Weg uit die supermarkt en koop echte wijn

koop geen wijn in de supermarkt
Waarom kopen mensen nog wijn in de supermarkt?

Koop jij ook een wijn in de bonus?

Als je van wijn houdt dan koop je die wijn toch niet in de supermarkt. De supermarkt is voor levensmiddelen, snacks, goedkope bulkwijn en verder levensonderhoud. Ben je een échte liefhebber van wijn of neem je de wijn alleen voor het alcoholpercentage. Als je het doet voor de alcohol en het moet zo goedkoop mogelijk dan kan je je beter wenden tot port of (wat een nog goedkoper alternatief is) sherry.
Port is er in diverse soorten en meestal ligt het alcoholpercentrage tussen de 18 tot 20 procent. Lekker sterk, zoet en drinkt lekker weg. Sherry is heel goedkoop want bijna niemand drinkt het nog in Nederland. Een alcoholpercentage van rond de 15 procent moet je sneller in hogere sferen kunnen brengen.

Huiswijn of een wijn uit de aanbieding

Misschien ben jij wel zo iemand die de huiswijn van een bepaalde supermarkt in zijn karretje gooit. Misschien koop je alleen maar een bepaalde wijn als die in de aanbieding is. Is er een andere wijn in de aanbieding dan nemen we toch die wijn, het maakt toch allemaal niet uit. Rood, wit, rosé, wat maakt het uit. Het smaakt toch allemaal naar sh*t. Misschien maakt het jou ook niet eens uit van welk druivenras die wijn gemaakt is. Elk druivenras heeft zijn eigen kenmerken en die kenmerken passen bij je humeur of bij een bepaald gerecht. Een specifieke wijn kies je voor een gelegenheid en niet ‘omdat die in de bonus is’.

Hier liggen kwaliteitswijnen te rijpen voordat die gebotteld worden

De kwaliteit van wijnen in de supermarkt

Toegegeven, de kwaliteit van de wijn in de supermarkt is de laatste jaren omhoog gegaan. Alles is ook beter gerangschikt en jij kan als consument de wijn die je lekker vindt beter vinden. Alles staat tegenwoordig op smaak gerangschikt en dit is gedaan om het jou makkelijker te maken. Hierbij hebben ze ook nog de leuke schapkaartjes gemaakt met de smaakindrukken die je krijgt bij deze wijn (wat in veel gevallen ook niet klopt). Eigenlijk hoef je geen wijnkenner meer te zijn om een goede wijn te vinden, zou je zeggen. Maar schapkaartjes en een goede indeling van de schappen zorgen er nog niet voor dat jij de juiste wijnkeuze maakt, was het maar zo makkelijk.

De winkelbediende in de wijnwinkel

De man of vrouw achter de toonbank bij de ‘echte’ wijnwinkel maakt het verschil. Hij of zij kan ervoor zorgen dat jij de juiste wijn aanschaft. De medewerker in de supermarkt heeft vaak deze kennis niet en kan in bijna alle gevallen alleen het verschil tussen een rode, witte of rosé constateren.
Wijnkelder 2Wijn is een natuurproduct en heel divers. Een fles wijn van een bepaald druivenras is ook niet altijd hetzelfde. Neem bijvoorbeeld een Chardonnay, die komt in de hele wereld voor en staat overal aangeplant maar smaakt altijd anders. Dit verschil in smaaktype kan komen door het klimaat, door het terroir, houtlagering of niet, traditioneel opgevoed maar ook zeker door de visie van de wijnmaker. Wijnmakers heb je ook in alle soorten en maten, er zijn wijnmakers die zo snel mogelijk geld willen verdienen en er zijn wijnmakers die échte liefhebbers zijn.

Wijnmakers die voor supermarkten produceren moeten zo goedkoop mogelijk werken met zoveel mogelijk opbrengst anders kunnen ze voor hun bedrijf geen winst maken. Zonder winst kan je geen bedrijf runnen dus de prijs van de wijn kan alleen maar komen door hoge opbrengsten en door lage kosten. Jammer genoeg zijn hoge opbrengsten slecht voor de kwaliteit dus de wijnmaker moet veel pesticiden gebruiken om die opbrengsten zo hoog mogelijk te houden met als gevolg een dunne en schrale wijn. Misschien is dit zelfs nog niet genoeg en gaat die wijnmaker ook nog eens sterk irrigeren. De wijn wordt in dit geval steeds dunner en eigenlijk drink je gewoon water met veel pesticiden.
De wijn die deze wijnboer maakt moet elk jaar ook hetzelfde smaken en hierdoor krijg je een vlakke smaak. Die vlakke smaak komt omdat jij het als consument zó wil. Jij wil die bonuswijn, jij wil een aanbieding. Elk wijnjaar is anders en in de supermarkt staan de jaargangen vaak door elkaar. Omdat de wijn schraal en altijd hetzelfde is, maakt het ook niet uit welke jaargang je koopt. Het smaakt toch altijd hetzelfde.

Terug naar de wijn uit de supermarkt

De wijnboer maakt wijn en verkoopt die wijn. Stel: je levert als wijnboer aan een grote supermarkt en de wijn van jou wordt afgenomen door die supermarkt voor een zo laag mogelijke prijs. Consumenten vinden jouw wijn lekker en de supermarkt wil meer wijn van jou. Het nadeel is bij wijn maken dat je maar één keer per jaar kan oogsten dus zal de supermarkt op zijn wijn moeten wachten, zal je denken. Fout: de supermarkt wil meer wijn want ze willen verkopen. Zo niet, dan gaan ze naar je buurman want deze buurman heeft wel genoeg wijn. Dat wil jij niet dus ga jij op pad om meer druiven te kopen van andere wijnboeren. Wijnboeren met een goede reputatie verkopen hun druiven niet want zij verkopen hun eigen wijn wel. Je zal dus genoegen moeten nemen met een mindere kwaliteit druiven en die wijn moet ook nog eens hetzelfde smaken als de wijn die jij geleverd hebt aan de supermarkt. In de wijnkelder zal je dus alle middelen gebruiken om die wijn te ontwerpen. Van wijn maken is hier geen sprake meer, het is het fabriceren van een sapje met alcohol en dat sapje lijkt niet meer op een wijn?

Dus weg uit die supermarkt en ga naar een wijnwinkel of webshop die wél verstand heeft van zaken. Ga naar iemand die jou een wijn verkoopt waar je wel de verschillen proeft tussen de jaargangen. Misschien denk je wel: Dit is een wijn die misschien wel beter is dan afgelopen jaar.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!