Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese Trocken “Frohe Ostern!” 2015, Rheinhessen, Duitsland

Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese Trocken “Frohe Ostern!” 2015, Rheinhessen, DuitslandVia/via kom je zo eens aan contacten en aan proefflessen en ook zo aan deze aparte wijnen uit Duitsland.

Deze wijn lijkt gericht te zijn op het Vrolijke Pasen en dat is natuurlijk alweer geweest.

Persoonlijk vind ik het onhandig om wijnen te koppelen aan dit soort gelegenheden, want je beperkt jezelf. Het is leuk om een dergelijk wijn op dat moment te drinken, maar je gaat met Kerstmis geen Paaswijn openen.

Marketingtechnisch niet zo handig, lijkt mij…

Wat op zich wel heel interessant is, is het druivenras dat ze gebruikt hebben om deze wijn te maken: Kernerdruif!

Nu ken ik, eerlijk gezegd, de Kernerdruif niet en na enig googlen kom ik de volgende omschrijving tegen:

Kerner is een druivenras dat je veel tegenkomt Duitsland en in Sudtirol. Het is een kruising tussen de Vernatsch en Rieslingdruif en brengt aromatische wijnen voort.

Te koop bij Jakob Gerhardt voor de prijs van € 11,34 en met een zeer hoog alcoholpercentage (voor een witte wijn!) van 14% schenken we het wijnglas in…

In Nederland is deze wijn natuurlijk ook te koop en wel bij Wijnmeneer.nl.

Laat de wijn spreken…

Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese Trocken “Frohe Ostern!” 2015

De kleur van deze “Paaswijn” is lichtgeel over de tong met een lichtgeelgouden fonkeling in de rand. Kraakhelder en loepzuiver. Leuke kleur. (2,7)
In de neus wat citrus, maar komt ook wat animaal over. Licht aspergebitter. Neus blijft wel wat achter. (2,6)
Op de tong is deze Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese Trocken “Frohe Ostern!” 2015 rond en prettig drinkend. Citrusfruit en ook hier wat animaal. Wel prettige zachte zuren die wel zodanig aanwezig zijn dat het de wijn lekker fris maakt. Licht asperge-bittertje. Niet heel complex. Ook op de mid-palate, diepte en breedte is het matig. Het hoge alcohol is echter niet waarneembaar. Licht zoetig in de redelijke afdronk. (5,2)
Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese Trocken “Frohe Ostern!” 2015 is een aparte wijn, gemaakt van de Kernerdruif. Een fles met een Vrolijk Pasen-etiket en op zich is de inhoud ook wel vrolijk. Uitzonderlijk vind ik dat het hoge alcoholpercentage van maar liefst 14% eigenlijk niet te proeven is, terwijl de wijn zelf niet heel vol of complex is en dit gegeven is al noemenswaardig!

Je neemt als wijnmaker een risico met een wijnetiket puur gericht op Pasen. Vrolijk Pasen met eieren is leuk met de Pasen, maar kan je er nog mee aankomen in de zomer? Ikzelf heb daar geen probleem mee, want het gaat niet om het etiket, maar ik kan mij zo voorstellen dat veel wijnliefhebbers toch liever een ander etiket zien. Deze Kernerwijn kan makkelijk in de zomer genuttigd worden. Deze zomer zou ik zeggen en zij behaalt een puntenaantal van 12,4 punten.

Vrolijk Pasen….