Pascolo Vigne di Ruttàrs Merlot 2014, DOC Collio, Italië

Vigne di Ruttars
De Merlot kan wijnen voortbrengen van grote klasse. We proeven er ééntje uit het wijngebied Collio.

Azienda Agricola Pascolo is een familiebedrijf gelegen in het zuidelijke deel van Ruttàrs. Waar ligt dat? Ruttàrs is een buurtschap (frazioni) in de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia. Ruttàrs ligt dicht tegen de Sloveense grens, in het noordoosten van Italië en maakt deel uit van de gemeente Dolegna del Collio.
Het wijnhuis Pascolo heeft 7 hectare aan wijngaarden in de DOC Collio.

Deze Merlot Selezione heeft 18 maanden houtrijping ondergaan in Franse eiken vaten van 500 liter. Na botteling heeft de wijn nog 12 maanden in de fles gerijpt om zo tot volle wasdom te komen.

Pascolo Collio Merlot

Numero-V.com wordt gerund door Annemarie en Marjolein, twee zussen die gek zijn op de Italiaanse levensstijl. De lijfspreuk van Numero-V luidt dan ook: Dove regna il vino non regna il silenzio. Vrij vertaald: waar wijn is, is geen stilte.
Bij Numero-V kun je terecht voor mooie, karaktervolle Italiaanse wijnen van kleine familiebedrijven. Wijnen waar je de liefde en passie van de wijnmaker in terug proeft.
Aan deze topwijn van het huis Pascolo hangt uiteraard een prijskaartje (€ 23,95), maar dat is deze Merlot zeker waard!

Vigne di Ruttárs Merlot 2014

Een diepe robijnrode kleur. In de rand iets bleekrood uitlopend.
De neus is goed open en maakt een zuivere indruk. Wat aardse tonen, kreupelhout, paprika en tabak. Veel fruit van zwarte bessen en een “touch” vanille. Indringend en elegant.
Stevig en vol in de mond. Rijp donker fruit, mint, peper en melkchocolade. Iets ijzerig. Vigne di Ruttàrs heeft veel kruiden en specerijen in de smaak. De tannines van deze Merlot zijn vrij zacht waardoor de wijn ondanks de stevigheid lekker mals overkomt. Warm en talmend in de afdronk.

Vigne di Ruttàrs is krachtig, fris en complex tegelijk. Een mooie balans in de toegankelijke smaak zorgt ervoor dat dit absoluut geen straf is om te drinken. Integendeel, dit is een Merlot van hoog niveau!

Score: 16,7 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.