jaar oud zijn. De druivenranken van de 100 jaar oude stokken zijn geconcentreerd en zeer geschikt voor houtlagering. De Chenin Blanc wijn kom je ook overal tegen. Frankrijk is misschien wel de bakermat en vooral de Loirevallei kan zich verblijden met de Chenin Blanc. Maar ook kom je de wijnen van de Chenin Blanc tegen in Nieuw-Zeeland, Californië, maar ook zeker Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika werd de Chenin Blanc vaak ‘Steen’ genoemd, maar deze naam raakt een beetje in de vergetelheid. Wijngoeroe Jancis Robinson noemt Chenin blanc ‘waarschijnlijk de meest veelzijdige druif ter wereld’.

Chenin blanc in de Loirevallei

In Vouvray groeit en produceert de meest chenin blanc van de Loire-vallei. Het produceert waarschijnlijk de meeste kwaliteitsdruiven van de Chenin blanc.
Soms smaakt de Chenin Blanc wijn uit de Loirevallei zoet, maar ook zijn er veel droge varianten te vinden. De zoete wijnen kunnen heel goed ouderen en de droge wijnen zijn vaak om jong te drinken.

Chenin Blanc is thuis in de Loirevallei

Omdat chenin blanc een druif met een natuurlijk hoge zuurgraad is, was elke Vouvray bedoeld om makkelijk drinkbaar te zijn. Hierdoor wordt de Chenin Blanc wijn vaak gemaakt met restzoet. Heeft een wijn een perfecte balans, dan kun je de wijn vergelijken met een Riesling. Jong, verkwikkend, maar bovenal niet zuur door het restzoet.
De Chenin Blanc wijn is ook uitermate geschikt om te schenken bij Aziatische gerechten en bij alle soorten kaas. Het is een wijn met een breed smaakpalet die ook breed inzetbaar is.

Hoe smaakt de Chenin Blanc wijn

De wijn van de Chenin Blanc heeft vaak tropische vruchten in zich, maar ook veel citrustonen, gele appel en ook groene appel. De wijnen uiten zich van makkelijk tot complex en het is een alleskunner. Ook de mousserende wijnen van Chenin Blanc zijn uitermate mooi en kunnen een goede tegenhanger zijn voor de duurdere Champagne.

Chenin Blanc wijn, een druif met oude stok