Hoe moet je wijn proeven

Hoe moet je wijn proeven, dat is niet zo eenvoudig uit te leggen, maar toch gaan we het proberen. Zoveel mensen zoveel wensen, gaat het gezegde. Maak maar eens een wijnproeverij mee. Altijd zullen de meningen over smaak verschillend zijn. Het is een hele kunst om de eigenschappen van de wijn te omschrijven in woorden. Smaak hangt nauw samen met de persoonlijke gewaarwording.
Voor de beginnende liefhebber van wijn is het proeven beperkt tot ‘of hij de wijn lekker vindt of niet’.

 

Hoe moet je wijn proeven:

De kleur van de wijn

Hoe moet je wijn proeven. Smaakpapillen Onze tong heeft smaakpapillen die elk hun eigen verschillen kunnen proeven. De tong is verdeeld in zones en de zoete smaak wordt waargenomen door de punt van de tong terwijl de zijkanten van de tong het zout waarnemen. De bittere smaak wordt gesignaleerd door de achterkant van de tong en een zure smaak wordt de bovenkant van de tong waargenomen. Om alles goed te kunnen proeven moet je dus een flinke slok wijn nemen en hierbij lucht naar binnen zuigen.Niet alleen zoals je de kleur ziet, maar een kleur met allerlei verschillende nuances. Hou het glas laag en een beetje schuin tegen een heldere, witte achtergrond. Rode wijn is in zijn jeugd purperpaars en gaat via robijnrood naar bruinrood. Ook de bleke, geelgroene kleur van witte wijn wordt met de jaren kleurrijker. Let er ook op of de wijn ook helder is. Als er op de wijn ‘sur lie’ staat, dan kan de wijn een beetje troebel zijn. Sur lie betekent dat de wijn niet gefilterd is.

Hoe moet je wijn proeven

De geur of de ‘neus’ van de wijn
Maak een ronddraaiende beweging met het glas en laat de wijn rondwalsen. Aromastoffen komen uit de wijn los en stijgen uit het glas. Steek je neus diep in het glas en ruik aan het bouquet. Sommige wijnen hebben een gecompliceerd aroma, waardoor ze moeilijk herkenbaar zijn. Probeer de elementen eens voor jezelf onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren, zoals van kruiden, bloemen, vruchten of met gewone huis-, tuin- en keukengeurtjes zoals koffie en ontbijtkoek.
Ga een stapje verder, probeer eens onder woorden te brengen wat je ontdekt hebt, praat erover met anderen en probeer je in te leven hoe de ander de wijn ervaart. Ruikt de wijn zuiver of bespeur je vreemde bijluchtjes?
Fouten maken we allemaal en iedereen ruikt wel iets anders, wees niet bang om je mening te delen. Door erover te praten maak je het jezelf makkelijker. Is in de wijn misschien een druivensoort herkenbaar? Vaak neem je het bouquet het sterkst waar, wanneer het glas is geleegd en even heeft gestaan. Probeer het eens. Door goed te ruiken leer je veel van een wijn.

 

Hoe moet je wijn proeven

Nu de smaak
Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij. Maak een kauwende of smakkende beweging, dat is dé manier om het fruit uit de wijn te ontdekken.

Hoe moet je wijn proeven. Wijnsteenkristallen De witte kristallen zitten tegen de onderkant van de kurk. Het zijn een soort suikerkorreltjes. Ze ontstaan wanneer het wijnsteenzuur in de druif samengaat met het in de bodem aanwezige mineraal kalium, temperatuursverandering, Proef maar, smakeloosHoe moet je wijn proeven en er is veel te proeven. Of een wijn droog is of zoet, of het zoet en zuur in evenwicht zijn, of de tannine hard is of zacht in rode wijn en hoe rauw de tannine is of dat het reeds is afgebouwd en ten slotte hoe de wijn in z’n geheel overkomt. Een wijn moet in evenwicht zijn. Geen nare zuurtjes of harde tannine, behalve als de wijn nog vrij jong is.

Wijnproevers, die veel wijn achtereen proeven, spugen de wijn weer uit, waarna de smaak verder wordt beoordeeld. Als je een proeverij bijwoont, is het vanzelfsprekend dat je de wijn uitspuugt. Er zijn dan zoveel wijnen dat je na de zesde of de tiende glas wijn niet meer objectief kan proeven en in sommige gevallen zelfs al na een glas of vier. Een wijn met een lange of korte afdronk is als je de wijn lang blijft naproeven. Neem ook op een proeverij wat water of brood tussendoor, dat neutraliseert een beetje de smaak. Liever geen kaas, dat zie je ook wel eens op een proeverij, kaas heeft een te sterke geur en smaak die veel wijnen teniet doen. Hierdoor kan je de wijn niet meer ruiken of zelfs proeven.

Het WijnGekken Proefformulier

De WijnGekken hebben een proefformulier voor je klaarstaan. Je hoeft het alleen de downloaden, printen en het proeven kan beginnen. Hoe moet je wijn proeven maakt dat wel zo makkelijk. Zo kun je je wijnen makkelijk en ordelijk bijhouden. Netjes op datum in een map. Wie wil dat nou niet.

Je kan het op deze pagina vinden.