Port – Zicht op de oogst 2012


Een fascinerend verslag van Paul Symington over de groeicyclus en verwachtingen van de laatste oogst in de Douro-vallei.

De Douro-wijnstokken en de wijngaarden hebben een buitengewone manier om ons te verrassen, zelfs voor de “oudgedienden” in de bergdorpen van Sabrosa, Alijó en Provesende.
In 2011 moest de regio een enorme daling van 40 procent in regenval toestaan en dit jaar is er zelfs 54 procent minder dan gemiddeld gemeten tot aan het einde van september.
Wanneer een wijngaard krap 217 mm. in 9 maanden ontvangt, en dat was het geval voor de Quintas rond Pinhão, dan zijn de gevolgen te vrezen.
Veel voorspellingen van een regelrechte ramp waren dan ook te horen van boeren op de dorpspleinen, zaterdagmorgen voor de oogst. Echter, de Touriga Nacional, Touriga Franca, Barroca, Roriz en anderen, toonden aan dat zij de ware kenners zijn van het gebied. Deze Douro-varianten slaagde erin de kleine groene bessen van mei en juni te veranderen in mooi donkerrood en rijp fruit, zelfs als het zo weinig heeft geregend als in de afgelopen 21 maanden.

De eerste drie maanden van 2012 waren werkelijk zorgelijk met slechts 16,4 mm regenval over meer dan 90 dagen, en er was geen effectieve winterregen vanaf 1 januari van dit jaar tot en met april (normaal had er meer dan 200 mm moeten vallen in die periode).
Het leek erop dat de goden tegen ons waren, omdat we 128 mm in april en mei ontvingen, net toen de cruciale bloei en vruchtzetting plaatsvond. Maar de lage bloei en vruchtzetting, gedeeltelijk te wijten aan omstandigheden in het voorjaar van 2011, was wat we nodig hadden; relatief lage hoeveelheden fruit, zodat de wijnstokken minder trossen en bessen om te rijpen hebben.


Een uitbarsting van intense hitte raakte de Douro in het weekend van 23 en 24 juni. Precies hetzelfde had ook plaatsgevonden in 2011, tijdens het São João-weekend.
Misschien dat de Port producenten en boeren moeten stoppen om naar dit traditioneel de gehele nacht durende feest op 23 juni te gaan, met de daaruit voortvloeiende katers.
Beter kunnen ze in hun wijngaarden blijven zitten tijdens São João om hun wijnstokken in de gaten te houden.
Deze plotselinge hitte veroorzaakte zonnebrand en indroging bij enkele van de meer blootgestelde druiven/percelen.

Juli en augustus waren relatief mild met een gemiddelde temperatuur van precies 23,7 º C in beide maanden. Het 21-jaars gemiddelde voor juli is 25,0 º C en voor de maand augustus 25,3 º C.
Deze gematigde temperaturen hadden een diepgaande en positieve invloed op de kwaliteit van het fruit en de wijnen. Charles Symington, die verantwoordelijk is voor het wijnmaken op onze Quintas, merkte op dat dit jaar er geen twijfel over kan bestaan dat overvloedige warmte voor de oogst verontrustender is voor onze wijngaarden dan droogte.
De druivensoorten in de Douro zullen op de één of andere manier al het vocht vinden dat diep in de grond zit.
Waar ze niet mee kunnen omgaan is extreme hitte, dat zorgt voor indroging. In het algemeen waren er toch zeer aanzienlijk minder ingedroogde vruchten dit jaar dan in de laatste twee oogsten.

Verwoestende hagel, het resultaat van een onweersbui, raakte de Pinhão vallei in de namiddag van woensdag 25 juli en spoelde in de richting van São João de Pesqueira. Dit was één van de ergste hagelbuien van de laatste tijd en zorgde voor een volledige verwoesting van sommige wijngaarden (deze storm raakte overigens de 83-jarige moeder van de schrijver van dit rapport: ze brak haar rib).
Zoals gebruikelijk bij dit soort hagelbuien; naburige wijngaarden kregen slechts een welkom regentje. Een beetje regen viel weer op 15 augustus.

Het plukken begon zo’n 10 dagen later dan normaal dit jaar op de 13e september op Quinta do Vesuvio en Quinta dos Canais, op de 17e in het Quinta dos Malvedos en op de 20e in Quinta do Bomfim en de Rio Torto Quintas.
De aanloop naar het plukken was complex. Charles en zijn wijnbouwteam analyseerde grondig de relatieve rijpheid van de verschillende wijngaarden en druivensoorten. De droogte veroorzaakte een grillig patroon van het rijpingsproces, met koelere dagen die een plotselinge toename van het suikerniveau gaven. Het was belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe elk ras en elke wijngaard er voor stond.


Zware regen kwam uit de Atlantische Oceaan en over de Marão op 23 september met 20 mm. en op de 25e met opnieuw 23 mm. Deze regen bracht veel koelere nachten en overdag lagere temperaturen. Voorafgaand aan deze regens was het behoorlijk warm, wat om een intensieve koeling van de most in de Lagares vroeg.
Het was onvermijdelijk dat het water snel zou worden opgenomen door de wijngaarden en er daardoor een verdunning zou optreden in de volgende dagen, niet echt de voorbode van grote wijnen. Charles besloot het plukken bij de top-wijngaarden op te schorten naar de 29e en de 30e , zodat de wijnstokken hun evenwicht konden herstellen en om de suikers te concentreren.
Dit was een riskante stap om te doen want rond dit jaargetijde in september is onrustig weer normaal en het zou een ramp zijn geweest als het regenachtige weer had aangehouden.
De gok viel goed uit, de Touriga Franca werd geplukt in perfecte staat en tot de 10e oktober werd geoogst onder een heldere hemel en gematigde temperaturen.

De opbrengsten waren opvallend laag met veel wijngaarden in de Douro Superior een opbrengst dalend tot 40%.
Malvedos gaf een gemiddelde van slechts 0,65 kg per wijnstok, 50% minder dan gemiddeld. Dit is een ongelooflijk lage opbrengst van ongeveer 14 hectoliter per hectare (definitieve cijfers moeten worden berekend in de komende weken). Andere grote wijngaarden elders in de wereld geven gemiddeld 40 tot 50 hectoliter of meer per hectare.
De accountants zullen niet blij zijn met 2012, maar de wijnmakers en proevers zeker wel.

De Douro-druiven dit jaar waren in uitstekende conditie, met kleine bessen die uitstekende kleur-en smaakstoffen hadden en ook de most zag er echt eersteklas uit.
Vroege proeverijen bevestigen een aanzienlijke zuurgraad en frisheid in de monsters. Niet alle wijngaarden produceerden grote wijnen. De droogte geleid heeft hier en daar voor problemen gezorgd, vooral op de meer blootgestelde wijngaarden en drogere percelen.
Over het algemeen was dit jaar een opmerkelijk voorbeeld van hoe onze Douro-wijnstokken kunnen omgaan met droogte, zolang het maar niet te warm is.

Dit jaar werkte drie jonge leden van de 5e generatie van de Symington familie samen met de wijnmakerij-teams tijdens de oogst, en kregen zo hun eerste ervaring met “hands-on” wijnmaken.

– Paul Symington –

Ed