Dr. Loosen Riesling Dry 2016, Mosel, Duitsland

Dr. Loosen Riesling
Van het gerenommeerde Weingut Dr. Loosen proeven we een “instapwijn”, de Riesling Dry.

Weingut Dr. Loosen is gelegen bij het schilderachtige plaatsje Bernkastel-Kues, in het hart van het Anbaugebiet Mosel. Het overgrote deel (circa 98 procent) van de wijnen die Dr. Loosen produceert, komen uit de edele Riesling. Het restantje van 2 procent wordt opgeëist door de Weissburgunder.
Het Weingut Dr. Loosen is lid van de VDP, het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e.V.

De totale oppervlakte van de wijngaarden is 22 hectare. Men produceert wijnen van uiteenlopende klasse: van eenvoudige instapwijnen tot aan wijnen uit de Grosse Lagen (Grosses Gewächs GG).
Dr. Loosen heeft wijngaarden in de volgende Grosse Lagen: Bernkasteler Lay, Erdener Prälat, Erdener Treppchen, Graacher Himmelreich, Ürziger Würzgarten en Wehlener Sonnenuhr.

Mosel Bernkastel

Terug naar de wijn die op de proeftafel staat, de instapwijn Dr. L Riesling Dry uit het geslaagde oogstjaar 2016. Rijping heeft plaatsgevonden in RVS-tanks en zo’n 6 maanden na de oogst is de wijn gebotteld. Een wijn met 12 procent alcohol.

De Riesling Dry en andere wijnen van Dr. Loosen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor deze Dr. L Riesling Dry “instapwijn” heb ik € 9,25 betaald. En dat is geen cent teveel…

Dr. Loosen Riesling Dry 2016

Een heldere, bleekgele kleur.
De neus is aromatisch en goed open. Groene appels (Granny Smith) en veel mineralen. Natte steen en vuursteen. Strakke en zuivere geuren.
In de eerste aanzet valt gelijk het rijpe citrusfruit en het ronde karakter van de wijn op. Ook fruit van ananas en appels. Wat grapefruit bitter. Kalk en volop mineralen. Licht tintelend en knisperend op de tong. De rijpheid zorgt er voor dat deze Riesling niet beendroog overkomt. Fijn kruidig en intens van smaak met een flinke lengte.

Prachtige zuivere Riesling uit het boekje. Elegant, fris en verleidelijk. Met deze kwaliteitswijn voor deze prijs verdient Dr. Loosen een bronzen medaille!

Score: 15,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.