Weingut Thörle Saulheimer Spätburgunder Kalkstein 2015, Rheinhessen, Duitsland

Weingut Thorle Spätburgunder
Kwaliteitswijn uit Rheinhessen. Spätburgunder van een Weingut wat vol overgave werkt om hoge kwaliteit te leveren.

Weingut Thörle is gevestigd in het plaatsje Saulheim. Saulheim ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Mainz, in het grootste Anbaugebiet van Duitsland: Rheinhessen.
Sinds 2006 wordt het bedrijf geleid door de broers Christoph en Johannes Thörle. Thörle produceert Gutsweine, Ortsweine en Einzellagenweine. De wijnen afkomstig van de Einzellage Probstey, Schlossberg en Hölle behoren tot de top van het assortiment en genieten internationale waardering.

De bodem in de omgeving van Saulheim bestaat uit veel kalkmergel en leem.
De belangrijkste en meest aangeplante druivensoorten bij Thörle zijn Riesling, Silvaner en Spätburgunder. In geringere mate worden ook wijnen gemaakt uit de Weissburgunder, Grauburgunder, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Ik heb ook nog een blend gezien waar Cabernet Sauvignon en Merlot in zat.

Weingut Thorle

Tijdens mijn bezoek dit voorjaar aan Weingut Thörle heb ik een goede indruk gekregen van de uitstekende kwaliteit van de wijnen van dit Weingut. We werden zeer vriendelijk ontvangen en men nam alle tijd om een breed scala wijnen aan ons te laten proeven.
De eerste recensie van een wijn van Thörle die ik hier op wijngekken.nl met jullie wil delen is een Ortswein gemaakt uit de Spätburgunder. Deze wijn heeft ongeveer 10 maanden in gebruikte eikenhouten fusten gerijpt.

In Nederland zijn de wijnen van Weingut Thörle verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs van deze Kalkstein Spätburgunder ligt zo rond de € 17,50.

Weinprobe!

Weingut Thörle Saulheimer Spätburgunder Kalkstein 2015

Een heldere, robijnrode kleur met een redelijke diepte. In de rand bleekrood uitlopend.
De neus is elegant, vol en goed open. Fruit van kersen, wat aards, paddenstoelen en de geur van een herfstbos (wat belegen). Rokerig, iets lucifer. Open en zuiver. Best complex.
Licht stroef op de tong door de aanwezige tannines. Mooi rijp en “dik” donker fruit. Intens en stevig met veel kruidigheid. Wat zwarte peper en salmiak. Iets bittere chocolade en wat getoast. Een gelaagd smaakpalet met frisse zuren op de achtergrond. Veel mineralen. Een aangename, lange afdronk maakt het helemaal af.

Deze Thörle Saulheimer Kalkstein Ortswein is een krachtige en complexe Spätburgunder. Ze zijn goed bezig daar bij Thörle; dit is zonder meer een bronzen medaille waard.

Score: 16,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.

Weingut Thorle