Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat

Nieuwe wereld wijn probleem met klimaatverandering

Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat, het klimaat verandert ook op het zuidelijk halfrond.

De wijnconsumptie neemt wel wat af, maar vergeet niet: er komen steeds meer mensen op deze planeet en mensen die ook zo af en toe een glaasje wijn nuttigen.

Demorgen.be schreef het volgende artikel hierover…

Wereldwijd zal er dit jaar vijf procent minder wijn geproduceerd worden dan vorig jaar.

druiven-006Vooral landen als Chili, Argentinië en Zuid-Afrika worden hard getroffen. “Klimaatgrillen liggen aan de oorzaak”, zegt de Internationale Wijnfederatie. Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat is zeer aan de orde.

Dit jaar zal er in totaal 259,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd worden. Dat is een afname van vijf procent ten opzichte van 2015 en daarmee volgens de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) een van de drie slechtst scorende wijnjaren sinds 2000.

Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat is erger dan op het noordelijk halfrond. De cijfers die afgelopen donderdag door OIV werden voorgesteld, tonen aan dat de wijnproductie erg beïnvloed wordt door de klimaatverandering en dat vooral het zuidelijk halfrond hard wordt getroffen. Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat is er ook in de toekomst en het lijkt erop dat de meest productieve producenten uit deze wijnlanden zich ergens anders kunnen gaan situeren.

Volgens de schattingen voor 2016 blijft Italië wereldleider. Ook Frankrijk en Spanje behouden hun bevoorrechte positie, gevolgd door de Verenigde Staten, Australië en China. Frankrijk blijft in de top drie van wijn producerende landen maar zal dit jaar wel een afname van naar schatting twaalf procent optekenen. Italië zal twee procent minder wijn produceren, Spanje kent een lichte vooruitgang van één procent.

Nieuwe wereld wijn problematiek met klimaat - percentageoverzicht

Vooral Zuid-Amerikaanse wijnen worden hard getroffen. Volgens OIV zal er dit jaar 35 procent minder Argentijnse wijn op de markt komen, 21 procent minder Chileense wijn en de helft minder wijn van Braziliaanse bodem. Ook Zuid-Afrikaanse wijnboeren zullen dit jaar naar schatting 19 procent minder wijn produceren. OIV wijst naar het klimaat als grote boosdoener. “Klimaatgrillen en weerfenomenen zoals El Niño spelen de Zuid-Amerikaanse wijnproductie parten”, zegt Jean-Marie Afrand van OIV.

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!