Alcohol (en dus ook wijn) beschermt tegen beroerte

beroerteAlcohol (en er zit nu eenmaal wijn in alcohol 😉 ) beschermt u tegen beroerte. Dat is natuurlijk fijn om te horen.

Uit een Amerikaans onderzoek onder duizenden vrouwen is vastgesteld dat als vrouwen wekelijks zeven glazen bier of wijn drinken, zij iets minder kans lopen om een beroerte te krijgen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit een groot studieproject, waarin ruim 83.000 vrouwen van middelbare leeftijd 26 jaar werden gevolgd. Ongeveer 4 procent van de circa 25.000 vrouwen die nooit een druppel aanraakten, kregen in die jaren een beroerte.

Onder de vrouwen die een half tot één glas per dag dronken, lag dat percentage de helft lager.

Roken

De deelneemsters die dagelijks een half tot een heel glas dronken, ondervonden het meeste gezondheidsvoordeel. Slechts een van de tweehonderd vrouwen uit deze groep liep een verlamming als gevolg van een bloedprop in de hersenen op. De onderzoekers hebben daarbij rekening gehouden met factoren die de kans op een beroerte vergroten, zoals roken en overgewicht.

Dubbelzijdig zwaard

Vrouwen die niet drinken, doen er volgens de onderzoekers goed aan niet direct een fles wijn open te trekken. ”Alcohol is een dubbelzijdig zwaard”, waarschuwde een van de onderzoekers….

Zo kan te veel gebruik van wijn en bier onder meer leiden tot een hogere bloeddruk, wat de kans op een beroerte verhoogt.