Er zijn veel soorten wijnglazen. Er zijn Bourgogneglazen, speciaal om het meer fragiele fruit van de Pinot Noir naar voren te brengen. 

Er zijn de grote glazen voor Bordeauxwijnen. Grote glazen die je makkelijke kunt ronddraaien (walsen) om de neus van de wijn meer te openbaren.

 

Welke soorten wijnglazen voor witte wijn

Droge mousserende wijn
doe je in een hoog glas of ‘flûte’ waardoor de mousse duidelijk zichtbaar is en deze zo lang mogelijk in het glas blijft.

Soorten wijnglazenZoete mousserende wijn
doe je in een brede lage kelk, dan kan de wijn zijn volle aroma’s goed prijsgeven.

Jonge witte wijn
zit in een wat kleiner glas dan voor rode wijn, komen de frisse zuren en delicate aroma’s het best tot hun recht.

Aromatische witte wijn
zitten in een middelgroot rond glas, enigszins taps toelopend, houdt de aroma’s even vast.

 

 

Welke soorten wijnglazen voor rosé

Rosé
doe je in een klein iets toelopend glas, komt het frisse aroma en de smaak ten goede. Hoe zwaarder de rosé, hoe groter en breder het glas moet zijn.

 

Welke soorten wijnglazen voor rode wijn

Rode wijn
doe je in een groter glas dan voor de jonge witte wijnen, taps toelopend aan de bovenzijde, houdt het boeket in het glas.

Rijpe en op hout gelagerde rode wijnen
doe je in een breed bolvormig glas, ook wel ‘ballon’ genoemd, waarvan slechts de bodem wordt gevuld met wijn, kan de wijn goed ‘ademen’. Door het contact met zuurstof ontwikkelen de aroma’s zich in het glas en komt de complexe en rijke structuur van de wijnen het best tot uiting.

Dessert wijn
schenk je in een hoog, cilindervormig glas, dan komen de rijpe aroma’s en zoete smaak het best tot hun recht.

 

Welke soorten wijnglazen? Er zijn er veel, maar nog belangrijker is schone wijnglazen

Hier zijn een paar goede tips die zullen zorgen dat u geen luchtjes in uw glas hebt en sprankelend schone wijnglazen hebt.

Geen gebruik van de vaatwasser.

Er zijn twee zeer goede redenen om uw wijnglazen niet in de vaatwasser tezamen met uw borden te doen. Een daarvan is dat de gemiddelde vaatwasser in een ongelooflijke harde inwerking heeft op uw delicate glaswerk. Uw vaatwasser is ontworpen om etensresten te verwijderen en dit is veel te ruw. In het ergste geval zullen je glazen breken of het glas zal vol met krassen komen.

Was ze met de hand in warm water. Het beste als eerste, als het water zo schoon mogelijk is. 83 graden Celsius is het magische nummer dat het glaswerk goed zal steriliseren.

Laat ze uitlekken en niet afdrogen. Lelijke stofdeeltjes komen in het glas en dat willen we niet hebben met onze dure wijnen.

Gebruik zo weinig mogelijk wasmiddel. Als je echt wasmiddel moet gebruiken voor de rest van de vaat, doe het overige wasmiddel er dan iets later in, als de glazen al staan uit te lekken. Wasmiddel geeft ook geurtjes, te denken aan citroen.

Na het drogen de glazen met een mooie droge doek aan de buitenkant geheel nawrijven en alle kalkdeeltjes en strepen wegpoetsen.