Column – Eline Jaarsma – de zomer was heel groot!

Eline Jaarsma

Eline blikt terug op de zomer en trakteert ons op een prachtig recept van een visgerecht, uiteraard met bijpassende wijn!

Ondanks dat het de afgelopen weken meer herfst dan zomer was denk ik dat we toch wel mogen zeggen dat de zomer van 2014 heel groot was! Al heel vroeg heel veel warme, zomerse dagen met temperaturen die vaak boven de 25 graden uitkwamen. Af en toe een gigantische bui, waarbij je gezien de kracht ervan je kon afvragen of ie de tuin meer kwaad deed dan goed. Maar over het algemeen een topzomer in Nederland!
Hopelijk houden we dat nog even vast gedurende een lange nazomer. Vaak kun je in de maand september ook nog heerlijk buiten zijn en buiten eten! Reden om mijn favoriete ‘buitenwijn’ van zowel zomer als nazomer te blijven drinken. Een wijn van dit jaar genaamd: Der Sommer was sehr groß!
Weingut Franzen, Der Sommer was sehr groß, Riesling 2013

De Riesling druiven van deze wijn komen van wijnstokken van minstens 60 jaar oud. De druiven worden stuk voor stuk met de hand geplukt op de steile hellingen van de Moezel. De steile hellingen zorgen voor een perfecte ligging t.o.v. de zon: de zon weerkaatst op de Moezel en vervolgens op de druivenstokken. De warmte van overdag in combinatie met wat koelere nachten zorgt voor een perfecte rijping van de druiven. En samen met de leeftijd van de stokken krijg je dan een zeer rijke smaak met veel concentratie en lengte. Prachtige mineralen door de leisteen in de bodem en heerlijk rieslingfruit. Deze wijn snakt naar zuurstof. Ga met een glas naar buiten, wals, ruik, proef & beleef deze op en top klasse Riesling van Weingut Franzen.

moezel

Proost op deze prachtige zomer en drink hem in de nazomer samen met een heerlijk Oosters getint visgerecht zoals:

Eline column

Zalm met miso en limoen en tropische vruchtensalade
Ingrediënten voor 4 personen:
750 gram zalmfilet
1 dl. Japanse sake (rijstwijn)
75 gram (rijst) miso (een soort misopasta wat lijkt op boemboe en te koop is bij biologische winkels)
2 eetlepels heldere honing
1 teentje knoflook fijngeperst
2 limoenen, 1 uitgeperst en 1 in vieren gesneden
1 grote stronk broccoli
tropische vruchten naar keuze

Bereiden:
Snij de zalmfilet in dunne schijven. Meng sake, miso, honing, knoflook en limoensap door elkaar.
Leg de schijven zalm dakpansgewijs in een platte schaal en bedek ze met de helft van de marinade.
Dek de schotel af met folie en laat de vis het liefst 24 uur marineren (iets korter kan ook).
Kook de broccoli beetgaar. Bak de gemarineerde vis heel kort (ca. 2 minuten) op een verhitte bakplaat of in een pan. Serveer de zalm met de broccoli en giet de rest van de marinade over de zalm. Lekker met rijst en een tropische vruchtensalade van bijvoorbeeld papaya, mango en ananas.

De wijn is te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem in Apeldoorn en kost € 14,50 per fles.

Eline Jaarsma, www.winelines.nl
Vinoloog en auteur van het boek ‘Een goed wijnjaar, 4 seizoenen wijn & spijs in 80 columns’
Verkrijgbaar via: Bol.com

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!