Wijngoed Hegyem in Hongarije

Wijngoed Hegyem in Hongarije de druivenranken

Wijngoed Hegyem in Hongarije is het eigendom van Cisca Ansem. Een Amsterdamse wijnboerin met een wijngaard in het voormalige oostblok.

Een paar dagen later kwam Cisca erachter dat het een berg was waar druiven werden geteeld, druiven om wijn van te maken. Het was al een droom van Cisca om ooit eens wijn te gaan maken (wijngekken hebben dit soort dromen) en Cisca ging informatie inwinnen of er een perceel te koop was dat zij kon betalen. Het moest een mooie oudedagsvoorziening worden waar je later heerlijk kon wonen om Nederland tijdelijk te ontvluchten. Cisca vond een vervallen wijnboerderij met een nog meer vervallen wijngaard.In 2004 ging Cisca Ansem met haar man op familiebezoek in Hongarije. Het familiebezoek was heel gezellig en de mooie streek nodigde uit voor wandelingen. Het was zonnig en warm. Tijdens een van Cisca’s wandelingen kwam ze ook in het dorp Gyümölcsény. Een klein nietszeggend dorpje met een heel mooie idyllische omgeving. Het dorp ligt onderaan een berg genaamd Szölöhegy en vanaf deze berg was het uitzicht magnifiek en Cisca werd voor de tweede keer in haar leven verliefd. Gelukkig had ze haar eerste liefde bij haar en genoot samen met hem van het uitzicht.

 

Wijngoed Hegyem in Hongarije, tijd voor de aankoop van de wijngaard

De tijd van onderhandelen was aangebroken. Hongarije lijkt een vrij onschuldig en corrupt land maar ook in Hongarije gelden regels en wetten waaraan je je moet houden. Gelukkig voor Cisca Ansem waren de onderhandelingsgoden haar goed gezind en in 2005 werd ze de nieuwe eigenaresse van een krot en een vervallen wijngaard die ze omdoopte in Hegyem (wat betekent: mijn berg).

Wijngoed Hegyem in Hongarije

Cisca Ansem haar ‘Hegyem’ ligt op de zuidwest-hellingen van de heuvels van Zselic in het zuidwesten van Hongarije. De wijngaard van Wijngoed Hegyem in Hongarije ligt op een hoogte tussen de 300 en 400 meter en op deze hoogte is het microklimaat uitstekend geschikt voor wijnbouw. Wijngoed Hegyem in Hongarije, de grond bestaat voor het grootste deel uit löss en de druivenranken moeten diep wortelen om het water op te zuigen. Daar komen de wortels de kalkrijke bodem tegen die de wijnen hun mooie mineraliteit geven.

Wijngoed Hegyem in Hongarije, de omgeving
Het uitzicht vanaf de wijngaard is uitzonderlijk mooi

In Hongarije draait het allemaal om vrienden- en familiebanden en Cisca voelde zich al snel thuis op haar nieuwe wijnstek. Haar familie zat dichtbij en de dorpsgenoten waren heel vriendelijk en iedereen probeerde de – in het begin naïeve – Nederlandse vrouw te helpen. Cisca Ansem heeft een paar vaste krachten in dienst die het hele jaar de wijngaard in de gaten houden en de boel bijsturen. Cisca regelt de meeste dingen vanuit Nederland en zorgt dat alles goed verloopt. Zelf reist ze 5 tot 6 keer per jaar heen en weer naar Hongarije en terug. Op gezette tijden tijdens het voor- en hoogseizoen, de pluk, de fermentatie en op andere tijden kan je Cisca vinden op Wijngoed Hegyem. Mocht ze er helemaal niet uitkomen dan heeft ze vanuit Nederland ook nog de hulp van Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus (meer info over Wijngaard St. Martinus vind je op https://www.wijngekken.nl/2013/09/05/interview-wijngaard-st-martinus/ ) dus eigenlijk kan er niets meer misgaan.
Na een paar jaar alle vakanties te hebben gevuld met het opbouwen van de gebouwen en het aanplanten van nieuwe druivenranken kon eindelijk de start beginnen met wijn maken.

Wijngoed Hegyem in Hongarije: Biologische wijnbouw

Cisca Ansem werkt op een zeer schone wijze en ze werkt ook biologisch. Zowel in de wijngaard op wijngoed Hegyem in Hongarije als in de wijnkelder wordt er op deze wijze gewerkt. Biologische wijnen maken kost veel geld en er wordt overwogen om het certificaat op de fles te hanteren. Wil je biologische wijn maken en op het etiket laten vermelden, dan kost dit al snel 1 euro en die prijs moet worden doorberekend naar de consument. Of Cisca dat wil moet nog blijken, ze heeft nog een jaar om de beslissing te nemen.

Wijngoed Hegyem in Hongarije, oversteken wijn fust
Het oversteken van de wijn naar een ander fust

Op het wijngoed Hegyem in Hongarije werken ze met flessen van het Bordeaux-type zonder ziel. Deze flessen zijn lichter en dit scheelt weer CO2 uitstoot met het transport. Geld en expertise worden onder andere gestoken in de aanschaf van kwaliteitskurken. De witte wijnen worden gebotteld in kleurloze Bordeaux-flessen en de rode wijnen in de traditionele donkergroene Bordeaux-flessen.

De rode wijnen maken ze op Hegyem zachter door ze een malolactische gisting te laten ondergaan. De rode wijnen worden ongefilterd op fles gebracht wat de kwaliteit weer ten goede komt. De witte wijnen worden wel gefilterd om nagisting op de fles te voorkomen.

 

De vrienden van Hegyem

Goede wijn maken is duur en daar heb je geld voor nodig. Veel te snel vliegt het spaargeld van de spaarrekening af en Cisca moet iets nieuws verzinnen om de talloze investeringen te kunnen doen. Zo was er een nieuwe tractor nodig die al snel tussen de 6000 en 7000 euro moet kosten. Voor dit geld krijg je nog maar een 2e-hands tractor maar ook de investering om een temperatuurgeregelde roestvrijstalen gistingstank of een automatische bottelmachine te kopen vergt enorm veel geld en daarom werkt Cisca met ‘de vrienden van Hegyem’.
Als ‘vriend van Hegyem’ kan je geld storten in een soort van obligatiefonds. De looptijd is 10 jaar en na deze 10 jaar krijg je je geld ook weer teruggestort. Als rente ontvang je een fles wijn per jaar per 100 euro, dus als je obligaties hebt uitstaan van 600 euro dan krijg je 6 flessen wijn op jaarbasis. Op deze manier probeert Cisca Ansem het wijngoed draaiende te houden en het ziet ernaar uit dat het haar op deze manier gaat lukken. Leden kan ze nog steeds gebruiken, meer info op http://www.hegyem.nl/vrienden/

 

Wijngoed Hegyem in Hongarije: De 10 vragen…

Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Hegyem Hongarian Wine is de naam van het wijndomein. Het ligt in de heuvels van Zuid-West Hongarije in een dorpje dat Gyümölcsény heet.

Wijngoed Hegyem in Hongarije, cisca in actie bij de druivenranken
Cisca Ansem in actie

Mijn naam is Cisca Ansem en samen met twee mensen uit het dorp maken wij moderne wijnen van biologisch geteelde druiven.
Wij zijn gestart in 2006 met het opknappen en weer in gebruik nemen van oude verwaarloosde wijngaarden. Daarnaast hebben we veel opnieuw aangeplant.

Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Wijngoed Hegyem in Hongarije ligt bovenop een heuvel boven het dorp Gyümölcsény in Zuid West Hongarije. In de provincie Baranya en de wijnregio Dunántul. De eerste door mij gemaakte wijn is van het oogstjaar 2007. 2013 wordt mijn 7e oogstjaar. Sinds 2011 zijn alle vergunningen verkregen en wordt de wijn geïmporteerd naar Nederland.

Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
De wijngaard van wijngoed Hegyem in Hongarije is nu ongeveer 1 ha. groot en er zijn plannen voor een groei naar 1,5 tot 2 ha.
De bezoekers die wij ontvangen komen of uit de buurt, of het zijn Vrienden van Hegyem.
We werken met een concept waarbij wijnliefhebbers Vriend van Hegyem kunnen worden. Een directe binding tussen consument en producent! Dit kan door wijn te bestellen en door obligaties te kopen. Hiermee is een groep van nu ruim 120 mensen ontstaan die door hun binding met Hegyem meehelpen aan de verdere ontwikkeling van het wijndomein. Op onze website is het verhaal over de wijngaard en de Vrienden van Hegyem uitgebreid te lezen. Misschien mag ik u als lezer ook begroeten als Vriend van Hegyem: www.hegyem.nl/vrienden/

Met welke druivenrassen werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
We werken met een aantal druivenrassen op wijngoed Hegyem in Hongarije.
De witte druiven zijn: Zöld Veltelini ( ook bekend uit Oostenrijk als de Grüner Veltliner) Verschillende Rizling soorten en Muscat Blanc waarvan ik in de toekomst een kleine hoeveelheid dessertwijn wil gaan maken. Van de Rizlingsoorten die door elkaar op de wijngaard staan maak ik een Fehér Cuvee, en daarnaast maak ik een Zöld Veltelini. Het zijn beide karaktervolle frisse wijnen die het vragen om er wat bij te eten.
Wijngoed Hegyem in Hongarije, de wijnkelderDe rode drijven zijn: Kékfrankos en Syrah. Van de Kékfrankos maak ik een Rosé, een fruitige rode en een houtgerijpte (10 maanden) wijn. De Syrah is gemaakt van jonge stokken en is heel elegant van karakter. Ze belooft in de komende jaren alleen maar in kwaliteit te groeien.

Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Het proces van wijnmaken, de vinificatie dus, gebeurt op een biologisch verantwoorde wijze.
De rode druiven worden vergist in een houten vat van pakweg 100 jaar oud, dat ik heb laten restaureren. Bij alle stappen werk ik met natuurlijke bezinking. Alleen voor het bottelen wordt de wijn gefilterd. Door uitgekiend sulfiet management kunnen we ver binnen de toegestane normen blijven.
De klaring van de witte wijnen voor de vergisting vindt plaats door natuurlijke bezinking. Dit jaar is geïnvesteerd in een koelinstallatie zodat de most echt koel vergist kan worden. Hiermee blijven de aroma’s nog beter bewaard in de wijn en is de kans op foutjes miniem.

Wat is uw best verkochte wijn?
Tot nu ben ook nog steeds helemaal uitverkocht en krijg ik enthousiaste reacties op alle wijnen. Deze vraag moet je me misschien over een paar jaar nog eens stellen!

Wijngoed Hegyem in Hongarije, de wijnkelder 1
De volledig verbouwde chai

Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Ik ben een fan van Hongaarse wijnen geworden, waarbij ik gericht ben op de kwaliteitswijnen. Uit bijvoorbeeld Eger, Szekszárd, Villany of Sopron. Daarnaast kan ik met name de witte wijnen uit Oostenrijk erg waarderen. ( dit heeft zeker bijgedragen tot mijn keuze voor de aanplant van de Zöld Veltelini bij wijngoed Hegyem in Hongarije) Van de Franse wijnen ben ik een trouwe Bourgogne drinker en daarnaast behoren Syrah’s tot mijn favorieten. Tja, en verder blijft het spannend en verassend om veel verschillende wijnen te proeven en te drinken.

Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
Het meest trots ben ik op het feit dat ik samen met 2 mensen uit het dorp een oude traditie weer tot leven heb gekregen. Dat de mensen met wie ik werk een economisch bestaan hebben in het bedrijf en dat we er samen in zijn geslaagd om in 6 jaar tijd een professioneel wijnbedrijf op te bouwen dat op biologische basis werkt en dat zich qua kwaliteit al kan meten met lang bestaande en gerenommeerde wijnbedrijven. En dat bovendien op een wonderschone plek ligt die iedereen die er komt in zijn ban krijgt.

Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Dit jaar hebben we op Wijngoed Hegyem in Hongarije een paar belangrijke investeringen gedaan. Zoals de installatie van een koelsysteem en aanschaf van een sterilisator. Hiermee wordt de controle over het wijnmaakproces nog beter mogelijk. De witte wijnen worden daardoor kwalitatief nog beter en het wordt mogelijk om gecontroleerd aan een zoete wijn te gaan werken. Wijnmaken vind ik een ambacht dat om veel kennis en ervaring vraagt. Zodat het geen toeval is dat je een mooie wijn maakt.

Wijngoed Hegyem in Hongarije, jonge aanplant van druivenranken
Jonge aanplant op Hegyem in Hongarije

Omdat we verder groeien staat de aanschaf van een sterkere tractor op het wensenlijstje.

Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Bijvoorbeeld: Stan Beurskens van St. Martinus
En John en Wilma Huisman van de Reestlandhoeve
En Job en Neeltje Huisman van Heekenbroek
En Leon van wijngoed Montferland.

Meer info over Cisca, haar ambities en haar trots vind je op http://www.hegyem.nl/

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin