De belangrijkste druivenrassen

De belangrijkste druivenrassen van de wereld. De Vitis vinifera is lid van de wijnstokfamilie, de Vitaceae. Het is van oorsprong een klimplant waar je in de wijnbouw niet veel aan hebt. Deze druivenstok heeft een uitbundige groei die in toom moet worden gehouden.
De druiven die van de Vitis vinifera komen, zijn geschikt voor het maken van wijn of druivensap, rozijnen en de pitten van de druiven kunnen gebruikt worden voor druivenpit-olie. Hieronder vind je de belangrijkste druivenrassen.

Er bestaan meerdere Vitissoorten en allemaal brengen ze druiven voort, maar alleen de Vitis vinifera is geschikt voor het wijnmaken.

De Vitis vinifera is herkenbaar aan:
– kleinere druiven
– de druiven hebben meer suikers en meer zuur
– het sap is bijna altijd blank van kleur en dat geldt ook voor de blauwe druiven

Als je een goede wijn wilt maken dan moet je de trossen ontdoen van de kleine druifjes. Deze druifjes ‘eten’ een groot deel van de voedingstoffen op die de andere druiven goed kunnen gebruiken. Dit ontdoen van de kleine druifjes heet ‘krenten’.

Wil je meer en uitgebreidere informatie over de druivenrassen, kijk dan op Welke soorten druiven zijn er

De belangrijkste druivenrassen: De witte druiven

Naam: Chardonnay
Tot de belangrijkste druivenrassen behoort zeker de Chardonnay. Chardonnay komt over de hele wereld voor, van de meest hete klimaten tot de koele klimaten.
Geur en smaak: Exotisch fruit, perzik, ananas, boter, toast, citrusvruchten
In welke wijnstreek: Bourgogne, Australië, Californië, Chili, Zuid-Afrika en Champagne

Naam: Sauvignon Blanc
Geur en smaak: Groene appels, kruisbessen, gemaaid gras, asperges
In welke wijnstreek: Loire (Sancerre, Poilly Fumé) Bordeaux, Bergerac, nieuwe wereld, zoals VS, Chili, Argentinië en Nieuw Zeeland

Naam: Riesling
Geur en smaak: Appels, citrusfruit, bloemen, “petroleum”, mineralen, honing
In welke wijnstreek: Duitsland, Elzas, Oostenrijk, Australië

Naam: Pinot Blanc
Geur en smaak: Appel, noten, lychees, perzik
In welke wijnstreek: Elzas, Italië, Duitsland (Weissburgunder)

Naam: Pinot Gris
Geur en smaak: Kruidig, perzik
In welke wijnstreek: Elzas, Italië (Pinot Grigio)

Naam: Gewürztraminer
Geur en smaak: Bloemig, kruidig, lychees, passievrucht. Goed te combineren met scherp gekruide gerechten
In welke wijnstreek: Elzas

Naam: Viognier
Geur en smaak: Abrikozen, perzik, bloemen, honing
In welke wijnstreek: Rhône (Condrieu), Ardèche, Languedoc, Californië

Naam: Grüner Veltliner
Geur en smaak: Witte peper, tabak, linzen en citrus vruchten. Hoge zuurgraad, goede begeleider van gerechten.
In welke wijnstreek: Meest aangeplante druif in Oostenrijk, Hongarije

Naam: Chenin Blanc
Tot de belangrijkste druivenrassen behoort zeker de Chenin Blanc. Chenin Blanc komt over de hele wereld voor, van de meest hete klimaten tot de koele klimaten. In de koele klimaten heeft dit druivenras veel zuren. In de hete klimaten kan je dit druivenras met houtrijping tegenkomen.
Geur en smaak: Perzik, abrikoos, bloemen, honing, noten
In welke wijnstreek: Loire, ook dessert en mousserende wijn. Zuid-Afrika (Droë Steen)

Naam: Airèn
Geur en smaak: Citrus, groene appel, noten.
In welke wijnstreek: Niet erg bekend, maar de meest aangeplante druif ter wereld, dankzij uitgestrekte wijngaarden in Spanje

Naam: Sémillon
Geur en smaak: Abrikoos, mango en perzik.
In welke wijnstreek: Het beroemdst is deze druivensoort in de zoete wijnen uit de Sauternes, hier komt dit druivenras zeer tot zijn recht. Ook in de droge varianten van de wijnen uit de Bordeauxstreek komen ze voor, maar ook in ander soort witte wijnen, bijvoorbeeld uit de Côtes de Gascogne.

Naam: Muscat
Geur en smaak: Zeer aromatisch, witte bloemen, citrusfruit,
In welke wijnstreek: Overal ter wereld kan je deze druif onder verschillende namen tegenkomen. Namen als Moscato, Moscatel en Muscat zijn de bekendste. De wijnen die gemaakt worden van deze druivensoort zijn er in de varianten droog en zoet, en ook versterkt.

 

 

De belangrijkste druivenrassen, de blauwe druiven

Naam: Cabernet Sauvignon
Tot de belangrijkste druivenrassen behoort zeker de Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon komt over de hele wereld voor, van de meest hete klimaten tot de koele klimaten. Cabernet Sauvignon is weinig gevoelig voor schimmels en daarom populair onder de wijnboeren.
Geur en smaak: Zwarte bessen, tabak, cederhout, viooltjes, chocolade
In welke wijnstreek: Staat aan de basis van de beroemde wijnen van Bordeaux, maar groeit overal goed en is daarom inmiddels over de hele wereld te vinden.

Naam: Merlot
Tot de belangrijkste druivenrassen behoort zeker de Merlot. Merlot komt over de hele wereld voor, van de meest hete klimaten tot de koele klimaten. Merlot is populair onder de wijnboeren door de hoge opbrengsten. Veel druivensap betekent ook meer geld.
Geur en smaak: Kersen, bessen, pruimen
In welke wijnstreek: Saint Emillion, Pomerol, Chili, Italië, Bulgarije, Zuid-Afrika, Californië

Naam: Cabernet Franc
Geur en smaak: Zwarte bessen, aardbeien, groene kruiden
In welke wijnstreek: In Bordeaux als aanvulling op andere druiven- soorten, in de Loire worden Chinon, Bourgueil en Saumur- Champigny 100% van Cabernet Franc gemaakt.

Naam: Pinot Noir
Geur en smaak: Rood fruit (aardbeien, bessen, kersen, frambozen), viooltjes, kool. In oudere Bourgogne meer aardse smaken.
In welke wijnstreek: Bourgogne, Elzas, rode Sancerre, Champagne, Duitsland (Spätburgunder) en wijnen uit Nieuw-Zeeland

Naam: Syrah / shiraz
Geur en smaak: Bramen, zwarte bessen, peper, specerijen, leer, teer
In welke wijnstreek: Rhône (Hermitage, Côte Rôtie), Australië

Naam: Grenache
Geur en smaak: Bramen, specerijen, kersen
In welke wijnstreek: Zuidelijke Rhône (Châteauneuf du Pape), Provence (ook voor rosé), Spanje (Rioja, Navarra)

Naam: Gamay
Geur en smaak: Kersen, frambozen, aardbeien
In welke wijnstreek: Beaujolais, Loire

Naam: Sangiovese
Geur en smaak: Bramen, zwarte bessen, kruiden, kersen, anijs
In welke wijnstreek: Italië, met name Chianti en Brunello di Montalcino

Naam: Tempranillo
Geur en smaak: Aardbeien, rozijnen, pruimen, specerijen
In welke wijnstreek: Spanje (Rioja, Navarra, Penedés, Ribera del Duero), Portugal (Douro)

Naam: Nebbiolo
Geur en smaak: Pruimen, chocolade, paddestoelen
In welke wijnstreek: Italië (Barolo, Barbaresco)

Naam: Carignan
Geur en smaak: Rood fruit, specerijen, kruiden
In welke wijnstreek: Côtes du Roussillon, Catalonië, Rioja, Californië

De belangrijkste druivenrassen, rosé wijnen worden ook van blauwe druiven gemaakt.