Marqués de Cáceres Crianza 2013, DOC Rioja, Spanje

Marques de Caceres Crianza
Het toonaangevende wijnhuis Marqués de Cáceres maakt Rioja’s in een moderne stijl.

De wijngaarden van Marqués de Cáceres liggen in het hoog gelegen Rioja Alta. Rioja Alta is één van de drie subregio’s, gelegen in het noordwesten van het wijngebied La Rioja. Sinds 1991 heeft het gebied de DOC-status.

Deze wijn met de “opvoedingsspecificatie” Crianza is voor 85 procent gemaakt uit de Tempranillo druif. De rest van deze blend is “aangevuld” met Garnacha en Graciano. De wijn heeft 12 maanden op barrique gerijpt. Daarna een flesrijping van bijna een jaar en dan is de wijn klaar voor de markt.
Het alcoholpercentage is 13,5 procent en voor het openen van deze fles heb je een “ouderwetse” kurkentrekker nodig.

Marqués de Cáceres Crianza is (onder andere) te koop bij de supermarktketen van de Plus en Coop voor de prijs van € 8,99. Dat is best een stevige prijsklasse voor een supermarktwijn, maar het feit dat deze supermarkten een wijn van een dergelijk prijsniveau in de schappen legt, zegt ook wel iets over het vertrouwen dat men heeft in de kwaliteiten en afzetmogelijkheden van deze wijn.

We gaan proeven…

Marqués de Cáceres Crianza 2013

Donkerrood en geconcentreerd van kleur. In de rand licht bleekrood.
De neus is open en aantrekkelijk. Fruit van kersen, wat aardse geuren en iets rokerig. Jodium en vanille.
In de mond licht droog, kruidig en iets gestoofd. Subtiele houttonen op de achtergrond. Frisse zuren. Wat zoethout, vanille en zoete zwarte kersen. Ik proef ook iets zoutigs. Een klein beetje stroefheid. Warm in de afdronk. Een smaak met veel facetten.

Marqués de Cáceres Crianza 2013 is een wijn die frisheid combineert met zuidelijke warmte. Licht robuust en breed van smaak. Een fijne Crianza!

Score: 14,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.