Internationaal gezien worden er diverse puntensystemen gebruikt. Er zijn diverse middelen om een wijn te beoordelen.

Zo een puntensysteem is niet alleen voor de professionele wijndrinker. De consument heeft er ook iets aan. Het is makkelijk om dan te zien in een puntensysteem of een wijn goed is of niet.

Wijncritici als Jancis Robinson en Michael Broadbent gebruiken een systeem van 5 sterren of 20 punten. De WijnGekken hebben een ‘iets aangepast’ 20 puntensysteem

Sinds de jaren 80 wordt steeds vaker het 100 puntensysteem van Robert Parker toegepast die WijnGekken soms ook gebruikt. Vooral Engelstalige magazines als Wine Enthusiast, Wine Spectator en Wine Advocate gebruiken het 100 puntensysteem.

Parker 100 punten systeem

50-59   Parker: deze wijnen zijn onacceptabel

60-69   Parker: deze wijnen liggen onder het gemiddelde

70-79   Parker: gemiddelde wijnen

80-89   Parker: wijnen beter dan het gemiddelde tot zelfs goede wijnen

90-95   Parker: uitstekende wijnen

96-100 Parker: buitengewone wijnen

Amerikaans puntensysteem:

95 – 100   groots, wereldklasse

90 –   94   voortreffelijk

85 –   89   goed tot zeer goed

80 –   84   juist goed tot goed

75 –   79   doorsnee wijn

70 –   74   beneden het gemiddelde

60 –   69   duidelijk tekort

50 –   59   volledig ontoereikend

Frans puntensysteem:

18 — 20 Absoluut grootse wijn

16 — 17 Uitstekend, met veel karakter

14 — 15 Goed tot zeer goed

12 — 13 Gewoon goede wijn

10 — 11 Aardig, voor de massa

07 — 09 Zwak met tekorten

onder 7 Zeer slecht

Sterrensysteem:

*****  absoluut grootse wijn

****   uitstekend, warm aan te bevelen

***    goed tot zeer goed, aan te bevelen

**     redelijk tot goed, aantrekkelijke wijn

*      acceptabel

Het 100 punten systeem
is onderverdeeld in: 30 punten voor de geur (bouquet), 40 punten voor de smaak, 10 punten voor het uiterlijk (kleur) en 20 punten voor de algemene indruk van de wijn.

Het 50 punten systeem
is onderverdeeld in: 15 punten voor de geur (bouquet), 20 punten voor de smaak, 5 punten voor het uiterlijk (kleur) en 10 punten voor de algemene indruk van de wijn.

Het 20 punten systeem
is onderverdeeld in: 6 punten voor de geur (bouquet), 8 punten voor de smaak, 2 punten voor het uiterlijk (kleur) en 4 punten voor de algemene indruk van de wijn.

Het WijnGekken punten systeem
die is gebaseerd op het 20 punten systeem: 5 punten voor de geur (bouquet) 9 punten voor de smaak, 3 punten voor het uiterlijk (kleur) en 3 punten voor de algemene indruk van de wijn.
Ook hanteren de WijnGekken het Sterren systeem.