De grote Bag-in-Box test 2012 – Voorwoord

De grote Bag-in-Box test 2012 is het vervolg van de populaire bag-in-box special die wij in 2011 hebben gehouden. Een heel populaire test, kan ik zeggen.

Lees ook alles over bag in box wijnen 2014

Na dit succes kon een nog grotere bag-in-box test in 2012 niet uitblijven.

Voorwoord bag-in-box

Na het succes van afgelopen jaar over bag-in-box wijnen was het een logisch vervolg om dit jaar een nog groter en beter vervolg te maken.

Een voorbeeld van een handvat bij een bag-in-box wijn
Een voorbeeld van een handvat bij een bag-in-box wijn

Het succes van bag-in-box wijnen is stijgende en er is veel belangstelling voor. Bag-in-box wijnen zijn een succes en het gaat een nog groter succes worden, maar je moet het wel in zijn perspectief zien.

 
Is de kwaliteit van bag-in-box wijnen ook goed?
Toen de eerste bag-in-box wijnen op de Nederlandse markt kwamen, was het bar slecht. Van kwaliteitswijn kon je zeker niet spreken, sterker nog, de kwaliteit was het laagste van het laagste.
Natuurlijk zijn bag-in-box wijnen nog steeds geen hoogstaand kwalitatieve wijnen en ze kunnen ook de gelijkenis in kwaliteit niet aangaan met de topwijnen uit Frankrijk, Italië of een ander populair wijnland. Nee, bag-in-box wijnen zijn uitgelezen wijnen voor feestjes, partijtjes of met veel vrienden. Makkelijk in gebruik en je hebt er ook niet veel werk aan. Bag-in-box wijnen moeten gewoon lekkere wijnen zijn die je in de tuin of op het terras, maar ook binnenshuis gewoon lekker kan drinken. Ook kon je vroeger niet praten van houdbaarheid. De eerste bag-in-box wijnen waren voorzien van dun plastic of geplastificeerd aluminiumfolie met een zeer geringe moleculaire dichtheid. Als gevolg hiervan had je zeer snel geoxideerde wijnen.


Meer testen?

Klik voor onze nieuwsmail

Gebruiksgemak
Als je zenuwachtig door het huis loopt om de gasten te voorzien van lekkere hapjes dan zit je er niet op te wachten om elke vijftien minuten een nieuwe fles te openen, voor dit soort gelegenheden zijn de bag-in-box wijnen ideaal.
Bag-in-box is niet meer dan een plastic zak met een kraantje. Het kraantje haal je uit de plek van de geperforeerde verpakking en klikt hem weer dicht. De wijnzak krimpt omdat de wijn eruit gaat. De zak zuigt vacuüm en hierdoor komt er geen of eigenlijk bijna geen zuurstof bij de wijn. Hierdoor is de wijn ook veel langer houdbaar. De bag-in-box wijnzak zit altijd in een stevige kartonnen verpakking die altijd voorzien is van een handvat.
In de meeste bag-in-box verpakkingen zit 3 liter wijn. Dat moet genoeg zijn om een hele dag door te komen. Wel zijn er verpakkingen in omloop van 1,5 liter, 2 liter, 5 liter of zelfs 10 liter. Schenk je een witte en een rode wijn variant dan kom je op 6 liter en dat zijn 8 flessen wijn van 0,75 liter. In deze test zijn zijn de meeste wijnen met 3 liter verpakkingen, een paar van 2 liter en zelfs een van 5 liter.

De wijn kan je in een cooler doen, maar ook kan je de wijn gewoon in de kartonnen verpakking laten zitten. De wijnen nemen in de koelkast weinig ruimte in. Als je een cooler gebruikt dan kan je de wijn eerst voorkoelen in de groentela van de koelkast. Dit hoeft niet, maar daar kom ik later op terug.

Bag-in-box wijnen zijn visueel niet geschikt om aan tafel – met vrienden of familie – tijdens een diner uit te schenken. Een kartonnen doos op tafel wil natuurlijk niemand zien. Bij een mooi gedekte tafel behoort ook een mooie fles wijn. Het liefst meerdere soorten wijn die perfect passen bij de maaltijd. Deze info kan je elders krijgen op deze site.

De voordelen van bag-in-box wijnen:

• grote hoeveelheid geschikt voor veel gasten;
• constante kwaliteit. Dit omdat bij bag-in-box wijnen meestal geen jaargangen vermeld worden, maar wel de afvuldatum en aan de hand van deze datum kan je het oogstjaar achterhalen;
• eenvoudig te openen en uit te schenken;
• de verpakkingen (met uitzondering van de 5 en 10 liter) kan je makkelijk koelen in een standaard koelkast;
• bag-in-box wijnen zeker nog 4 weken houdbaar na opening;
• neemt bijna geen ruimte in bij opslag en als de inhoud leeg is zit je niet met de lege flessen, wel even verantwoord scheiden en het levert ook nog iets op voor het milieu .

Hoe wordt er getest

Normaal gesproken vermelden wij hoeveel sterren de wijn heeft en ook het aantal punten. Bij deze test hanteren wij deze criteria niet. In onze ogen zijn dit soort wijnen geheel voor het genot en moeten de wijnen gewoon ‘lekker’ zijn. Lekker is – en dat weten wij ook – een subjectief begrip. We vermelden hoe de wijn is en of er een nadelige smaak of geur aanzit. Ook de vermoedelijke consumptiedatum vermelden wij niet. Bag-in-box wijnen zijn gemaakt om jong te drinken dus die datum vermelden is overbodig.
Bij bag-in-box wijnen vind je ook bijna geen moeilijke druivenrassen. Druivenrassen die niet geschikt zijn om jong te drinken of wijnen die zeker moeten ouderen vind je hier ook niet. Ook worden de aromatische druivenrassen hier vermeden. Dit soort druivenrassen is gewoon te moeilijk voor de gemiddelde wijndrinker. Vreemd genoeg vind je vaak wijnen uit Spanje, Australië, Zuid Frankrijk, Zuid Afrika en Chili. Dat zal prijstechnisch wel interessanter zijn, denk ik.

Koelers

Er zijn weinig koelers op de markt. In de grote bag-in-box test van 2012 is de Vacuvin Rapid Ice Wine Tender ook getest. De bag-in-box koeler van Princess, de Vinesso Wine Tap en Cooler, is jammer genoeg niet meer leverbaar. De fabrikant heeft deze niet meer in productie, hoewel deze nog wel op verschillende plekken verkrijgbaar is. Jammer! Dan blijft er maar een toonaangevende cooler op de Nederlandse markt en dat is die van Vacuvin.
Vacuvin Wine Tender en Rapid Ice Cooler

Andere artikelen over de Bag-in-Box 2012 Test vind je hieronder [get_posts tag=”bag-in-box” numberposts=1000]

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!