Lam called ‘Barbera’

eline jaarsma, vinoloog
Het seizoen voor lamsvlees is begonnen dus tijd voor een barbera.

Een lam of schaap die Barbera heet?

Eind deze maand vieren ze op Texel uitgebreid de opening van het seizoen voor het Texels lamsvlees, restaurateurs zetten het product massaal op de kaart en Keurslagers lopen binnen met de verkoop van lamsvlees tijdens de Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Extra vrije dagen waarop we uitgebreider tafelen tijdens de lunch en/of het diner.

In de lente willen mensen overigens niet te lang in de keuken staan maar meer genieten van de buitenlucht in de tuin. Gelukkig heeft dit typische voorjaarsvlees geen lange bereidingstijd nodig. Het enige wat nodig is, is goed vers vlees begeleid met mooie verse groente en een bijpassend glas wijn.
Dat laatste vind ik nooit zo moeilijk als ik denk aan een pure bereiding van lam. Ik kom jaar in jaar uit weer terecht op dezelfde wijn. Gemaakt van een druif met een mooie naam.
Zou zomaar een ‘lammetjesnaam’ kunnen zijn.

de barbera druiventros aan de druivenrankAl google-end op dierennaam vind je een complete website vol namen voor uw paard, koe, schaap of hond. Niet onbegrijpelijk want het schijnt te zijn bewezen dat koeien met een naam meer melk produceren en honden met een naam ‘braver’ zijn. Zouden lammetjes met een naam malser vlees afgeven? Wie weet….. feit is wel dat ook dieren aandacht nodig hebben. Dus give it a name!
Bertha is de favoriet bij de koe. Een lam of schaap heet liever ‘Mineke’ of ‘Cobi’. Maar wat dacht u van Barbera?

De naam van de druif waarvan een verrukkelijke wijn wordt gemaakt welke nog smakelijker wordt in combinatie met een stukje puur lamsvlees.
De barbera is de op twee na meest aangeplante druif in heel Italië en levert prachtige resultaten in de noordwest gelegen wijnregio Piëmonte. Al sinds de twaalfde eeuw komt dit druivenras daar voor. In Piëmonte heeft de druif lang in de schaduw gestaan van de hoger aangeschreven nebbiolo (waarvan de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen worden gemaakt), maar dat beeld is vanaf het midden van de jaren ’80 snel aan het verdwijnen. De afgelopen 2 decennia is de barbera aan een enorme opmars onder de kwaliteitswijnen begonnen, en behoren de top barbera’s tot de beste wijnen van Italië. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen wijn van gemaakt kunnen worden. Kwaliteitswijnen van deze druif rijpen op stalen vat en/of op hout.
De druif heeft van zichzelf weinig tannines, dus de versie die alleen op stalen vat is opgevoed is daardoor erg zacht, soepel en drinkbaar. De op hout gelagerde versies hebben meer structuur, inhoud en complexiteit.

De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De houtgelagerde varianten hebben een meer complexe smaak en kruiden en vanille tonen.
Barbera die alleen op stalen vat is opgevoed kan je het beste jong drinken, en kan ’s zomers eventueel licht gekoeld worden geserveerd. Een houtgelagerde Barbera kan meerdere jaren rijpen op fles, en verdienen het om bij een mooi diner geschonken te worden.

Bijvoorbeeld bij een rijkelijk lamsgerecht! Het lamsvlees roept om deze wijn.
Proef de combinatie en ik weet zeker dat u ieder voorjaarsseizoen weer denk aan het lam called Barbera!

Eline Jaarsma, www.winelines.nl
Vinoloog en auteur van het boek ‘Een goed wijnjaar, 4 seizoenen wijn & spijs in 80 columns’
Verkrijgbaar via Bol.com