Port: oogstjaar 2017

Douro Port
2017 is een erg heet en droog jaar in het Port gebied met een buitengewoon vroege oogst.

Dat is kort samengevat de conclusie over het oogstjaar 2017. We bekijken de meteorologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de wijnstok, die uiteindelijk hebben geleid tot een zeer vroege oogst.

De winter was droog met zeer weinig neerslag. Alleen november 2016 was natter dan normaal. December en januari waren zeer droog. Het vroege voorjaar ging verder in deze trend. Maart was 50 procent droger dan normaal en in april viel er in de gehele maand nauwelijks neerslag (de droogste april sinds 1931). April, mei en juni brachten enkele hittegolven.
In mei, tijdens de bloei, was de weersituatie wel enigszins instabiel, met “thunderstorms”.
De zomer begon met hoge temperaturen rond 40 graden en droog weer. In juli was er zware regenval en plaatselijk hagel, wat flinke schade veroorzaakte in de wijngaarden.

De combinatie van warmte en droogte zorgde wel voor weinig last van meeldauw én voor gezonde druiven.
Het constante warme weer zorgde ook voor een zeer snelle rijping van de druiven. De groeicyclus was als volgt: de eerste scheuten waren al in de eerste helft van de maand maart zichtbaar. De bloei begon eind april en duurde tot eind mei. De véraison (verkleuring) van de druiven begon eind juni.

Men besloot dan ook om 3 weken eerder dan normaal, te starten met oogsten.
In augustus (sommige vanaf begin augustus, Symington vanaf 23 augustus) vond de oogst van de witte druiven plaats. Het weer bleef extreem droog. De gemiddelde temperatuur in augustus was echter normaal. September was de droogste maand in 87 jaar. Rond midden september tot en met de derde week van september waren de meeste Quinta’s klaar met het binnenhalen van de oogst.

Om nog maar eens te benadrukken hoe droog het geweest is: Quinta do Bomfim heeft over een periode van 11 maanden (vanaf 1 november 2016), slechts 302 mm neerslag gemeten. Dat is 50 procent minder dan normaal.

Qua volume is de oogst een stuk kleiner dan die van 2016: 21% minder in de Baixo-Corgo, 27% in Cima-Corgo en 49% in de Douro Supérior.

Het “sap” van 2017 lijkt van zeer goede kwaliteit: een hoog alcoholpercentage, een goede kleur, structuur en concentratie.

En nu maar afwachten of 2017 een “Vintage” wordt. Ik verwacht echter geen algehele declaratie.