Biodynamische wijn maken

oranje wijn, een glas vol met lekkere wijnNaast biologische wijn bestaat ook biodynamische wijn. Biodynamische wijn maken is nog intensiever dan biologische wijn maken. Meer oog voor de mensheid en de natuur. Biodynamische wijn kopen? Wij geven je tips.

Bij biodynamische wijnbouw gaan ze een stapje verder als bij biologische wijnen. Deze wijze van wijn maken is namelijk gebaseerd op de leer van de Duitse antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925), waarbij de natuur wordt opgedeeld in de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van de zon, de maan en andere kosmische krachten. Biologisch-dynamische landbouw en opvoeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologische wijn maken. Deze manier van wijn maken brengt nog hogere kosten met zich mee. De wijnboer heeft een visie en die visie moet hij delen met de mensheid. Veel wijnboeren die biodynamische wijn maken hekelen de conventionele manier van wijn maken. De biodynamische manier van wijn maken brengt nog hogere kosten met zich mee. Er moet meer gewerkt worden in de wijngaard en dat kost nu eenmaal veel geld en arbeidsuren.

biodynamische wijn maken

Biodynamische wijn maken, maar wat is oranje wijn?

biodynamische en oranje wijnenOranje wijn bestaat eigenlijk niet. Oranje wijn is een gewone witte wijn waar de schillen mee zijn vergist. De schillen geven kleur af aan de witte wijn en die schillen bepalen de kleur van de wijn.

Sommige wijnen hebben een lichte kleur en sommige wijnen hebben een diepe oranje tot bruine kleur.
De kleurintensiteit van oranje wijn heeft te maken met de tijd waarmee de schillen meegisten met de witte druiven. Om wijn te laten vergisten heb je suikers en gisten nodig. De suikers zitten van nature in de druif en de gisten kan je op verschillende manieren verkrijgen.

De gisten uit de fabriek.
Conventionele wijnboeren gebruiken vaak fabrieksgisten. Gisten die gemaakt zijn voor een bepaald ras of type wijn. Ook hebben die gisten te maken met de grond. Wil je een bepaald soort wijn, dan kan je je gist hierop aanpassen. Veel invloed van de natuur is hier niet.

Biodynamische wijn maken en een spontane vergisting
Veel biologische en biodynamische wijnboeren gebruiken een spontane vergisting. Gisten die van nature op de druif aanwezig zijn. Wel is dit een risicovolle aangelegenheid, want in sommige periodes zijn er niet genoeg gisten aanwezig en zou de most kunnen gaan oxideren voordat de vergisting al is begonnen.

biodynamische wijn maken. In Georgië maken ze ook biologische en biodynamische wijnen

Oranje wijn heeft een spontane vergisting

Bij oranje wijnen worden er geen gisten gebruikt vanuit de fabriek. De gisten op de schil zijn genoeg aanwezig om de vergisting te laten beginnen. De oranje wijnen zijn geen hype en er wordt al heel lang oranje wijn gemaakt. Bijvoorbeeld in Georgië wordt er al 8000 jaar oranje wijn gemaakt. Zelfs in Slovenië en Noord-Italië wordt er oranje wijn gemaakt voor de afgelopen 180 jaar.

Waarom oranje wijn maken
De wijnboer maakt oranje wijn omdat die wijnen gewoon meer smaak hebben. Er zitten veel stoffen in de schillen van de witte wijn die de wijn meer smaak geven. Zelfs tannine kun je dan terugvinden in de oranje wijn. De smaak wordt gemaximaliseerd en er wordt niets weggegooid. Ook zijn en blijven de wijnen stabieler door de zuren en door de tannines en kan je de wijn ook langer bewaren. Oranje wijn is ook bijna altijd een biologische of biodynamische wijn, ook al staat er geen logo op de fles.

Wijngekken.nl heeft meerdere biodynamische, biologische en oranje wijnen geproefd. Kies de beste wijnen op https://www.wijngekken.nl/category/biologisch/ en https://www.google.nl/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=georgie&btnG=Zoeken&sitesearch=https://www.wijngekken.nl&gws_rd=cr&dcr=0&ei=X9S4WvNhwuKwB42Zv8gD

oranje wijn is ook biologische wijn