Argentinië: Malbec, Torrontes en nog veel meer

argentiniëWijngaarden in Argentinië blinken uit op de internationale markt. Dit doen ze mede, doordat dat de wijngaarden op grote hoogte liggen. De wijnen die geproduceerd worden, blinken uit door hun intense aroma’s en hun explosief van fruit.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”

    ” ]

Argentinië is het verborgen zwaargewicht van de wijnwereld op het zuidelijke halfrond. Op dit moment is het de vijfde grootste producent van de wijnwereldeconomie. Het is een dwerg qua volume in vergelijking met hun buurman Chili maar als je de vergelijking trekt in termen van kwaliteit, staat Argentinië boven landen als Australië en Chili.

De druivenrassen

Malbec is het visitekaartje van de Argentijnse wijn. Het eerst ingevoerd in 1853, ze is gecultiveerd en aan het klimaat aangepast. Het is nu goed voor 70 procent van alle wijnstokken die er in Mendoza geplant zijn. Stijlen variëren van geurige, licht en fruitige wijnen tot boordevolle tanninerijke blockbusters waar het fruit vanaf spat. Bonarda, de tweede meest populaire druivenras, is diep gekleurd, in tegenstelling tot de kleur is deze wijn licht en fruitig. De witte variëteit Torrontes komt hoogstwaarschijnlijk uit het noordwesten van Spanje en behoord tot de populaire witte variant in Argentinië. Op de koele hoogvlakten kan je er wijnen van verwachten die fris en verfijnd zijn.

clos de los siete van michel rolland

Clos de los Siete van Michel Rolland.

De wijnregio’s van Argentinië

Mendoza is het hart van het hele Argentinië en de meeste oudere wijngaarden zijn net buiten de stad gelegen. Er zijn een aantal sub-regio’s die de moeite waard zijn, waaronder: Lujan de Cuyo, het is bekend om zijn rijke en krachtige Malbecs.

naar argentinië hoef je niet alleen voor de wijn heenwinter in een argentijnse wijngaardDe Uco Valley, dat iets verder naar het zuiden ligt, is hoger en koeler en produceert wijnen met meer elegantie en finesse. In San Juan, net ten noorden van Mendoza, is het warmer en heeft een groeiende potentie voor Syrah. In Salta, waar de wijnen van Cafayate worden gemaakt, ligt in het verre noorden van Argentinië. Hier ligt de hoogste wijngaard in de wereld op een immense hoogte van 3.000 meter. Bij een iets lagere hoogte van 1.600 meter, wordt de rest van Cafayate-wijnen gemaakt. Deze staan bekend om hun geparfumeerde Torrontes en een aantal elegante rode wijnen. In het zuiden ligt dan nog Patagonië, hier is men bezig met het ontwikkelen van koelere en lichtere, maar nog steeds fijne en volle wijnen die nog aardig wat tannine bezitten.

Deel 1 kan je hier lezen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!