Vinica La Nuvola di Piè 2015, IGT Terre Degli Osci, Molise, Italië

La Nuvola di Pie
Een mooie dessertwijn gemaakt volgens het passito procedé, van wijnhuis Vinica.

Passito is een natuurlijke wijn gemaakt van ingedroogde druiven.
Bij wijnhuis Vinica hebben ze de volgende methode toegepast: De druiven worden met de hand geplukt. Daarna worden ze op speciale rekken gelegd in een boerderij gebouw in de wijngaard, om natuurlijk te drogen voor een periode van 40 dagen. De druiven worden steeds getoucheerd door een bries die door het gebouw waait en door zonneschijn. De druiven worden daarna geperst door middel van een houten wijnpers. De most ondergaat vervolgens een spontane fermentatie in RVS tanks.

La Nuvola di Piè is gemaakt uit een blend van Moscato en Riesling Renano druiven. De laatste kan je een soort Italiaanse Riesling noemen. Het alcoholpercentage is 13 procent. De wijn is gebotteld in een fles van 500 ml.

U kunt deze dessertwijn van Vinica kopen bij Numero-V.com, een wijnwebwinkel met een bijzonder fraai assortiment aan Italiaanse wijnen. Voor de prijs van 17 euro wisselt deze Passito Bianco van Vinica van eigenaar.

Vinica La Nuvola di Piè 2015

Een goudgele kleur, licht troebel. Mooie hangende tranen in het glas.
De neus is aantrekkelijk en opent zich goed. Krenten, rozijnen, honing en gekonfijt geel fruit. Wat zuivel. Een breed bouquet met ook wat florale geuren, bijenwas en sinaasappelschillen.
Rond en licht vettig op de tong. Rijp exotisch fruit, zoals banaan en meloen. Verder de smaak van muskaat, caramel en honing. Sappig, fluwelig zacht en iets plakkerig. La Nuvola di Piè heeft een volle body. Milde zuren omlijsten de smaak en zorgen voor een tikje frisheid.

Een verleidelijke dessertwijn. Uiteraard zoet, maar niet te overdadig. Intens, rijk en elegant met een subtiel balans.

Score: 15,6 punten.

Bewaarpotentieel; nu drinken tot 2025.