Interview: Wijngaard Saalhof

Wijngaard Saalhof

Onlangs heb ik Wijngaard Saalhof bezocht, een wijngaard in het polderlandschap van Noord-Holland.

Tijdens mijn bezoek aan de wijngaard werd ik hartelijk ontvangen en rondgeleid door Siem Loos. Hij heeft mij enkele wijnen uit het vat laten proeven van het oogstjaar 2013. Een moeilijk jaar, volgens zijn zeggen. Een jaar dat veel heeft gevraagd van de “skills” van de wijnbouwer. De goede zomer was veelbelovend, echter het najaar was hier in Noord-Holland gewoon te nat. De druiven zogen zich vol met water. Werk aan de winkel om een goede wijn te produceren!

De Johanniter kwam goed over, strak droog, mooie zuren en iets kruidigheid. De Johanniter/Solaris uit de barrique vond ik nog iets completer, dat kan echt een heel mooie wijn worden. De rosé had een goede fruitigheid van frambozen. De rode rondo had veel kleur, veel fruit maar een licht gebrek aan body.

Zoals gebruikelijk bij Nederlandse wijnbedrijven komen de inkomsten niet alleen uit de wijngaard.
Saalhof bezit een restaurant (Saalig), enkele bed & breakfast verblijven en er staan 5 ruime vakantiewoningen in de wijngaard. Ook worden er allerlei arrangementen aangeboden.
Sinds vorig jaar is het initiatief “WeMakeWine” gestart. Het perceel voor de aanplant ligt al klaar. Wil je er meer over weten, klik HIER.

Wijngaard Saalhof

10 vragen interview Wijngaard Saalhof

Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Siem Loos samen met Ada, zoon Ben en dochter Celine hebben wij wijngaard Saalhof. We hebben samen een Agri-toerisme bedrijf.

Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Op de Oosteinderweg 57 in Wognum zijn wij bezig vanaf 2006, in Nibbixwoud vanaf ongeveer 1990.

Wijngaard Saalhof

Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
De wijngaard is ongeveer 2.5 Ha. Op ons bedrijf ontvangen we ongeveer 4000 bezoekers per jaar.

Met welke druivensoorten werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
Johanniter, Solaris , Rondo ,Souvignier gris, Pinot Noir , Baron. Rood, rose ,wit, cremant, secco type wijn.

Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Wij maken van het “hoofdras” Johanniter druif, verschillende wijntypes door te kiezen voor temperatuur , verschillende gisten en alcoholpercentages tijdens de vinificatie.

Wijngaard Saalhof

Wat is uw best verkochte wijn?
Wit, rood en secco.

Welke wijn- of wijngebied heeft uw voorkeur en waarom?
Bourgogne. Delicate smaken die een ideale wijn/spijs combinatie mogelijk maken. Ik geniet het meest van wijn bij een goede maaltijd.

Waar bent u in uw wijnbedrijf het meest trots op?
De samenhang tussen de verschillende bedrijf onderdelen. Ik bedoel het restaurant, de verblijfsaccommodatie en de wijngaard, waarbij iedere vennoot zijn eigen verantwoordelijk heeft. Samen sterk.

Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Niets ,alleen fijn slijpen.

Welke Nederlandse/Belgische collega(’s) wijnmakerij(en) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Kees van Westriene van Wijngaard de Slootgaard in het Waarland.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!