Qvevri en Georgische wijnen

Georgische wijnen zijn hot, de saperavi

Qvevri is dé methode van het wijn maken in Georgië. Qvevri en Georgische wijnen zijn zeer nauw met elkaar verbonden.

Qvevri is de manier van wijn maken in Georgië. Qvevri en Georgische wijnen zijn ook aan elkaar verbonden. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken. Qvevri wijnen zijn wel duurder dan de normaal gemaakte wijnen. Het is een intensieve manier van wijn maken. Wijn maken volgens de methode van Qvevri is maar 5% van de wijnmarkt van Georgië. Qvevri is ook de enige manier van wijn maken dat beschermt is door de UNESCO, dat zegt eigenlijk al genoeg over de manier van wijn maken.

Qvevri en Georgische wijnen - bovenkant van een qvevri vat ingegraven in de grond

Qvevri en Georgische wijnen, grote aardewerken vaten

Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Er zijn kleine Quevri vaten van enkele honderden liters, maar er zijn ook vaten van wel 2 tot 2,5 meter hoog en een inhoud van duizenden liters.
Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Soms worden er hele trossen druiven in de Qvevri gedaan en heel af en toe worden de steeltjes ook nog mee gegist. Wel moeten de steeltjes heel rijp zijn. Heb je heel onrijpe of zelfs licht onrijpe steeltjes, dan is het ondenkbaar dat de steeltjes meegisten. Onrijpe tannines zijn het gevolg hiervan.

Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijven daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is is het gevolg. Dat hangt wel wat af van het druivenras, maar de kleur komt van de schillen en die zorgen ervoor dat de wijn dan oranje gekleurd wordt.

Qvevri en Georgische wijnen - afgedankte en gebroken qvevri vaten

De oranje wijnen zijn ook populair in diverse hoofdsteden in de wereld. Vooral in New York, Londen, maar ook in Amsterdam zijn de oranje wijnen in diverse hippe tenten te verkrijgen. Vooral de markt in Japan spant de kroon. Japanners zijn dol op traditie, eerlijk eten en drinken. De wijnen vallen ook op door hun umami, de wijnen van de Qvevri passen ook heel goed bij het Japanse eten. Hierdoor gaat veel van de wijnmarkt van de Qvevri wijnen ook richting Japan.

De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt naar de punt van de Qvevri. De wijn is helder en wordt op fles gebracht.

Qvevri wijnen moet je niet koelen

Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen en zeker niet in de koelkast doen. Nee, drink de wijn bij kamertemperatuur (18 graden) en de wijn wordt hierdoor overheerlijk.

Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kun je er meer van genieten.

Qvevri en Georgische wijnen - een qvevri vat van klei boven de grond

Qvevri is altijd biologisch gemaakt

Wijn volgens de Qvevri methode zijn ook altijd biologisch gemaakt, er is geen tussenkomst van een wijnmaker zolang de wijn in de aardewerken amfora blijft zitten. In Georgië noemen ze deze manier van wijn maken ‘traditie’, in West-Europa kennen we de term ‘biologisch’. Bij de Qvevri methode van wijn maken gebruik je ook geen toegevoegde gisten. De gist die op de druivenschil zit, is genoeg om het gistingsproces in werking te zetten.

Qvevri wijnen en kanker

Qvevri wijnen zijn misschien wel een middel tegen kanker. Wijn die volgens de Qvevri methode zijn gemaakt zijn rijk aan oxidanten. Oxidanten zijn bekend omdat ze bepaalde vormen van kanker tegen kunnen gaan.

Meer lezen over het mooie land Georgië – Qvevri en Georgische wijnen – kan je HIER en HIER